Kurczak duszony w miodzie-Kuchnia hińska.pdf

(63 KB) Pobierz
5857875 UNPDF
KURCZAK DUSZONY W MIODZIE *
Kuchnia chińska
Składniki:
Wykonanie:
Kurczaka podzielić na 30 małych cząstek. Natrzeć solą,
czosnkiem (i imbirem w proszku), odstawić na 2-3
godziny. Olej wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na dużym
ogniu, dodać plasterki świeżego imbiru (imbir w proszku
dodajemy do mięsa), mieszając smażyć 30 sek. Dodać
kawałki kurczaka, mieszając smażyć w oleju 5 min na
dużym ogniu, olej zlać z patelni. Polać kurczaka
wywarem, sosem sojowym i alkoholem, posypać cukrem,
zagotować na dużym ogniu, mieszając gotować 2 min,
przykryć, trzymać na dużym ogniu 10 sek. Odkryć,
kawałki kurczaka obrócić w sosie, dalej gotować na
dużym ogniu aż zostaną 2-3 łyżki lepkiego płynu, mięso
obracać kilkakrotnie w sosie. Polać miodem, kawałki
kurczaka obrócić. Podawać natychmiast, z ryżem lub
bułeczkami na parze.
Proporcje: dla 5-6 osób.
·
1,5-2 kg
kurczak
·
1,5 łyżeczki
soli
·
6 łyżek oleju
·
6 plasterków
imbiru lub 3
łyżeczki
imbiru w
proszku
*
przepis nadesłany przez Esc
·
1 roztarty
ząbek
czosnku
(dowolnie)
·
1,5 szklanki
wywaru,
rosołu lub
wody
·
3-4 łyżki sosu
sojowego
·
1,5 łyżeczki
cukru
·
1/4 szklanki
wytrawnego
białego wina
lub czystej
wódki
·
5 łyżek
5857875.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin