Funkcje hotelarstwa na rynku turystycznym.pdf
(
170 KB
)
Pobierz
„FUNKCJE HOTELARSTWA NA RYNKU TURYSTYCZNYM”
Opracowała:
mgr Józefa TYPROWICZ
„FUNKCJE HOTELARSTWA NA RYNKU TURYSTYCZNYM”
Najczęściej powtarzaną w literaturze polskiej, a sformułowaną przez
Grażynę
Konsewicz
definicją hotelu jest:
„hotelarstwo to społecznie zorganizowana działalność usługowa, polegająca na
udzielaniu gościnności przyjezdnym. Zaspokaja potrzebę wypoczynku, pożywienia,
noclegu, higieny, opieki nad zdrowiem i mieniem, rozrywek kulturalnych, łączności
z otoczeniem. Hotelarstwo jest podstawową branżą turystyki jako gałęzi gospodarki
narodowej. Jest to także zawód polegający na świadczeniu usług udzielania gościny”.
Pojęcie ustawowe hotelu zostało zdefiniowane następująco: „hotele -
obiekty posiadające co najmniej 10 pokoi, w tym większość miejsc w pokojach
jedno- i dwuosobowych, świadczące szeroki zakres usług związanych z pobytem
klientów” (art. 36 pkt. 1 – Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r.).
Na funkcję współczesnego hotelu średniej wielkości i dużego składają się następujące
części składowe, najistotniejsze z punktu widzenia eksploatacji:
¾
otoczenie,
¾
budynek lub zespół budynków,
¾
recepcja (hall hotelowy),
¾
komunikacja i transport wewnętrzny,
¾
część mieszkalna i służba pięter,
¾
zespół gastronomiczny,
¾
zespół wielofunkcyjny,
¾
zespół handlowo – usługowy,
¾
zespół rekreacyjno – wypoczynkowy,
¾
zaplecze techniczne,
¾
zaplecze socjalne pracowników,
¾
dyrekcja – kierownictwo, komórki funkcjonalne i pomocnicze.
Prawidłowe zagospodarowanie turystyczne miejscowości, obszaru, rejonu,
regionu kraju jest warunkiem rozwoju turystyki.
O. Rogalewski
definiuje
zagospodarowanie turystyczne jako działalność mającą na celu przystosowanie
środowiska geograficznego do potrzeb turystyki. Autor w zagospodarowaniu
turystycznym wyodrębnia trzy podstawowe dziedziny:
przystosowanie dla potrzeb ruchu turystycznego walorów turystycznych, to
jest tych elementów środowiska geograficznego, które stanowią właściwy
cel przestrzenny wyjazdów turystycznych,
zapewnienie dojazdów do obszarów, miejscowości i obiektów stanowiących
cel wyjazdów turystycznych,
zapewnienie turystom niezbędnych warunków egzystencji w miejscu pobytu
lub na szlaku podróży, to znaczy wyposażenia w odpowiednie urządzenia
obsługowe, przede wszystkim noclegowe, żywieniowe i sanitarne.
Należy też odnotować wyraźne wzajemne związki i zależności między szeroko
rozumianym zagospodarowaniem turystycznym w tym stanem bazy noclegowej,
a natężeniem i dynamiką ruchu turystycznego:
bez prawidłowego zagospodarowania turystycznego ruch turystyczny nie
będzie miał materialnej bazy rozwoju, a może w ogóle zaistnienia,
bez dynamicznego ruchu turystycznego następować będzie degradacja
urządzeń turystycznych, a przede wszystkim nastąpi zahamowanie ich
rozwoju.
Obiekty noclegowe, a w szczególności duże, współczesne dobrze
zaprogramowane hotele są przystosowane do zaspokojenia bardzo szerokiego zakresu
potrzeb osoby podróżującej.
Aby scharakteryzować udział bazy noclegowej w produkcie turystycznym posłużę się
wynikami rachunku satelitarnego turystyki za 2001 rok.
Struktura spożycia charakterystycznych produktów turystycznych
w 2001 roku
Lp.
Rodzaj usług
Wydatki w mln PLN Udział w %
1 Usługi noclegowe
6749,1
32,2
2 Usługi gastronomiczne
4210,0
20,1
3 Usługi agencji turystycznych
2644,8
12,6
4 Usługi kulturalno-rekreacyjne
1807,4
8,6
5 Usługi transportu wodnego
50,6
0,2
6 Usługi transportu lotniczego
1820,0
8,7
7 Usługi transportu lądowego i pozostałe
1798,1
8,6
8 Usługi transportu kolejowego
1636,9
7,8
9 Dobra trwałego użytku
189,2
0,9
10 Pozostałe
62,8
0,3
Razem charakterystyczne produkty turystyczne
20 944,6
100,0
Źródło: GUS,
Turystyka 2003
r., Warszawa, 2004 r., s. XXXI.
Hotelarstwo zaliczamy do podstawowych usług związanych z obsługą turystyki
bez pośrednictwa biur podróży i innych organizatorów turystyki.
T. Knowles
omawiając związki między turystyką a hotelarstwem proponuje traktować hotelarstwo
jako działalność obejmującą oferowanie konsumentom przebywających poza domem
szerokiego zakresu usług w tym: noclegi, wyżywienie, rozrywkę, zwiedzanie,
organizacje podróży i wiele innych. Podkreśla związek między hotelami i turystyką,
gdyż to hotele zapewniają gościom najbardziej odpowiednie warunki pobytu.
Ścisła współpraca dużego i średniego hotelu z organizatorami turystyki,
szczególnie z touroperatorami, jest warunkiem sukcesu na współczesnym rynku
turystycznym. W dużym uproszczeniu nie mogą bez siebie istnieć. Dalszym krokiem na
drodze do usprawnienia współpracy między hotelami a biurami podróży było
wypracowanie w 1996 roku
Kodeksu Działania
, który stał się podstawa dla
Polskiej
Izby Turystyki i Zrzeszenia Polskich Hoteli.
Harmonijna współpraca hoteli i biur
podróży jest oczywistym warunkiem powodzenia tych organizacji na rynku i jest
warunkiem sprawnej obsługi ruchu turystycznego.
Plik z chomika:
fanatyczkaVampir
Inne pliki z tego folderu:
Wina.pdf
(179 KB)
Skrócony kurs gorzelnictwa rolniczego.pdf
(2441 KB)
Sosy.rar
(296 KB)
Tiramisu.doc
(33 KB)
Przyjecia_okolicznosciowe_w_praktyce.pdf
(1523 KB)
Inne foldery tego chomika:
agata christie
Audiobooki
ciekawe
Dan Brown
egzorcyzmy
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin