przepisy_Ewy_Wachowicz.pdf

(468 KB) Pobierz
przepisy_Ewy_Wachowicz
Cielęcina w kurkach
½ kg cielęciny
25 dag kurek
1 łyżka mąki
12 szalotki
100 ml białego wina
250 ml śmietany 30%
masło do smażenia
sól
pieprz
Cielęcinę pokroić w kostkę (jak
na gulasz). Do plastikowego worka
wsypać mąkę, wrzucić mięso i
energicznie potrząsać tak, by
cielęcina się omączyła. Przełożyć na
patelnię z masłem (najlepsza będzie
tzw. patelnia cygańska lub garnek z
grubym dnem smakowitość tej
potrawie nada bowiem smażenia,
która powstaje jedynie w naczyniu
bez teflonu). Podsmażyć i przełożyć
do garnka.
Kurki (świeże lub mrożone)
podsmażyć na patelni z drobno
posiekaną szalotką. Dodać do
mięsa. Na patelnię wlać odrobinę
wina, wypłukać cały smak, przelać
do garnka z kurkami i cielęciną.
Przyprawić solą i pieprzem.
Wymieszać, zalać winem,
odparować. Dodać szklankę
śmietany, lekko zredukować.
Gałuszki
30 dag mąki
1 jajko
woda gazowana (ile zabierze)
sól
Do przesianej mąki dodać jajko,
posolić. Wlać wodę (ile zabierze),
wyrobić. Łyżką formować kluseczki i
wrzucać na wrzątek. Można ułatwić
sobie pracę używając specjalnego
urządzenia do gałuszek (wygląda
jak cedzak z dość dużymi
otworami).
Brokuły z
czosnkiem
1 brokuł
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
szczypta cukru
sól
Brokułowe różyczki wrzucić do
osolonego wrzątku, przyprawić
szczyptą cukru (to dla zachowania
koloru) i gotować 34 minuty.
Odcedzić. Czosnek przekroić
wzdłuż, wyciągnąć ze środka
zalążek (bardzo szybko się pali i
nadaje potrawie niepotrzebnej
goryczy). Wrzucić na patelnię z
oliwą, lekko podsmażyć i dodać
brokuły.
412442924.001.png
Grzebyczki
ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 margaryna
1 cukier waniliowy
nadzienie:
marmolada lub dżem
Składniki posiekać nożem.
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i
włożyć do lodówki na co najmniej
pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować
cieniej niż na pierogi. W miarę
możliwości uformować prostokąt.
Na kraj ciasta nałożyć pasek
marmolady o szerokości ok. 1 cm.
Kawałek z marmoladą złożyć dwa
razy, odciąć od reszty ciasta.
Poporcjować na kawałki, każdy
delikatnie naciąć nożem. Ułożyć na
blasze wysmarowanej masłem.
Układając z każdego ciasteczka
zrobić półksiężyc tak, by nacięcia
się otwarły.
Piec 3035 minut w piekarniku
nagrzanym do 180 st. C.
Przed podaniem posypać cukrem
pudrem.
412442924.002.png
Ryba w niebieskim
sosie
4 filety rybne (np. z pangi)
1 szalotka lub ½ cebuli
100 g sera roquefort lub innego z
niebieską pleśnią
½ szklanki białego wina
1 szklanka śmietany
1 łyżka masła
pieprz
Na maśle podsmażyć cebulę.
Gdy lekko się zezłoci, dodać
pokruszony ser. Mieszać, aż się
rozpuści (a rozpuści się na pewno,
bowiem zawiera 52 proc. tłuszczu),
po czym wlać białe półwytrawne
wino. Odparować do połowy
objętości i dodać śmietanę,
uprzednio hartując ją odrobiną
gorącego płynu z patelni. Doprawić
jedynie pieprzem ser jest na tyle
słony, że potrawy dosalać już nie
trzeba. Gdy całość się zagotuje,
włożyć rybne filety i dusić do
miękkości (1015 minut, co zależy
od wielkości ryby). Podczas
gotowania sos redukuje się na tyle,
że nie trzeba go dodatkowo
zagęszczać.
Puree ziemniaczane
½ kg ziemniaków
1 łyżka śmietany
 
½ łyżki masła
gałka muszkatołowa do smaku
Ziemniaki ugotować w osolonym
wrzątku, przecisnąć przez praskę.
Wymieszać z masłem i śmietaną,
przyprawić świeżo otartą gałką
muszkatołową. Wyłożyć na talerz
używając gałkownicy do lodów.
Sałatka do ryby
1 sałata lodowa
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
2 czerwone cebule
1 łyżka dżemu malinowego
1 łyżka octu balsamicznego
34 łyżki oliwy
sól
pieprz
Z sałaty wybić głąb. Liście
podrzeć. Paprykę wyczyścić,
pokroić, dodać do sałaty. Na
wierzchu ułożyć plastry czerwonej
cebuli. Z dżemu, octu
balsamicznego i oliwy zrobić sos.
Dolać do sałaty. Przyprawić solą i
pieprzem. Wymieszać.
412442924.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin