Kruche ciasto milionera.doc

(28 KB) Pobierz
Kruche ciasto milionera

Kruche ciasto milionera

Składniki :

ciasto :

·         175 g mąki pszennej

·         125 g pokrojonego w kostkę masła

·         50 g przesianego brązowego cukru

karmel :

·         50 g masła

·         50 g brązowego cukru

·         400 ml mleka skondensowanego słodzonego*

polewa :

·         150 g czekolady mlecznej

Kwadratową formę o boku 23 cm wysmarować tłuszczem [ użyłam tortownicy o średnicy 23 cm ] .

Do dużej miski przesiać mąkę , wrzucić masło i rozetrzeć opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wsypać cukier i wyrobić twarde ciasto. Wyłożyć je do formy i nakłuć widelcem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut - ciasto powinno nabrać złocistobrązowej barwy. Zostawić w formie do wystygnięcia.

Do teflonowego rondla włożyć masło , cukier i wlać mleko. Gotować na małym ogniu , aż masa się zagotuje.    Zmniejszyć nieco ogień i gotować przez 4-5 minut , aż masa zgęstnieje, stanie się złocista i będzie odchodzić od brzegów rondla. Wylać masę na wierzch ciasta i wystudzić.

Gdy masa zakrzepnie , roztopić czekoladę w żaroodpornej misce nad rondlem z wrzącą wodą. Półpłynną czekoladę rozprowadzić na warstwie karmelu i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia.

Ciasto podawać pokrojone w kwadratowe lub prostokątne kawałki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin