marcinek.txt

(1 KB) Pobierz
Ciasto :
- 1 kg m�ki
- 1 margaryna (podobno "Kasia" jest najlepsza)
- 1/2 szkl. cukru
- 2 jajka + 2 ��tka
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl. �mietany
- 1 p�aska �y�eczka sody

Margaryn�, jajka, ��tka, cukier waniliowy i p� szklanki �mietany utrze� mikserem na jednolit� mas�. Doda� m�k� oraz sod� rozpuszczon� w drugiej po�owie szklanki �mietany. Wszystko razem wymiesza� i zagnie�� na g�adkie ciasto. Podzieli� na 10 - 11 r�wnych cz�ci , ka�d� z nich cienko rozwa�kowa� (jak na makaron) i piec osobno w du�ej tortownicy (nie trzeba smarowa� jej t�uszczem) w temperaturze ok. 200 st.C. na lekko z�oty kolor.

Masa:
- 2 szkl. �mietany 18%
- 2 szkl. �mietany 30%
- 1 szkl. cukru pudru (do smaku)
- sok z 1 cytryny
- 1 �y�eczka cukru wanliowego

Wszystko razem ubi� na sztywno.
Przek�ada� placki do�� obficie smaruj�c mas�. Wierzch posypa� tart� czekolad� , pokruszonymi herbatnikami lub te� wcze�niej od�o�onym , pokruszonym jednym plackiem. Gotowe ciasto pozostawi� w temp. pokojowej na kilka godzin , aby placki nasi�k�y mas� , a nast�pnie przenie�� w ch�odne miejsce na co najmniej 24 godziny.


Podaj� te� inna wersj� masy (chyba bardziej popularn�):
- 1,5 litra �mietany krem�wki
- 1 szkl. cukru pudru (do smaku)
- 5 - 6 �mietan-fix�w
- sok z 1 cytryny

Wszystko razem ubi� na sztywno.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin