Jaja po parmeńsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Jaja po parmeñsku

Jaja po parmeńsku

 

Składniki:

8 jaj

15 dag parmezanu

4 łki śmietany

4 duże mięsiste pomidory

25 dag wędzonego ozora

3 łki masła

3 łki posiekanego szczypiorku

l

pieprz

gałka muszkatołowa

 

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i  pokrój w grube plastry. Ozór pokrój w cienkie plasterki.

 

Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, posyp parmezanem (1/3) i wyłóż plasterkami ozora, na którym ułóż plastry pomidorów. Na pomidorach delikatnie połóż jaja, posyp solą, pieprzem, utartą gał muszkatołową i posmaruj śmietaną. Wszystko razem posyp parmezanem i wiórkami masła, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 10-15 minut. Na koniec udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

 

Podawaj z makaronem, ryżem lub buł.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin