Kremówka kokosowa.doc

(192 KB) Pobierz
Kremówka kokosowa

Kremówka kokosowa

Delikatne ciasto kremowe z kokosem

Składniki:

CIASTO

·         1/2 kostki masła

·         1/2 szklanki cukru

·         2 szklanki mąki

·         3 jaja

·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

·          

MASA BUDYNIOWA

·         1 litr mleka

·         2-3 budynie waniliowe

·          

MASA KOKOSOWA

·         2 jajka

·         1/2 szklanki cukru

·         20 dag kokosu

Jak przyrządzić?

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wyłożyć na blaszkę. Ugotować budyń i ciepły wyłożyć na surowe ciasto. Masa kokosowa: margarynę roztopić. Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Gdy masa będzie gładka, wsypać kokos i wymieszać. Na sam koniec wlać przestudzoną margarynę i jeszcze raz wymieszać.

Wylać masę na budyń i piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez około 45 minut.1/2 kostki .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ala murzynek

Składniki: 3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 szklanki kefiru (lub kwaśnego mleka)
1/2 szklanki oleju
2 łyżki dżemu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
cukier waniliowy

WYKONANIE:
Wszystkie składniki włożyć do miski i dobrze zmiksować.
Wylać na blaszkę i piec ok.40-50.min.W nagrzanym piekarniku.
Tempe.ok.170 stopni.
Na koniec po wystygnięciu polać polewa.

 

Baba czekoladowa

Składniki:

1 1/2 czekolady deserowej,
1/2 czekolady białej,
1kostka margaryny lub masła,
200 g cukru ,
5 jajek,
400 g mąki,
3-4 krople aromatu migdałowego,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 ml mleka.

Posiekać czekoladę deserową i białą, następnie margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając wlać powoli zimne mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia  i dodać do masy, z białek ubić pianę, dodać do ciasta. Wsypać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać. Formę posmarować margaryna i posypać bułką tartą, wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 180C*.

 

Baba kolorowa z kokosem

Składniki:

1Kostka margaryny palmy z murzynkiem,6 dużych jajek,1szklanka cukru,2 szklanki  duże mąki Tortowej ,więcej niż pół szklanki oleju,1 mały cukier waniliowy,2 łyżeczki proszku do pieczenia, czubata łyżka kakao,1 kisiel cytrynowy, więcej niż pół szklanki maku, wiórki kokosowe też więcej niż pół szklanki, odrobina barwnika czerwonego.

Białka ubić z szczyptą soli odstawić, Margarynę dobrze utrzeć i dodać cukier, dalej ubijać ,następnie dodać żółtka i dalej ubijać gdy masa będzie gładka dodać olej ,następnie białka ale już nie mix tylko drewnianą łyżką dokładnie wymieszać białka i dosypać po szklance mąki przesianej z proszkiem do pieczenia ,dokładnie wszystko wymieszać i podzielić na cztery części do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel, do trzeciej mak, a do czwartej wiórki kokosowe z barwnikiem. Każdą część dokładnie wymieszać i kłaść warstwami do okrągłej tortownicy z kominkiem. Piec w 170 st. przez godzinę.

 

Babeczki Bambo

Ciasto: 
3 szklanki mąki pszennej
kostka margaryny
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa Bambo:
300ml śmietany kremówki
pól szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki kakao.

Tłuszcz posiekać z mąką .Dodać żółtko i jajko oraz cukier .Wszystkie składniki połączyć
Ciasto schłodzić w lodówce a następnie rozwałkować wylepić ciastem foremki babeczek
piec w około 200 C przez 20 minut .Po upieczeniu wyłożyć babeczki z foremek do ostygnięcia .


Masa
śmietanę zagotować z cukrem Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody dodać do śmietany i dokładnie wymieszać wsypać przesiane kakao i pozostawić do wystygnięcia .Ubić mikserem i dodać spirytus .
Do dekoracji
dowolny dżem bita śmietana dowolne owoce
babeczki posmarować dżemem nałożyć masę bambo udekorować śmietaną i owocami.
Smacznego

Babeczki czekoladowe z otrębami

2 jajka
1/2 szkl. oleju
1 1/2 szkl.jogurtu naturalnego
1 1/2szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
2 szkl.otrąb pszennych
1 łyżeczka sody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 cukier wanilinowy lub aromat
1 szkl. rodzynek lub daktyli
1/2 szkl. orzechów włoskich pokrojonych
2 łyżki skórki pomarańczowej (niekoniecznie)
1 łyżeczka cynamonu+2 łyżki cukru do posypania

  Wymieszać mąkę, otręby, cukier, sodę, proszek do pieczenia, bakalie, orzechy, kakao. W drugim naczyniu wymieszać widelcem olej, jajka, jogurt, aż będzie miało jednorodną konsystencję. Następnie wlać zawartość tej miski do naczynia z suchymi składnikami i wymieszać. Ciasto wlewać do foremek wyłożonych papierowymi  papilotkami. Wierzch posypać szczyptą cynamonu z cukrem (przed pieczeniem). Piec w temp.200 st. ok.15-20 min. 

 

 

Babka - dobra i łatwa

1 szklanka cukru
5 jajek
2 łyżeczki do pieczenia
0,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/3 szkl. oleju
------------
1 jabłko
kakao
------------
tłuszcz+ kasza manna do blachy

Przepis

Jabłko obrać -pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki prócz jabłka i kakao zmieszać mikserem.
Wysmarować formę (np.keksówkę lub formę typowo na babkę)
tłuszczem i posypać kasza manną.
Piekarnik ustawić na 180C .-góra dół (termobieg)
1/3 ciasta wymieszać z kakao.
Białe ciasto wylać na blaszkę zalać go ciastem kakaowym , porozrzucać na nim jabłka i zalać resztą ciasta białego. Piec ok 1 godziny.
Smacznego

(Ciasto można oczywiście polukrować, polać polewą czekoladową lub jak kto lubi).

Babka Piaskowa Dżelki PRZEPYSZNA

5 jajek
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
1 szklanka mąki
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po jednym jajku.
  2. Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
  3. Przełożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej krupczatką foremki.
  4. Piec około godziny, w temperaturze 180-200o.

Babka w czekoladzie z wiśniami

Skladniki:

·         słoik wiśni

·         kostka masła

·         1 szkl. cukru

·         3 łyżki soku z cytryny

·         4 jaja

·         2 czubate szklanki mąki

·         mały proszek do pieczenia

·         1/2 łyżeczki cynamonu

·         15 dkg gorzkiej czekolady

Wykonie:

 Wiśnie odsączyć na sicie. Masło, sok z cytryny i cukier utrzeć na puszystą masę, podczas ucierania dodawać po jaju. Dokładnie wymieszać mąkę z proszkiem i cynamonem, dodać do przygotowanej masy. Połączyć wszystkie składniki. Wylać masę do foremki. Ułożyć na niej  wydrylowane wiśnie. Piec  w 175 °C przez 60-70 min (aż do uzyskania tzw. suchego patyczka) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać 2 łyżki mleka wówczas uzyska się lepsza smarowność czekolady). Oblać ciasto czekoladą i poczekać aż zastygnie.

Babka z jogurtem

4 duże jajka

450 g mąki pszennej

350g cukru

300ml gęstego jogurtu naturalnego bez cukru

200ml oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

10 kropli aromatu waniliowego

100g rodzynek

50g kandyzowanej skórki cytrynowej albo innych kandyzowanych owoców

Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10minut (czas ubijania jest bardzo ważny).

Zmniejszyć obroty miksera, dodać jogurt, następnie olej, a w końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto połączyć z bakaliami i aromatem waniliowym.

Przełożyć do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą sporej formy do babek z  kominkiem.

 

Piec około 45 minut w temperaturze 180 st.

Gotową babkę polać polewą czekoladową albo pełnomleczną i posypać wiórkami kokosowymi.

 

Ciasto powinno być bardzo pulchne.

 

Rady:

-formę  wypełniamy do 3/4 wysokości ponieważ babka podczas pieczenia powiększy swoją objętość,

-bakalie dobrze jest oprószyć mąką przed dodaniem do ciasta, wtedy nie opadną na spód.

Cappucino 1

Ciasto I :  8 jajek
                1 szklanka cukru
                1 szklanka maki
                4 łyżki kakao
                1łlyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto II : 20 dkg kokosu
                 5 białek
                 1 szklanka cukru (niepełna)
                 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa :  5 żółtek
            cukier wanilinowy
            3 łyżki maki pszennej
            1 budyń śmietankowy bez cukru
            2 szklanki mleka
            3/4 szklanki cukru
            1 1/2 kostki masła
            8 łyżek cappucino waniliowego

Wykonanie : 
Ciasto I : ubijamy białka z cukrem, jak ubite dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijająć, jak ubite dodajemy make wymieszana z proszkiem i kakao. Wyłożyć na blaszkę wyłożona pergaminem, piec w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu przekr...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin