/Krówka/ Składniki: * Biszkopt orzechowy * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * 5 kopiastych łyżek mąki krupczatki * 10 dkg orzechów(mielonych) * 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia * Krem * krem krówkowy bonne maman 360 gram lub mleczko skondensowane słodzone, (gotowane w puszce,gotować w puszce 2,5 godziny) * 1 masło roślinne 250 gram * 1 czubata łyżka cukru pudru * Polewa * 20-30 dkg krówek * 1 łyżka margaryny * orzechy do dekoracji Wykonanie: Białka ubić na sztywno z cukrem,dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy,delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy, lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,piec do suchego patyczka w 180ºC około40 -50 min w zależności od piekarnika. Gotowy biszkopt,przekroić na 3 części,przełożyć kremem krówkowym,polać wierzch polewą krówkową i posypać orzechami. Wykonanie kremu. Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem,wkręcać po łyżce kremu. aż do wyczerpania,można dodać jeszcze 2 łyżki mielonych orzechów. Wykonanie polewy. Margarynę rozpuścić z krówkami. Smacznego
dorotyz