Sernik bez pieczenia
Składniki:
4 serki homogenizowane
4 żółtka
25 dag masła
20 dag cukru pudru
laska wanilii
2 pełne łyżki żelatyny
po 5 dag rodzynek, migdałów i smażonej skórki pomarańczowej
do dekoracji:
po 5 dag czekolady gorzkiej i białej
Żelatynę przygotuj według przepisu zamieszczonego na opakowaniu w możliwie najmniejszej ilości wrzącej wody. Masło utrzyj na puch, dodając stopniowo po jednym żółtku, cukier, drobno pokrojoną wanilię i serki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie wlewaj do masy - ciągle mieszając - po odrobinie ostudzonej żelatyny. Na koniec wsyp bakalie.
Średniej wielkości tortownicę wysmaruj cienko olejem, a jej bok obsyp drobno posiekanymi orzechami. Przełóż masę serową. Wierzch udekoruj startą czekoladą. Teraz sernik wstaw do lodówki, by stężał.
tatanka.com