Rogaliki Babuni
Składniki:
1 kg. mąki1 szk. śmietany1 margaryna 250g2 jajka 1/2 szk. cukru10 dag drożdżycukier waniliowywszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
marmoladalukier do polukrowania
Drożdże wymieszać z odrobiną cukru, łyżką śmietany i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać do mąki wraz z margaryną, żółtkami, resztą cukru, cukrem waniliowym i resztą śmietany.Dokładnie wyrobić ciasto. Jeżeli jest zbyt ścisłe to dodać więcej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na kilka części, każdą wałkować na okrągły placek, wykrajać trójkąty na których układać marmoladę i zawijać rogaliki. Układać na blaszce, smarować białkiem i piec około 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Po upieczeniu-jeszcze ciepłe polać lukrem lub posypać cukrem pudrem!Smacznego!
bells.069