Rogaliki Babuni.doc

(373 KB) Pobierz
Rogaliki Babuni

Rogaliki Babuni

Składniki:

1 kg. mąki
1 szk. śmietany
1 margaryna 250g
2 jajka
1/2 szk. cukru
10 dag drożdży
cukier waniliowy
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

marmolada
lukier do polukrowania

Drożdże wymieszać z odrobiną cukru, łyżką śmietany i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać do mąki wraz z margaryną, żółtkami, resztą cukru, cukrem waniliowym i resztą śmietany.
Dokładnie wyrobić ciasto. Jeżeli jest zbyt ścisłe to dodać więcej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na kilka części, każdą wałkować na okrągły placek, wykrajać trójkąty na których układać marmoladę i zawijać rogaliki. Układać na blaszce, smarować białkiem i piec około 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Po upieczeniu-jeszcze ciepłe polać lukrem lub posypać cukrem pudrem!
Smacznego!

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin