Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Składniki, 2 porcje: • 150 g makaronu tagiatelle (lub papardelle) • 50 g szpinaku, oderwane łodyżki • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia • 1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w paseczki • 1 ząbek czosnku, posiekany • 2 łyżki posiekanych liści świeżego estragonu • 1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12% Dodatki: oliwa z oliwek extra virgin, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 ćwiartki cytryny do podania.
Przygotowanie:
· Makaron wrzucić na gotującą się wodę, posolić i ugotować al dente. W międzyczasie na patelnię włożyć szpinak, podlać 2 - 3 łyżki wody i mieszając gotować aż zwiędnie przez około 2 minuty. Odsączyć na sitku, odcisnąć i grubo posiekać, odłożyć.
· Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodać czosnek i lekko zrumienić. Zmniejszyć ogień do minimum, włożyć szpinak aby się podgrzał, estragon, wlać śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzać nie zagotowując, doprawić solą oraz pieprzem.
· Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin, wlać sos z kurczakiem i szpinakiem, wymieszać i włożyć do głębokich talerzy. Skrapiać cytryną i dodatkową oliwą.
beatak14