Suflet jarzynowyPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.250 g marchewki (lub szparagow, kalafiorow, brokulow),50 g boczku,4 jaja,1 lyzka drobno pokrojonego koperku,1 lyzka drobno pokrojonej zielonej pietruszki,20 g masla,20 g maki,200 ml mleka,sol, pieprz, cukier,maslo do posmarowania formy,1 lyzka masla do polania,1 lyzka tartej bulki.1. Marchewke obrac, umyc, pokroic w male kawalki. Boczek pokroic w drobna kostke.2. Na patelni usmazyc boczak. Skwarki wyjac, odlozyc. Do goracego tluszczu wlozyc marchewke, smazyc na malym ogniu 8-10 min. Ochlodzic, zmiksowac.3. Do zmiksowanej marchewki dodac zoltka, skwarki, zielona pietruszke, koperek.Doprawic sola, pieprzem i cukrem.4. W garnku roztopic maslo, dodac make, wymieszac. Gdy powstanie gladka masa,wlac zimne mleko. Mieszac, gotowac tak dlugo, az sos zgestnieje. Zdjac z ognia, polaczyc z marchewka.5. Piekarnik ogrzac do temp. 220żC. Forme wysmarowac maslem.6. Ubic piane z bialek, delikatnie wymieszac z masa z marchwi. Wlac do formy,piec 40 min w temp. 200żC. Zrumienic tarta bulke na 1 lyzce masla, polac gotowy suflet i od razu podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 54.
bells.069