truskawkowe Mochi daifuku.doc

(33 KB) Pobierz
Strawberry Mochi (Daifuku)

Truskawkowe Mochi (Daifuku)

 

Składniki na 20 porcji:

·                      2 szklanki mochiko (kleista mąka ryżowa)

·                      2 szklanki wody

·                      1/2 szklanki cukru

·                      1 puszka anko ( lub opcjonalnie pasty z czerwonej fasoli azuki)

·                      Trochę mochiko, do posypania deski i gotowych mochi

·                      Całe truskawki (opłukane, ze zdjętymi szypułkami)

·                      Oliwa (w celu uniknięcie klejenia się)

 

Przygotowanie

1.                   Owiń całe truskawki pastą anko i odłóż na bok. Zabezpiecz przed wyschnięciem.

2.                   Zmieszaj wodę, mochiko i cukier do uzyskania idealnie gładkiej masy.

3.                   Wysmaruj olejem naczynie do mikrofalówki lub garnek

4.                   Wlej do masę relatywnie cienką warstwą do naczynia.

5.                  Przykryj szczelną pokrywą lup plastikową nakładką i włóż do mikrofali na 7 minut w wysokiej temperaturze. Może być również ugotowane na parze (filmik instruktażowy na chomiku skladzik).

6.                   Posyp deskę do krojenia lub stolnicę mąką mochiko.

7.                   Oderwij mała część ciasta, zroluj w kulkę i spłaszcz.

8.                   Weż przygotowane wcześniej truskawki w anko i otocz je przygotowanym ciastem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin