Zapiekanka z jajkami2 główki sałaty,6 jajek,125 ml. gęstej śmietany,sól,pieprz,100 g. masła,2 łyżki tartego parmezanu.Liście sałaty rozdzielić, umyć, wrzucić na 15 minut do gotującej się, ososlonej wody. Odcedzić, grubo posiekać.Masło roztopić w rondelku, dodać sałatę, dusić na małymogniu, aż do całkowitego odparowania wody.Dodać2 łyżki śmietany, wymieszać.Podduszoną sałatę przełożyć do żaroodpornego,wysmarowanego masłem półmiska. Zrobić 6 zagłębień,wbić do każdego jajko. Posolić, popieprzyć. Polać jajkaresztą śmietany, posypać parmezanem.Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st. C. Zapiekać wnim potrawę ok. 10 minut. Podawać gorącą z pieczywem.
caterini