Ciasto : - 1 kg m�ki - 1 margaryna (podobno "Kasia" jest najlepsza) - 1/2 szkl. cukru - 2 jajka + 2 ��tka - 1 cukier waniliowy - 1 szkl. �mietany - 1 p�aska �y�eczka sody Margaryn�, jajka, ��tka, cukier waniliowy i p� szklanki �mietany utrze� mikserem na jednolit� mas�. Doda� m�k� oraz sod� rozpuszczon� w drugiej po�owie szklanki �mietany. Wszystko razem wymiesza� i zagnie�� na g�adkie ciasto. Podzieli� na 10 - 11 r�wnych cz�ci , ka�d� z nich cienko rozwa�kowa� (jak na makaron) i piec osobno w du�ej tortownicy (nie trzeba smarowa� jej t�uszczem) w temperaturze ok. 200 st.C. na lekko z�oty kolor. Masa: - 2 szkl. �mietany 18% - 2 szkl. �mietany 30% - 1 szkl. cukru pudru (do smaku) - sok z 1 cytryny - 1 �y�eczka cukru wanliowego Wszystko razem ubi� na sztywno. Przek�ada� placki do�� obficie smaruj�c mas�. Wierzch posypa� tart� czekolad� , pokruszonymi herbatnikami lub te� wcze�niej od�o�onym , pokruszonym jednym plackiem. Gotowe ciasto pozostawi� w temp. pokojowej na kilka godzin , aby placki nasi�k�y mas� , a nast�pnie przenie�� w ch�odne miejsce na co najmniej 24 godziny. Podaj� te� inna wersj� masy (chyba bardziej popularn�): - 1,5 litra �mietany krem�wki - 1 szkl. cukru pudru (do smaku) - 5 - 6 �mietan-fix�w - sok z 1 cytryny Wszystko razem ubi� na sztywno.
ania3435