SALCESON.doc

(21 KB) Pobierz
SALCESON

                             SALCESON

 

 

      SKŁADNIKI:

1 kostka margaryny

1 szkl cukru

1 szkl mleka

3-4 łyżeczki mocnego kakao

 

 

Składniki zagotować. Trzy pełne łyżki żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gotowanego mleka. 3-4 paczki herbatników połamać w kawałki. Po zagotowaniu składników dodać rozpuszczoną żelatynę, wsypać herbatniki i całość wymieszać.  Masę przelać do grubego worka foliowego (najlepiej po mleku), związać sznurkiem i ostudzić w zimnej wodzie. Po wystudzeniu wstawić do lodówki  aby ciasto stężało. Przy  krojeniu ciasto wygląda jak salceson.

 

 

 

 

 

 

 

                                   CIASTKA  Z SMALCEM

 

 

        SKŁADNIKI:

2 kostki smalcu

4 jajka

1 szkl cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kg maki

 

 

Zagnieść ciasto. Formować ciasteczka i upiec.

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin