Śmietankowo-budyniowa pokusa.doc

(315 KB) Pobierz
Śmietankowo-budyniowa pokusa

Śmietankowo-budyniowa pokusa

Składniki:

Biszkopt

- 4 jaja

- 1/2 szkl. cukru pudru

- 1/2 szkl. mąki tortowej

- 1 łyżka kakao

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz

- ok. 1/3 szklanki przegotowanej letniej wody

- kilka kropel aromatu śmietankowego do ciast

Masa budyniowa

- 3 szkl. mleka

- 20 dag masła

- cukier wanilinowy

- 2 budynie o smaku toffi

Masa śmietankowa

- 1 lub 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (dałam dwie)

- 1/3 szkl. gorącej wody

- 2 łyżki żelatyny

- 750 ml śmietany 30%

- ok. 6 łyżek cukru pudru

Do dekoracji

- starta gorzka czekolada

 

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitej piany. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wylać na wysmarowaną margaryną prostokątną formę (25x36 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w 180°C. Po ostudzeniu biszkopt nasączyć przygotowanym pączem.

Dwie szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier wanilinowy i razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Gorącą masę wyłożyć na nasączony biszkopt. Ostudzić.

Kawę zalać 1/3 szklanki gorącej wody i wymieszać. Do kawy wsypać i rozpuścić żelatynę. Trochę ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać kawę z żelatyną i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto z masą budyniową.

Na wierzch zetrzeć czekoladę i schłodzić w lodówce

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin