Instrukcja bgp dla obsługi zamrażarek, lad chłodniczych.pdf

(57 KB) Pobierz
23645135 UNPDF
INSTRUKCJA OBS£UGI ZAMR¯AREK,
LAD CH£ODNICZYCH, SZAF CH£ODNICZYCH
1. U²YTKOWANIE URZ¥DZENIA
1. Przechowywany towar nale¿y uk³adaæ równomiernie na pó³kach, zachowuj¹c zasadê, ¿e
miêdzy opakowaniami musz¹ byæ zachowane kana³y powietrzne skierowane prostopadle
do parowników.
2. Zamra¿arkê zape³nia siê wed³ug zasady:
a) towar, który bêdzie przechowywany najd³u¿ej, uk³adany jest w dolnej czêœci zamra¿arki
(tam znajduje siê najzimniejsze miejsce urz¹dzenia),
b) towar podlegaj¹cy szybkiej sprzeda¿y umieszcza siê wy¿ej.
3. Szafy ch³odnicze zape³nia siê wed³ug zasady:
a) w górnej, najzimniejszej, znajduj¹cej siê ko³o parownika czêœci sk³adowane s¹ surowe miêso,
ryby itp.,
b) w czêœci œrodkowej, która jest najcieplejsza, przechowuje siê nabia³, warzywa, odpowiednio
opakowane owoce,
c) dolna, œrednio zimna czêœæ s³u¿y do przechowywania mleka, œmietany, napojów.
Nie wolno:
a) przykrywaæ pó³ek w szafach ch³odniczych papierem, gdy¿ uniemo¿liwia to prawid³owy
ruch powietrza,
b) przechowywaæ miêsa lub potraw miêsnych solonych lub saletrowanych bez opakowania, któ-
re chroniæ bêdzie wnêtrze urz¹dzenia przed korozj¹ (mog¹ to byæ chocia¿by worki foliowe).
Mycie komór ch³odniczych winno byæ wykonane po ka¿dym odtajaniu. Wykonuje siê to za
pomoc¹ œciereczki umoczonej kolejno w wodzie mydlanej i póŸniej w czystej wodzie.
UWAGA
Nale¿y sprawdziæ, czy urz¹dzenie jest od³¹czone od Ÿród³a pr¹du.
W szafach ch³odniczych, jeœli warstwa szronu osi¹gnie gruboœæ maksimum 6 milimetrów, nale-
¿y wykonaæ odszronienie w nastêpuj¹cy sposób:
a) od³¹czyæ urz¹dzenie od Ÿród³a pr¹du (wyj¹æ wtyczkê przewodu zasilaj¹cego z gniazdka wty-
kowego),
b) po otwarciu drzwi komory opró¿nia siê j¹ z produktów,
c) proces odszronienia powinien przebiegaæ samoistnie od momentu, kiedy ciep³e powietrze
dostanie siê do komory,
d) po zakoñczeniu umyæ szafê i ponownie zape³niæ j¹ produktami.
UWAGA
Nie wolno odszraniaæ parowników mechanicznie (na przyk³ad skrobaæ ostrymi przedmiotami).
Maksymalny czas sk³adowania produktów w dniach wynosi dla poszczególnych urz¹dzeñ:
1) zamra¿arek – 7 dni,
2) szaf ch³odniczych – 4 dni,
3) lad ch³odniczych – 4 dni.
Przy czêstym wyjmowaniu towarów z komór ch³odniczych czas sk³adowania powinien byæ
skrócony o po³owê.
Nie wolno:
UWAGA
UWAGA
23645135.001.png 23645135.002.png
Wszystkie okolicznoœci mog¹ce zagroziæ bezpieczeñstwu obs³uguj¹cego b¹dŸ osobom postron-
nym zobowi¹zuj¹ pracownika do meldowania o nich prze³o¿onym. W przypadku znalezienia
siê w bezpoœrednim niebezpieczeñstwie na skutek nieprzestrzegania przez zak³ad zasad BHP,
pracownik ma prawo powstrzymaæ siê od wykonywania pracy (zachowuje on prawo do wyna-
grodzenia, nie mo¿e jednak odmówiæ podjêcia innej równorzêdnej pracy, gdy niezw³oczne usu-
niêcie zagro¿eñ przy poprzednio wykonywanej pracy nie jest mo¿liwe).
................................................
...................................................
Opracowa³ (data i podpis)
Zatwierdzi³ (data i podpis)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin