Papryka z grzybami i warzywamiSKŁADNIKI:* 200 g papryki* 250 g zielonego groszku * 250 g świeżych grzybów* 500 g możliwie najcieńszej fasolki szparagowej* 1 cebula* 30 g masła* 2-3 łyżki oliwy lub oleju * 3-4 pomidory* sólPaprykę przypiec na blasze w piekarniku, zdjąć skórkę, opłukać zimną wodą, oczyścić z nasion i pokroić w paski. Groszek umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Grzyby oczyścić, umyć, sparzyć, pokroić w plasterki i udusić w oliwie. Fasolkę przebrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w drobną kostkę. Do garnka włożyć 2 łyżki masła, wszystkie warzywa i grzyby, osolić, lekko popieprzyć i dusić pod przykryciem przez 15 minut. Osobno przysmażyć na oliwie na złoty kolor drobno posiekaną cebulę oraz sparzone, obrane ze skóry, pokrojone pomidory. Dusić na słabym ogniu, a gdy sos trochę się zagęści, wymieszać z jarzynami. Podawać na gorąco, jako osobne danie.
tatanka.com