Filety z kurczaka zawijane w szynce.doc

(25 KB) Pobierz

Filety z kurczaka zawijane w szynce

 

4 filety z piersi kurczaka
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
8 cienkich plasterków wędzonej szynki
1 ząbek czosnku
1 cebula
3 selery naciowe
3 marchewki
2 małe cukinie
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

sól, ostra papryka mielona

 

 

Mięso opłukać zimną wodą i osuszyć. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie (2 łyżki) na brązowo. Wyjąć z patelni, oprószyć rozmarynem, solą i papryką, każdy zawinąć w dwa plastry szynki. Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew i seler oczyścić, cukinie umyć, wszystko pokroić w słupki. Koncentrat wymieszać z białym winem. Oliwę (4 łyżki) rozgrzać na patelni, dodać cebulę i zeszklić. Dodać warzywa i czosnek, podsmażyć. Wlać koncentrat z winem, dodać sól i paprykę do smaku. Mięso ułożyć na warzywach i dusić przez 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Wyjąć gotowe filety i trzymać w cieple. Do warzyw dodać skórkę z cytryny i pietruszkę, podawać z mięsem.


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin