Składniki:
· 60 g miękkiego masła
· 150 g drobnego cukru
· 2 jajka
· 220 g mąki
· 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
· 35 g kakao
· 2 łyżeczki kawy granulowanej (instant)
· 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego i kremowego, np. greckiego
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je wcześniej wyciągnąć z lodówki. Mąka, proszek i soda powinna być przesiana.
Wszystkie składniki umieścić w mikserze (w dowolnej kolejności) i zmiksować na gładką masę, miksując kilka minut.
Wlać do przygotowanej formy (może być tortownica o średnicy 21 cm, ja piekłam w keksówce o wymiarach dolnych 23 x 10 cm). Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
Koteciek