Biszkopt jabłkowo - budyniowy
Składniki:
Biszkopt
* 4 jajka
* 1 szkl. cukru drobnego
* 1 szklanka mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 4 łyżki oleju
Masa budyniowa
* 1 budyń śmietankowy
* aromat śmietankowy
* 2 czubate łyżki mąki pszennej
* 1 l mleka.
* 250 g margaryny / masła
Masa jabłkowa
* 10-12 jabłek
* 1 łyżka cukru
* 2 łyżki żelatyny
* cukier cynamonowy
* 1/2 szkl. gorącej wody
* Biszkopt:
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, olej na koniec mąkę z proszkiem delikatnie połączyć. Piec w temp. 180 ° C, 20 min.
* Masa:
W połowie mleka rozpuścić budyń dodać mąkę dobrze rozetrzeć, aby nie było grudek (przecedzić przez sitko w razie potrzeby). Druga połowę mleka zagotować z aromatem i cukrem dodać budyń i zagotować (masa bardzo gęsta).Do zimnej masy dodać margarynę,ucieramy aż masa będzie gładka.
* Masa jabłkowa
Jabłka zetrzeć na tarce, dodać cukier i cukier cynamonowy. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Dodać do jabłek, smażyć tak długo, aż masa stanie się gęsta i gładka. Ostudzić! dopiero wyłożyć na biszkopt, schłodzić na wierzch masa i posypać tartą mleczną czekoladą
Koteciek