Ciasto karmelowe ze słonecznikiem
Składniki:
Biszkopt - wg własnego przepisuKrem:mleko zagęszczone słodzone w puszcekostka margaryny30 dag słonecznika łyżka mleka10 dag cukrupół kostki masłaherbatnikiwódka
Ubić białka, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę i proszek; wymieszać piec ok. 20 min.Mleko zagęszczone gotować w garnku z wodą przez 3 godziny na lekkim ogniu; stale
dolewać wody tak, aby puszka była cały czas w niej zanurzona. Ostudzić.Rozmieszać margarynę, dodawać po łyżce kremu.Słonecznik, mleko, cukier i masło rozpuścić, wyłożyć na blachę, na folię, od czas do czasu mieszając piec na złoty kolor
. Wychłodzić. Wymieszać z kremem.Na ciasto wyłożyć krem ze słonecznikiem. Na górę dać herbatniki (ok. 400 g) moczone w wódce. Polać lukrem z cukru pudru i wody.
Koteciek