Biszkopt jabłkowo-budyniowy.rtf

(2886 KB) Pobierz

 

 

            Biszkopt jabłkowo - budyniowy

 

Składniki:

 

    Biszkopt

    * 4 jajka

    * 1 szkl. cukru drobnego

    * 1 szklanka mąki

    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    * 4 łyżki oleju

   

Masa budyniowa

    * 1 budyń śmietankowy

    * aromat śmietankowy

    * 2 czubate łyżki mąki pszennej

    * 1 szkl. cukru drobnego

    * 1 l mleka.

    * 250 g margaryny / masła

   

Masa jabłkowa

    * 10-12 jabłek

    * 1 łyżka cukru

    * 2 łyżki żelatyny

    * cukier cynamonowy

    * 1/2 szkl. gorącej wody

 

 

    * Biszkopt:

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, olej na koniec mąkę z proszkiem delikatnie połączyć. Piec w temp. 180 ° C, 20 min.

 

    * Masa:

W połowie mleka rozpuścić budyń dodać mąkę dobrze rozetrzeć, aby nie było grudek (przecedzić przez sitko w razie potrzeby). Druga połowę mleka zagotować z aromatem i cukrem dodać budyń i zagotować (masa bardzo gęsta).Do zimnej masy dodać margarynę,ucieramy aż masa będzie gładka.

 

    * Masa jabłkowa

Jabłka zetrzeć na tarce, dodać cukier i cukier cynamonowy. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Dodać do jabłek, smażyć tak długo, aż masa stanie się gęsta i gładka. Ostudzić! dopiero wyłożyć na biszkopt, schłodzić na wierzch masa i posypać tartą mleczną czekoladą

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin