Składniki:
CIASTO
· 1/2 kostki masła
· 1/2 szklanki cukru
· 2 szklanki mąki
· 3 jaja
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·
MASA BUDYNIOWA
· 1 litr mleka
· 2-3 budynie waniliowe
MASA KOKOSOWA
· 2 jajka
· 20 dag kokosu
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wyłożyć na blaszkę. Ugotować budyń i ciepły wyłożyć na surowe ciasto. Masa kokosowa: margarynę roztopić. Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Gdy masa będzie gładka, wsypać kokos i wymieszać. Na sam koniec wlać przestudzoną margarynę i jeszcze raz wymieszać.
Wylać masę na budyń i piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez około 45 minut.1/2 kostki .
Ala murzynek
Składniki: 3 szklanki mąki1 szklanka cukru2 szklanki kefiru (lub kwaśnego mleka)1/2 szklanki oleju2 łyżki dżemu2 łyżki kakao2 łyżeczki sodycukier waniliowy
WYKONANIE:Wszystkie składniki włożyć do miski i dobrze zmiksować.Wylać na blaszkę i piec ok.40-50.min.W nagrzanym piekarniku.Tempe.ok.170 stopni.Na koniec po wystygnięciu polać polewa.
Baba czekoladowa
1 1/2 czekolady deserowej,1/2 czekolady białej, 1kostka margaryny lub masła,200 g cukru ,5 jajek,400 g mąki,3-4 krople aromatu migdałowego,3 łyżeczki proszku do pieczenia,100 ml mleka.
Posiekać czekoladę deserową i białą, następnie margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając wlać powoli zimne mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, z białek ubić pianę, dodać do ciasta. Wsypać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać. Formę posmarować margaryna i posypać bułką tartą, wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 180C*.
Baba kolorowa z kokosem
1Kostka margaryny palmy z murzynkiem,6 dużych jajek,1szklanka cukru,2 szklanki duże mąki Tortowej ,więcej niż pół szklanki oleju,1 mały cukier waniliowy,2 łyżeczki proszku do pieczenia, czubata łyżka kakao,1 kisiel cytrynowy, więcej niż pół szklanki maku, wiórki kokosowe też więcej niż pół szklanki, odrobina barwnika czerwonego.
Białka ubić z szczyptą soli odstawić, Margarynę dobrze utrzeć i dodać cukier, dalej ubijać ,następnie dodać żółtka i dalej ubijać gdy masa będzie gładka dodać olej ,następnie białka ale już nie mix tylko drewnianą łyżką dokładnie wymieszać białka i dosypać po szklance mąki przesianej z proszkiem do pieczenia ,dokładnie wszystko wymieszać i podzielić na cztery części do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel, do trzeciej mak, a do czwartej wiórki kokosowe z barwnikiem. Każdą część dokładnie wymieszać i kłaść warstwami do okrągłej tortownicy z kominkiem. Piec w 170 st. przez godzinę.
Babeczki Bambo
Ciasto: 3 szklanki mąki pszennejkostka margarynypół szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa Bambo:300ml śmietany kremówki pól szklanki cukru2 łyżeczki żelatyny3 łyżki kakao.
Tłuszcz posiekać z mąką .Dodać żółtko i jajko oraz cukier .Wszystkie składniki połączyć Ciasto schłodzić w lodówce a następnie rozwałkować wylepić ciastem foremki babeczek piec w około 200 C przez 20 minut .Po upieczeniu wyłożyć babeczki z foremek do ostygnięcia .
Masa śmietanę zagotować z cukrem Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody dodać do śmietany i dokładnie wymieszać wsypać przesiane kakao i pozostawić do wystygnięcia .Ubić mikserem i dodać spirytus . Do dekoracji dowolny dżem bita śmietana dowolne owoce babeczki posmarować dżemem nałożyć masę bambo udekorować śmietaną i owocami. Smacznego
Babeczki czekoladowe z otrębami
2 jajka1/2 szkl. oleju1 1/2 szkl.jogurtu naturalnego1 1/2szkl. mąki pszennej1 szkl. cukru2 szkl.otrąb pszennych1 łyżeczka sody1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakao1 cukier wanilinowy lub aromat 1 szkl. rodzynek lub daktyli1/2 szkl. orzechów włoskich pokrojonych2 łyżki skórki pomarańczowej (niekoniecznie)1 łyżeczka cynamonu+2 łyżki cukru do posypania
Wymieszać mąkę, otręby, cukier, sodę, proszek do pieczenia, bakalie, orzechy, kakao. W drugim naczyniu wymieszać widelcem olej, jajka, jogurt, aż będzie miało jednorodną konsystencję. Następnie wlać zawartość tej miski do naczynia z suchymi składnikami i wymieszać. Ciasto wlewać do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Wierzch posypać szczyptą cynamonu z cukrem (przed pieczeniem). Piec w temp.200 st. ok.15-20 min.
Babka - dobra i łatwa
1 szklanka cukru5 jajek2 łyżeczki do pieczenia0,5 szkl mąki pszennej0,5 szkl mąki ziemniaczanej2 łyżeczki cukru waniliowego3 łyżeczki aromatu waniliowego1/3 szkl. oleju------------1 jabłkokakao------------tłuszcz+ kasza manna do blachy
Przepis
Jabłko obrać -pokroić w kostkę.Wszystkie składniki prócz jabłka i kakao zmieszać mikserem.Wysmarować formę (np.keksówkę lub formę typowo na babkę)tłuszczem i posypać kasza manną.Piekarnik ustawić na 180C .-góra dół (termobieg)1/3 ciasta wymieszać z kakao.Białe ciasto wylać na blaszkę zalać go ciastem kakaowym , porozrzucać na nim jabłka i zalać resztą ciasta białego. Piec ok 1 godziny.Smacznego
(Ciasto można oczywiście polukrować, polać polewą czekoladową lub jak kto lubi).
Babka Piaskowa Dżelki PRZEPYSZNA
5 jajek1 szklanka cukru1 kostka margaryny1 szklanka mąki3/4 szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia
Babka w czekoladzie z wiśniami
Skladniki:
· słoik wiśni
· kostka masła
· 1 szkl. cukru
· 3 łyżki soku z cytryny
· 4 jaja
· 2 czubate szklanki mąki
· mały proszek do pieczenia
· 1/2 łyżeczki cynamonu
· 15 dkg gorzkiej czekolady
Wykonie:
Wiśnie odsączyć na sicie. Masło, sok z cytryny i cukier utrzeć na puszystą masę, podczas ucierania dodawać po jaju. Dokładnie wymieszać mąkę z proszkiem i cynamonem, dodać do przygotowanej masy. Połączyć wszystkie składniki. Wylać masę do foremki. Ułożyć na niej wydrylowane wiśnie. Piec w 175 °C przez 60-70 min (aż do uzyskania tzw. suchego patyczka) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać 2 łyżki mleka wówczas uzyska się lepsza smarowność czekolady). Oblać ciasto czekoladą i poczekać aż zastygnie.
Babka z jogurtem
4 duże jajka
450 g mąki pszennej
350g cukru
300ml gęstego jogurtu naturalnego bez cukru
200ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 kropli aromatu waniliowego
100g rodzynek
50g kandyzowanej skórki cytrynowej albo innych kandyzowanych owoców
Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10minut (czas ubijania jest bardzo ważny).
Zmniejszyć obroty miksera, dodać jogurt, następnie olej, a w końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto połączyć z bakaliami i aromatem waniliowym.
Przełożyć do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą sporej formy do babek z kominkiem.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 st.
Gotową babkę polać polewą czekoladową albo pełnomleczną i posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto powinno być bardzo pulchne.
Rady:
-formę wypełniamy do 3/4 wysokości ponieważ babka podczas pieczenia powiększy swoją objętość,
-bakalie dobrze jest oprószyć mąką przed dodaniem do ciasta, wtedy nie opadną na spód.
Cappucino 1
Ciasto I : 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki 4 łyżki kakao 1łlyżeczka proszku do pieczeniaCiasto II : 20 dkg kokosu 5 białek 1 szklanka cukru (niepełna) 1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa : 5 żółtek cukier wanilinowy 3 łyżki maki pszennej 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 1/2 kostki masła 8 łyżek cappucino waniliowego
Wykonanie : Ciasto I : ubijamy białka z cukrem, jak ubite dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijająć, jak ubite dodajemy make wymieszana z proszkiem i kakao. Wyłożyć na blaszkę wyłożona pergaminem, piec w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu przekr...
Koteciek