Filety z kurczaka zawijane w szynce
4 filety z piersi kurczaka6 łyżek oliwy z oliwek1 łyżeczka suszonego rozmarynu8 cienkich plasterków wędzonej szynki1 ząbek czosnku1 cebula3 selery naciowe3 marchewki2 małe cukinie1 łyżeczka koncentratu pomidorowego1/2 szklanki wytrawnego białego wina1 łyżeczka startej skórki z cytryny1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sól, ostra papryka mielona
Mięso opłukać zimną wodą i osuszyć. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie (2 łyżki) na brązowo. Wyjąć z patelni, oprószyć rozmarynem, solą i papryką, każdy zawinąć w dwa plastry szynki. Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew i seler oczyścić, cukinie umyć, wszystko pokroić w słupki. Koncentrat wymieszać z białym winem. Oliwę (4 łyżki) rozgrzać na patelni, dodać cebulę i zeszklić. Dodać warzywa i czosnek, podsmażyć. Wlać koncentrat z winem, dodać sól i paprykę do smaku. Mięso ułożyć na warzywach i dusić przez 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Wyjąć gotowe filety i trzymać w cieple. Do warzyw dodać skórkę z cytryny i pietruszkę, podawać z mięsem.
beatak14