Składniki :
ciasto :
· 175 g mąki pszennej
· 125 g pokrojonego w kostkę masła
· 50 g przesianego brązowego cukru
karmel :
· 50 g masła
· 50 g brązowego cukru
· 400 ml mleka skondensowanego słodzonego*
polewa :
· 150 g czekolady mlecznej
Kwadratową formę o boku 23 cm wysmarować tłuszczem [ użyłam tortownicy o średnicy 23 cm ] .
Do dużej miski przesiać mąkę , wrzucić masło i rozetrzeć opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wsypać cukier i wyrobić twarde ciasto. Wyłożyć je do formy i nakłuć widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut - ciasto powinno nabrać złocistobrązowej barwy. Zostawić w formie do wystygnięcia.
Do teflonowego rondla włożyć masło , cukier i wlać mleko. Gotować na małym ogniu , aż masa się zagotuje. Zmniejszyć nieco ogień i gotować przez 4-5 minut , aż masa zgęstnieje, stanie się złocista i będzie odchodzić od brzegów rondla. Wylać masę na wierzch ciasta i wystudzić.
Gdy masa zakrzepnie , roztopić czekoladę w żaroodpornej misce nad rondlem z wrzącą wodą. Półpłynną czekoladę rozprowadzić na warstwie karmelu i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia.
Ciasto podawać pokrojone w kwadratowe lub prostokątne kawałki.
Koteciek