Instrukcja bgp dla obsługi zamrażarek, lad chłodniczych.pdf
(
57 KB
)
Pobierz
23645135 UNPDF
INSTRUKCJA OBS£UGI ZAMR¯AREK,
LAD CH£ODNICZYCH, SZAF CH£ODNICZYCH
1. U²YTKOWANIE URZ¥DZENIA
1. Przechowywany towar nale¿y uk³adaæ równomiernie na pó³kach, zachowuj¹c zasadê, ¿e
miêdzy opakowaniami musz¹ byæ zachowane kana³y powietrzne skierowane prostopadle
do parowników.
2. Zamra¿arkê zape³nia siê wed³ug zasady:
a) towar, który bêdzie przechowywany najd³u¿ej, uk³adany jest w dolnej czêœci zamra¿arki
(tam znajduje siê najzimniejsze miejsce urz¹dzenia),
b) towar podlegaj¹cy szybkiej sprzeda¿y umieszcza siê wy¿ej.
3. Szafy ch³odnicze zape³nia siê wed³ug zasady:
a) w górnej, najzimniejszej, znajduj¹cej siê ko³o parownika czêœci sk³adowane s¹ surowe miêso,
ryby itp.,
b) w czêœci œrodkowej, która jest najcieplejsza, przechowuje siê nabia³, warzywa, odpowiednio
opakowane owoce,
c) dolna, œrednio zimna czêœæ s³u¿y do przechowywania mleka, œmietany, napojów.
Nie wolno:
a) przykrywaæ pó³ek w szafach ch³odniczych papierem, gdy¿ uniemo¿liwia to prawid³owy
ruch powietrza,
b) przechowywaæ miêsa lub potraw miêsnych solonych lub saletrowanych bez opakowania, któ-
re chroniæ bêdzie wnêtrze urz¹dzenia przed korozj¹ (mog¹ to byæ chocia¿by worki foliowe).
Mycie komór ch³odniczych winno byæ wykonane po ka¿dym odtajaniu. Wykonuje siê to za
pomoc¹ œciereczki umoczonej kolejno w wodzie mydlanej i póŸniej w czystej wodzie.
UWAGA
Nale¿y sprawdziæ, czy urz¹dzenie jest od³¹czone od Ÿród³a pr¹du.
W szafach ch³odniczych, jeœli warstwa szronu osi¹gnie gruboœæ maksimum 6 milimetrów, nale-
¿y wykonaæ odszronienie w nastêpuj¹cy sposób:
a) od³¹czyæ urz¹dzenie od Ÿród³a pr¹du (wyj¹æ wtyczkê przewodu zasilaj¹cego z gniazdka wty-
kowego),
b) po otwarciu drzwi komory opró¿nia siê j¹ z produktów,
c) proces odszronienia powinien przebiegaæ samoistnie od momentu, kiedy ciep³e powietrze
dostanie siê do komory,
d) po zakoñczeniu umyæ szafê i ponownie zape³niæ j¹ produktami.
UWAGA
Nie wolno odszraniaæ parowników mechanicznie (na przyk³ad skrobaæ ostrymi przedmiotami).
Maksymalny czas sk³adowania produktów w dniach wynosi dla poszczególnych urz¹dzeñ:
1) zamra¿arek – 7 dni,
2) szaf ch³odniczych – 4 dni,
3) lad ch³odniczych – 4 dni.
Przy czêstym wyjmowaniu towarów z komór ch³odniczych czas sk³adowania powinien byæ
skrócony o po³owê.
Nie wolno:
UWAGA
UWAGA
Wszystkie okolicznoœci mog¹ce zagroziæ bezpieczeñstwu obs³uguj¹cego b¹dŸ osobom postron-
nym zobowi¹zuj¹ pracownika do meldowania o nich prze³o¿onym. W przypadku znalezienia
siê w bezpoœrednim niebezpieczeñstwie na skutek nieprzestrzegania przez zak³ad zasad BHP,
pracownik ma prawo powstrzymaæ siê od wykonywania pracy (zachowuje on prawo do wyna-
grodzenia, nie mo¿e jednak odmówiæ podjêcia innej równorzêdnej pracy, gdy niezw³oczne usu-
niêcie zagro¿eñ przy poprzednio wykonywanej pracy nie jest mo¿liwe).
................................................
...................................................
Opracowa³ (data i podpis)
Zatwierdzi³ (data i podpis)
Plik z chomika:
serwis24-24
Inne pliki z tego folderu:
Instukcja bhp przy wykonywaniu prac administracyjno-biurowych.pdf
(516 KB)
Instukcja bhp przy obsłudze szlifierki dwutarczowej.pdf
(28 KB)
instrukcja obsługi niszczarki do dokumentów.pdf
(518 KB)
Instrukcja bhp zakładu kosmetycznego.pdf
(130 KB)
Instrukcja bhp zakładu fryzjerskiego.pdf
(128 KB)
Inne foldery tego chomika:
! Monster High 13 życzeń-Dubbing
!!! romanse nowe
▶ Kraina lodu chomikuj
1080x1920 tapety android 2018
43 paczki gier na telefon HTC !POLECAM!!!
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin