Golabki ryzowe w lisciach winorosliPorcja dla 10 osob. Czas przygotow. 2 godz.60 swiezych lisci winorosli,500 g ryzu,125 ml oleju,sok z duzej cytryny,sol, pieprz.Farsz:3 cebule,1 peczek dymki,3 lyzki siekanej zielonej pietruszki,3 lyzki siekanego koperku,1 lyzka miety.1. Liscie winorosli wymyc dokladnie i osuszyc na sciereczce.2. Cebule i dymke posiekac, wrzucic na rozgrzany olej i zrumienic. Dodac ryz,zielona pietruszke, koperek, miete, sol i pieprz. Podlac mala iloscia wody,wymieszac i gotowac 10 min. Ostudzic.3. Na srodku kazdego liscia klasc lyzeczke farszu. Zawinac brzegi najpierwwzdluz, a potem zrolowac tak, by farsz nie wydostawal sie na zewnatrz.4. Rondel o grubym dnie wylozyc liscmi. Golabki ukladac na lisciach warstwami.Dolac wode i sok z cytryny, dusic na srednim ogniu, pod przykryciem 1,5godz.5. Podawac na zimno.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 18.
bells.069