Świąteczny Anioł
1.Gromadzimy na stole wszystkie niezbędne narzędzia– nożyki, wałek do ciasta, wyciskarkę do czosnku, szklankę z wodą i pędzelkiem, deskę, podstawkę pod aniołka wyłożoną papierem do pieczenia oraz wszystko to, co uznamy za przydatne.
2.Z masy solnej robimy wałeczek, z którego powstaną stopy aniołka.
3.Wałeczek kroimy na pół, następnie każdej części nadajemy kształt stóp. Palce u stóp nacinamy nożykiem.
4.Stopy łączymy za pomocą wody, pamiętając że w ten sposób łączymy każdą część aniołka.
5.Następnie formujemy tułów i przyklejamy do stóp wodą.
6.Rozwałkowujemy masę na spódnicę. Wykrawamy duży prostokąt i przymierzamy go do naszego aniołka. W razie potrzeby korygujemy wielkość.
7.Spódniczkę przyklejamy na wodę, możemy zrobić fantazyjne falbanki.
8.Teraz kolej na sukienkę.
9.Znowu wałkujemy masę…
10.… i przymierzamy do tułowia, odcinając niepotrzebne części.
11.Po odcięciu zbędnej masy sukienkę wygładzamy po bokach nożem.
12.Teraz czas na skrzydła. Wycinamy kształt skrzydeł z rozwałkowanej (ale nie za cienko!) masy. Skrzydła muszą być trochę grubsze, żeby się nie połamały.
13.Na skrzydłach możemy narysować nożem linie i ponacinać je na brzegach.
14.Skrzydła przyklejamy z tyłu tułowia. Najpierw smarujemy kawałek skrzydła wodą, następnie delikatnie podnosimy tułów nożem (bardzo ostrożnie, żeby się nie złamał lub nie odkształcił) i wsuwamy skrzydło pod tułów, lekko dociskając.
15.Tak wygląda aniołek z przyklejonymi skrzydełkami.
16.Teraz kolej na ręce. Robimy wałeczek i dzielimy nożem na dwie równe części.
17.Formujemy rękawy.
18.Przyklejamy je do aniołka.
19.Z dwóch małych kuleczek lepimy dłonie. Przyklejamy je (na wodę) do rękawów, a nożem rysujemy palce.
20.Możemy naszemu aniołkowi dodać jakąś ozdobę, np. dzwoneczek.
21.Po uformowaniu przyklejamy dzwoneczek do dłoni.
22.Teraz kolej na kołnierzyk. Wykrawamy z rozwałkowanej masy małe koło…
23.…i przyklejamy je do aniołka. W ten sposób możemy ukryć wszelkie niedociągnięcia, np. miejsce połączenia rękawów i ramion.
24.Z masy lepimy kulkę na głowę. Delikatnie wkładamy w nią spinacz.
25.Głowę przyklejamy jak zawsze na wodę.
26.Do wyciskarki wkładamy masę solną i wyciskamy anielskie włosy.
27.Przyklejamy je do głowy aniołka, starając się zrobić jakąś fryzurę.
28.Możemy naszemu aniołkowi dolepić kokardę i nos – jak zwykle wszystko przyklejamy na wodę.
29.Teraz aniołka musimy wysuszyć. W piekarniku uważamy początkowo na temperaturę – ok. 60 st. z uchylonymi drzwiczkami. Po kilku godzinach możemy zamknąć drzwiczki i podwyższyć temp. do 80-100 stopni. Czas suszenia zależy od grubości figurki.
biedronka2810