blok lodowy.txt

(1 KB) Pobierz
SK�ADNIKI: * 20 dag malin, * 20 dag jag�d lub czarnych porzeczek, * 25 dag cukru pudru, * 2 puszki mango w syropie (po 425 dag), * 4 limonki, * sok i sk�rka otarta z 1 cytryny, * 450 ml �mietanki 36% SPOS�B PRZYRZ�DZANIA: Maliny i jagody gotujemy przez moment w osobnych rondelkach, dodaj�c po 2 �y�ki cukru pudru i wody (owoce powinny zmi�kn��). Przecieramy je przez sito, przek�adamy mi��sz do torebek foliowych i wk�adamy do zamra�alnika na ok. 2 godz. Mango wyjmujemy z puszek i miksujemy, dodaj�c 100 ml syropu i 2 �y�ki cukru pudru, i post�pujemy podobnie jak w przypadku malin i jag�d. Sok z limonki, sok oraz sk�rk� z cytryny mieszamy z pozosta�ym cukrem, a� cukier si� rozpu�ci. Ubijamy �mietan� na sztywno, dodaj�c 3 �y�ki lodowatej wody oraz sos limonkowy. Nast�pnie wk�adamy �mietan� do woreczka i zamra�amy tak jak owoce. Pod�u�n� prostok�tn� blaszk� do ciast wyk�adamy na krzy� papierem do pieczenia tak, aby brzegi papieru wystawa�y poza rant (dzi�ki temu uda nam si� wyj�� i obr�ci� blok). Wyjmujemy torebki z zamra�alnika. W ka�dej ucinamy r�g i warstwami wyciskamy zawarto�� do formy (warstwa jagodowa powinna by� cie�sza od pozosta�ych). Wyr�wnujemy wierzch i mrozimy przez ca�� noc. Wyjmujemy 20 min przed podaniem i wyk�adamy na talerz.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin