Makowiec z kruszonką i jabłkami
Składnikiciasto:- 180 g masła- 100 g cukru pudru- 4 łyżeczki cukru waniliowego- skórka starta z 1 cytryny- szczypta soli- 3 jajka- 250 g + 3 łyżki mąki pszennej- 1 łyżka proszku do pieczeniamasa makowo-budyniowa:- 800 ml mleka- 2 opakowania budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)- 750 g gotowej masy makowej- 6 jajekkruszonka:- 200 g roztopionego masła- 300g mąki pszennej- 150 g cukru pudru- 150 ml gorącego mleka- 1,5 kg jabłek
Przygotowanie ciasta:masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i szczyptą soli. Wciąż ucierają dodawać po jednym jajka na przemian z 3 łyżkami mąki. Połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przygotowanie masy:650 ml mleka zagotować. W pozostałych 150 ml mleka rozprowadzić budynie, a następnie połączyć z zagotowanym mlekiem. Mieszając doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Garnek przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.Masę makową utrzeć z jajkami, następnie stopniowo dodawać zimny budyń.Przygotowanie kruszonki:mąkę wymieszać z cukrem, wlać roztopione letnie masło i gorące mleko, wrobić kruszonkę, zostawić do wystygnięcia.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.Blachę o wymiarach 40x25 cm posmarować masłem i posypać mąką. Przełożyć do niej ciasto, na im ułożyć jabłka. Na jabłka wyłożyć masę makowo-budyniową, posypać kruszonką.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.
Koteciek