Sernik biało-czarny.doc

(330 KB) Pobierz
Sernik biało-czarny

Sernik biało-czarny

Składniki na ciasto:

·         50 dag mąki krupczatki

·         30 dag margaryny

·         20 dag cukru

·         3 łyżki kakao

·         3 żółtka

·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na masę serową:

·         1,5 kg białego sera mielonego

·         1/2 kostki margaryny

·         7 jaj

·         3 białka

·         1 szklanka cukru

·         budyń waniliowy

·         bakalie

Wykonanie ciasta:

Ucieramy margarynę z cukrem i żółtkami. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie łączymy. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Obie połówki ciasta wkładamy do zamrażarki na około pół godziny.

Wykonanie masy serowej:

Margarynę, białka i całe jajka ucieramy z cukrem. Dalej cały czas ucierając dodajemy ser, budyń, cukier waniliowy a na końcu bakalie.

Blaszkę (26 x 40cm) smarujemy tłuszczem. Następnie na dużych oczkach tarki trzemy jasne ciasto - wprost na blaszkę - na to wykładamy masę serową i trzemy ciemne ciasto.

Piec około 50-60 minut w temperaturze 170 stopni.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin