Butterscotch pecan cheesecake1.doc

(146 KB) Pobierz
Butterscotch pecan cheesecake

Butterscotch pecan cheesecake

Wspaniały sernik z orzechami pekan przykryty pysznym sosem o delikatnym smaku toffii ... Czy można lepiej rozpocząć (i zakończyć) weekend? Oczywiście, jeśli wszystko między tym początkiem i końcem też gra, to będą dobre 3 popołudnia ... Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Cheesecakes, baked and chilled'. Miłego weekendu!

Składniki na spód:

·         150 g ciastek digestive w ciemnej czekoladzie

·         50 g masła, roztopionego

Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem, ciastka wcisnąć w dno, schłodzić pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:

·         500 g sera twarogowego śmietankowego lub kremowego (u mnie: quark)

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

·         80 g drobnego cukru (caster sugar)

·         2 jajka

·         1 łyżka mąki pszennej

·         60 g orzechów pekan (można zastąpić włoskimi), podpieczonych i posiekanych

Wszystkie składniki ubić mikserem, na końcu wmieszać mąkę i posiekane, podpieczone orzechy. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 160ºC przez 45 minut.

Składniki na butterscotch:

·         40 g ciemnego brązowego cukru

·         40 g masła

·         1 łyżka śmietany kremówki

Sos butterscotch zrobić roztapiając wszystkie składniki w małym garnuszku, do gładkości (będzie szybko gęstniał), wyłożyć na upieczony już sernik.

Sernik przed podaniem schłodzić w lodówce przez 3 godziny lub najlepiej całą noc.

Smacznego :)

Uwaga: sernik jest niski, jeśli macie większą tortownicę, składniki trzeba podwoić (i trochę dłużej piec, sernik powienien być ścięty na środku).

Butterscotch pecan cheesecake

 

Butterscotch pecan cheesecake Smacznego.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin