Świąteczny Anioł.docx

(2627 KB) Pobierz

Świąteczny Anioł

1.Gromadzimy na stole wszystkie niezbędne narzędzia– nożyki, wałek do ciasta, wyciskarkę do czosnku, szklankę z wodą i pędzelkiem, deskę, podstawkę pod aniołka wyłożoną papierem do pieczenia oraz wszystko to, co uznamy za przydatne.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/001.jpg 

 

2.Z masy solnej robimy wałeczek, z którego powstaną stopy aniołka.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/002.jpg

 

3.Wałeczek kroimy na pół, następnie każdej części nadajemy kształt stóp. Palce u stóp nacinamy nożykiem.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/003.jpg

 

 

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/004.jpg

 

  4.Stopy łączymy za pomocą wody, pamiętając że w ten sposób łączymy każdą część aniołka.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/005.jpg

5.Następnie formujemy tułów i przyklejamy do stóp wodą.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/006.jpg

6.Rozwałkowujemy masę na spódnicę. Wykrawamy duży prostokąt i przymierzamy go do naszego aniołka. W razie potrzeby korygujemy wielkość.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/007.jpg

 

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/008.jpg 

 

7.Spódniczkę przyklejamy na wodę, możemy zrobić fantazyjne falbanki.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/009.jpg 

8.Teraz kolej na sukienkę.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/010.jpg

9.Znowu wałkujemy masę…

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/011.jpg

10.… i przymierzamy do tułowia, odcinając niepotrzebne części.

11.Po odcięciu zbędnej masy sukienkę wygładzamy po bokach nożem.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/012.jpg 

12.Teraz czas na skrzydła. Wycinamy kształt skrzydeł z rozwałkowanej (ale nie za cienko!) masy. Skrzydła muszą być trochę grubsze, żeby się nie połamały.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/013.jpg 

13.Na skrzydłach możemy narysować nożem linie i ponacinać je na brzegach.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/014.jpg

14.Skrzydła przyklejamy z tyłu tułowia. Najpierw smarujemy kawałek skrzydła wodą, następnie delikatnie podnosimy tułów nożem (bardzo ostrożnie, żeby się nie złamał lub nie odkształcił) i wsuwamy skrzydło pod tułów, lekko dociskając.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/015.jpg

 

 

 

 

15.Tak wygląda aniołek z przyklejonymi skrzydełkami.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/016.jpg

16.Teraz kolej na ręce. Robimy wałeczek i dzielimy nożem na dwie równe części.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/017.jpg

 

 

17.Formujemy rękawy.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/018.jpg

 

 

18.Przyklejamy je do aniołka.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/019.jpg

 

19.Z dwóch małych kuleczek lepimy dłonie. Przyklejamy je (na wodę) do rękawów, a nożem rysujemy palce.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/020.jpg 

 

 

20.Możemy naszemu aniołkowi dodać jakąś ozdobę, np. dzwoneczek.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/022.jpg

21.Po uformowaniu przyklejamy dzwoneczek do dłoni.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/023.jpg

 

22.Teraz kolej na kołnierzyk. Wykrawamy z rozwałkowanej masy małe koło…

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/024.jpg

 

23.…i przyklejamy je do aniołka. W ten sposób możemy ukryć wszelkie niedociągnięcia, np. miejsce połączenia rękawów i ramion.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/025.jpg

 

 

 

24.Z masy lepimy kulkę na głowę. Delikatnie wkładamy w nią spinacz.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/026.jpg

 

25.Głowę przyklejamy jak zawsze na wodę.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/027.jpg 

26.Do wyciskarki wkładamy masę solną i wyciskamy anielskie włosy.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/028.jpg

 

27.Przyklejamy je do głowy aniołka, starając się zrobić jakąś fryzurę.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/029.jpg 

  28.Możemy naszemu aniołkowi dolepić kokardę i nos – jak zwykle wszystko przyklejamy na wodę.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/030.jpg

29.Teraz aniołka musimy wysuszyć. W piekarniku uważamy początkowo na temperaturę – ok. 60 st. z uchylonymi drzwiczkami. Po kilku godzinach możemy zamknąć drzwiczki i podwyższyć temp. do 80-100 stopni. Czas suszenia zależy od grubości figurki.

http://www.cafeart.pl/images/stories/masy/kurs3/031.jpg

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin