sałatki-przepisy.doc

(286 KB) Pobierz
Alzacka sałatka z buraków

Alzacka sałatka z buraków

 

·  1/2 ugotowanych buraków

·  1 szklanka fasoli "Jaś"

·  1 cebulka dymka

·  2 łyżki soku z cytryny

·  1 łyżka musztardy, 1 ząbek czosnku

·  1 łyżka posiekanego kopru, 1 łyżka majeranku

·  szczypta kminku

·  2 goździki

·  6 łyżek oliwy

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Fasolę namoczyć przez parę godzin, ugotować i odcedzić. Buraki pokroić w plasterki. Dymkę posiekać.

Przygotować sos : musztardę rozetrzeć z sokiem cytrynowym, zmiażdżonym czosnkiem, zmielonymi przyprawami i ziołami, dodając oliwę. Fasolę, buraki i cebulę wymieszać i polać sosem.

 

Biała sałatka

 

·  2 białe rzodkwie

·  2 jabłka, 10 dag truskawek
     sos :

·  1/2 szklanki jogurtu naturalnego

·  1/4 szklanki śmietany kremówki

·  2 łyżki soku z cytryny

·  cukier

·  szczypta imbiru.

    Sposób wykonania :
Rzodkiew umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Truskawki umyć, osączyć i poprzekrawać na pół. Wszystkie składniki wymieszać. Sos : śmietanę ubić, wymieszać z jogurtem, cukrem i imbirem.
Sałatkę skropić sokiem z cytryny i polać sosem.

 

 

 

 

 

Kolorowa sałatka z orzechami

·  30 dag rzeżuchy, 30 dag rukoli

·  20 dag cykorii radicchio, 20 dag pieczarek

·  35 dag śliwek, 6 kozich twarożków

·  80 g uprażonych orzechów macadamia, 60 ml czerwonego wina

·  1 łyżeczka miodu, 2 łyżki soku z cytryny

·  6 łyżek oliwy z oliwek , 2gałązki melisy

·  sól, pieprz


    Sposób wykonania :

Rzeżuchę opłukać i osączyć. Rukolę i radicchio oczyścić, umyć i osuszyć, radicchio pokroić w cienkie paseczki. Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, po usunięciu pestek pokroić w cienkie plasterki. Serki kozie pokroić w ćwiartki. Orzechy grubo posiekać. Wszystkie przygotowane składniki ułożyć dekoracyjnie na 4 talerzach. Sos: wino dokładnie wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać oliwę i ubić. Melisę umyć, osuszyć, listki oderwać od gałązek, posiekać i wymieszać z dressingiem. Sałatkę polać sosem i podawać.

 

Królewska sałatka z jabłkami i orzechami


 

·  6 ziemniaków

·  3 jajka, 2 jabłka

·  4 łyżki soku z cytryny

·  5 orzechów włoskich

·  2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego

·  kilka gałązek koperku, sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Ziemniaki dokładnie umyć, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować około 20 minut. Odcedzić i ostudzić. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki.
Orzechy wyłuskać z łupinek, rumienić 1 - 2 minuty na rozgrzanej suchej patelni.
Jabłka obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę, skropić łyżkę soku z cytryny. Jogurt, majonez i resztę soku z cytryny wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Koperek umyć, posiekać. Ziemniaki, orzechy, jabłka i jajka włożyć do salaterki, delikatnie wymieszać. Polać sosem i posypać koperkiem.

 

 

 

 

 

Mazurska sałatka z marchwi


 

·  30 dag marchwi, główka sałaty

·  żółtko., 2 dag masła

·  ocet, sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Ugotować do miękkości marchewki w dużej ilości wody. Po ugotowaniu wyjąć je z wody i zupełnie ostudzić, po czym pokrajać na kawałeczki i włożyć w salaterkę wysłaną listkami sałaty. Rozetrzeć jedno ugotowane żółtko z łyżką masła, dodać ocet, sól i pieprz do smaku. Sosem polać marchew.

 

Pikantna sałatka z indykiem


 

·  40 dag piersi indyka

·  łyżka oleju

·  1/2 ogórka, pęczek dymki, duży pomidor

·  pęczek rzodkiewek, 1/2 pęczka szczypiorku

·  1/2 pęczka koperku, 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny

·  łyżka musztardy

·  7 łyżek oliwy, szczypta cukru

·  sól, pieprz

    Sposób wykonania :

Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie zmniejszyć ogień i dosmażyć po 5 minut z każdej strony.
Mięso ostudzić, pokroić na wąskie paseczki. Dymkę i rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić na cienkie krążki. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki, a potem na talarki. Pomidor umyć, pokroić w kostkę. Szczypiorek i koperek opłukać i drobno posiekać. Warzywa i mięso włożyć do miski. Ocet lub sok, sól, pieprz, cukier i oliwę roztrzepać widelcem, aż składniki się połączą. Tym sosem polać sałatkę.
Całość dokładnie wymieszać.

 

 

 

 

 

 

Pikantna sałatka z krabów


·  20 dag szparagów, 7 paluszków krabowych

·  7 małych kolb kukurydzy (ugotowanych) lub ziarna z dwóch dużych

·  4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny

·  1 płaska łyżka musztardy, 4 krople sosu tabasco

·  szczypta pieprzu Cayenne,sól, pieprz czarny

·  2 duże papryki (zielona i czerwona), 3 - 4 dymki

    Sposób wykonania :

Szparagi włożyć do wrzątku i gotować przez 5 minut, odcedzić. Utrzeć oliwę, sok z cytryny, musztardę, sos tabasco, pieprz cayenne, sól i czarny pieprz. W salaterce ułożyć szparagi, pokrojone mięso z krabów, kukurydzę, paprykę pokrojoną w kostkę i plasterki dymki. Wszystkie składniki polać sosem.

 

Pikantna sałatka z rokpolem


 

·  1/2 małej główki kapusty białej

·  1/2 małej główki kapusty czerwonej

·  2 jajka

·  10 dag łuskanych orzechów włoskich

·  10 dag sera rokpol

·  pęczek natki pietruszki

·  6 łyżek oleju

·  2 łyżki octu winnego

·  1/2 łyżeczki musztardy

·  sól, pieprz

 



    Sposób wykonania :
 

Kapustę oczyścić, drobno poszatkować. Ser pokruszyć. Połowę orzechów pokroić, resztę posiekać. Natkę opłukać, posiekać. Kapustę, rokpol i pokrojone orzechy wymieszać. Ocet winny wymieszać ze szczyptą soli, pieprzu i musztardą. Ucierać, wlewając powoli olej. Dodać natkę i posiekane orzechy, wymieszać. Sałatkę polać sosem, wstawić na 1 godzinę do lodówki. Jajka ugotować na twardo. Gdy wystygną, obrać, pokroić w ćwiartki i dodać do sałatki.

 

 

 

 

 

Sałatka azjatycka z kurczakiem


·  1/2 kg piersi kurczaka, 5 łyżek oleju

·  wiązka brokułów, czerwona papryka

·  5 szparagów z puszki, 30 dag makaronu wstążki

·  3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego

·  5 dag kiełków sojowych, 2 łyżeczki sezamu

·  sok z 1/2 cytryny , kilka listków kolendry lub natki

·  sól, pieprz


    Sposób wykonania :

Mięso umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Filety ułożyć w brytfannie posmarowanej łyżką oleju, piec 15 minut. Ostudzić, pokroić w plastry. Paprykę umyć, usunąć pestki, miąższ pokroić w paski. Kiełki przelać na sicie wrzątkiem. Brokuły opłukać, podzielić na różyczki, gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać z olejem sezamowym, ostudzić. Ułożyć w misce wraz z mięsem, papryką, brokułami i pokrojonymi szparagami. Sałatkę posypać kiełkami sojowymi i sezamem. Pozostały olej wymieszać z sosem sojowym, sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Sałatkę polać sosem, ozdobić zieleniną.

 

 

 

Sałatka bankietowa z zielonym sosem


 

·  20 dag makaronu rurki ·  20 dag wędzonego łososia w płatach

·  mała główka sałaty lodowej ·  15 czarnych oliwek bez pestek

·  2 dojrzałe awokado, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy

·  1/3 szklanki jogurtu naturalnego·  3 łyżki drobno posiekanej bazylii

·  1/3 szklanki kwaśnej śmietany

    Sposób wykonania :

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić na sicie i wystudzić.
Płaty łososia pokroić w paseczki. Główkę sałaty opłukać, podzielić na liście, porwać je na kawałki albo pokroić w paski. Awokado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę.
Połówki owoców obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Makaron wymieszać z łososiem, sałatą, awokado i oliwkami.
Sałatkę skropić oliwą. Śmietanę zmiksować z jogurtem i listkami bazylii.
Kilkoma łyżkami sosu polać sałatkę, pozostały podać osobno.

 

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin