Najserdeczniejsze życzenia.doc

(128 KB) Pobierz
Najserdeczniejsze życzenia:

Miły Gościu .....

Słyszysz jak wiatr życzenia niesie?
Hula po polach i szumi w lesie,
Jak stuka w okna, wchodzi w kominy
I obserwuje dziecięce miny?
Jeśli to słyszysz, to zamknij oczy,
Niech świat z dzieciństwa znów w życie wkroczy.

 

Poczuj makowca zapach wspaniały.
Zobacz za oknem, świat cały biały.
Już karp się smaży, kompot gotuje,
Mróz znów na szybach kwiaty maluje,
A ty radosny z iskierką w oku,
Szukasz Gwiazdora, czekasz do zmroku.

 

Teraz, choć wiosen trochę przybyło,
To wiatr ten sam, szumi nam miło.
Ja razem z wiatrem ślę Ci życzenia,
Niech Ci się spełnią wszelkie marzenia,
A pierwsza gwiazda świecąc o zmroku
Niesie Ci radość w tym Nowym Roku.

 

 

 

 

Najserdeczniejsze życzenia: 
Cudownych Świąt Bożego Narodzenia,
 Rodzinnego ciepła i wielkiej radości, 
Pod żywą choinką zaś dużo prezentów,
A w Waszych pięknych duszach wiele sentymentów. 

 

 

Nastrojowych i radosnych 
Świąt Bożego Narodzenia 
oraz samych szczęśliwych zdarzeń 
w nadchodzącym Nowym Roku
 życzy....

 

Lśni dokoła choinkowy blask,
niebo pełne śniegu, niebo pełne gwiazd.
Niech Święta radością wypełnią Wasz dom.
A Nowy 20085 Rok 
blasku doda Waszym dniom.

 

 

 

Niebo atłasem zasłane 
Gwiazdkami obsypane 
Zima mroźna, bielutka 
Choinka zielona, malutka 
Bombki śmieszne, kolorowe 
Dzieci wesołe, zdrowe 
Stół jadłem zastawiony 
Pięknie siankiem wyścielony 
Matka i ojciec kolędę śpiewa 
Za oknem szumią stare drzewa 
Pod drzewkiem Mikołaj Święty 
Dzieciom rozdaje prezenty 
Nikt w ten wieczór nie zaśnie 
Święta, Wilia już właśnie 

 

 

Tradycyjnie jak co roku
sypią się życzenia wokół,
większość życzy świąt obfitych
i prezentów znakomitych,
a ja życzę, moi mili,
byście święta te spędzili
tak jak każdy sobie marzy.
Może cicho bez hałasu
idąc na spacer gdzieś do lasu,
może w gronie swoich bliskich
jedząc karpia z jednej miski,
może gdzieś tam w ciepłym kraju
czując się jak Adam w raju,
może lepiąc gdzieś bałwana,
jeśli śniegu napada.

 

 

W Wigilijną Noc,
gdy śniegu napada moc,
niech Mikołaj święty przyniesie ci
 wymarzone prezenty,
 a Nowy Rok same wspaniałości,
 przede wszystkim morze
 prawdziwej miłości... 

 

Śniegu po nerki, udanej pasterki,
prezentów moc, sexu co noc,
 smacznego bigosu, gwiazdki z kosmosu
 oraz tyle radości ile karp ma ości.
 Wesołych Świąt Bożego Narodzenia życzy ...

 

Niech się życie
w szczęście splata,
dziś, jutro, w Nowy Rok
i po wszystkie lata.

 

 

 

Lśni dookoła choinkowy blask,
niebo pełne śniegu, niebo pełne gwiazd.
Niech święta radością wypełnią Wasz dom.
A Nowy Rok blasku doda Waszym dniom.

 

 

http://www.magia-zimowych-swiat.pl.tl/Dania-wigilijne.htm

 


Barszcz czerwony, wigilijny

 

- grzyby suszone;
- włoszczyzna (bez kapusty);
- 3 buraki;
- ½ l. kwas buraczany lub Barszcz koncentrat np. Krakus;
- przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, cukier, ocet winny)


Namoczyć grzyby i ugotować – pozostawić wywar. 
Buraki razem z włoszczyzną pokroić i ugotować, następnie przecedzić. 
Połączyć z wywarem z grzybów, dodać kwas buraczany w proporcji ½ l kwasu na 1½ l wywaru. 
Całość podgrzać, ale nie gotować. 
Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem winnym
ligne noel


Wigilijne uszka

Składniki

Ciasto
1 szklanka mąki
1 jajko

Farsz
2 cebule
garść suszonych grzybów
1 łyżka masła

Przyprawy: sól, pieprz


Ciasto

1. Zagnieć ciasto z mąki, jajka i letniej wody

Farsz

1. Namocz grzyby, ugotuj je w tej wodzie odcedź i posiekaj
2. Obierz cebule, posiekaj i podsmarz na maśle
3. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku

Uszka

1. Rozwałkuj cienko ciasto na powierzchni posypanej mąką
2. Potnij na kwadraciki 
3. Na każdym nałóż małą łyżeczką farsz i zagnij po przekątnej
4. Starannie zlep końce a potem przeciwległe brzegi - najlepiej wyobrazić sobie, jak takie uszko powinno wyglądać i to zrobić 
5. Uszka gotować we wrzącej osolonej wodzie.

Jeżeli gotujemy wcześniej niż podajemy i uszka ostygną - warto położyć je na sitko i przelać wrzątkiem.
Podawaj z barszczem, Im więcej uszek w talerzu tym lepiej dla biesiadników 
ligne noel


Kompot z suszu

Składniki:

0,5 kg suszonych owoców (gruskzi, śliwki, jabłka) - może być kupna mieszanka
2 litry wody
5 gożdzików
1 mały cynamon lub 2 łyżeczki z proszku
cukier


1. Owoce opłukać, zalać wodą i odstawić na min. godzinę
2. Gotuj w tej samej wodzie około godzinę
3. Zdejmij z ognia, dodaj cynamon, goździki, cukier, (+ ewentualnie sok z cytryny).

Podawać mocno schłodzony do wierzerzy lub deseru
ligne noel


Karp smażony

Składniki:

1,5 kg karpia
1 szklanka bułki tartej
2 jaja
3 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól


1. Karpia oczyścić, pokroić w dzwoniki, posolić
2. Obtoczyć w mące, jajkach i bułce
3. Usmażyć na maśle i oleju
4. Wstawić do gorącego piekarnika i chwilę piec.

Podawać na ciepło lub następnego dnia na zimno, z plasterkami cytryny do pokropienia ryby.
ligne noel


Kutia

Składniki:

·         20 dag łuskanej pszenicy

·         15 dag maku

·         1/4 l miodu

·         1/4 l śmietany

·         bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, figi, daktyle, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe

Pszenicę przebrać, opłukać i gotować tak, jak ryż na sypko. 
Mak sparzyć wrzącą wodą, osączyć i dwukrotnie zmielić maszynką. Orzechy, migdały, figi, daktyle i skórkę pomarańczową pokroić na drobną kosteczkę. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać miód i słodką śmietanę
ligne noel

Ryba po grecku

Składniki:

kg filetów z dorsza
5 średnich marchwi lub 4 duże
4 średnie cebule
2 duże korzenie pietruszki 
1 seler
sok z 1/2 cytryny
2 małe koncentraty pomidorowe w puszeczkach
olej
mąka
bulion kostka
ocet winny
natka pietruszki

Przyprawy: sól, pieprz, cukier, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego

Sos

1. Obierz warzywa, posiekaj na grubej tarce. 
2. Cebulę posiekaj dosyć drobno i zeszklij na patelni na łyżce oleju.
3. Dodaj koncentrat i  starte warzywa, przyprawy, pół łyżeczki cukru
4. Rozrób w szklance bulion i wlej do warzyw - powinienieś uzyskać konsystencję sosu
5. Duś pod przykryciem ok. 30 minut. Dodaj łyżeczkę octu winnego do smaku.

Filety

1. Filety obtocz w mące
2. Zarumień na oleju 
3. Skrop sosem cytrynowym

Rybę przełóż do naczynia z warzywami, duś 10 minut.
Najlepiej do podania w półmisku przekładać rybę i warzywa. Można podawać do białego pieczywa, sałatek, surówek, bigosu.

Wyśmienicie smakuje i na ciepło i na zimno

ligne noel


Kapusta z grzybami

Składniki:

·         3/4 kg kiszonej kapusty

·         garść suszonych grzybów

·         1 cebula

·         masło

·         mąka

·         cukier

·         suszone śliwki

Pokrojoną kiszoną kapustę wkładamy do garnka, dodajemy suszone grzyby wcześniej namoczone w gorącej wodzie. Gotujemy. Gdy grzyby będą miękkie, wyjąć kapustę i poszatkować po raz kolejny. Cebulę szklimy na łyżce masła, smażymy z 1 łyżką mąki.

Mieszamy z kapustą. Dodajemy pokrojone grzyby. Do smaku doprawiamy cukrem i kminkiem. Można dodać kilka suszonych śliwek bez pestek, namoczonych, ugotowanych i pokrojonych. Dusić wszystko jeszcze kilka godzin.

Podawać na gorąco.
ligne noel


Kluski z makiem

Masa makowa:

·         25 dag maku

·         cukier lub miód

·         wanilia

·         skórka cytrynowa

Ciasto:

·         30-35 dag mąki

·         sól

·         1 jajko

·         3/4 szklanki wody

·         3 dag masła

Mak sparzyć i odcedzić przez gęste sito. Zmielić bardzo drobno w maszynce. Dodać cukier lub miód, wanilię, skórkę cytrynową i ewentualnie rodzynki.

Zagnieść twarde ciasto, rozwałkować, lekko przesuszyć, podsypać mąką, pokroić kluski. Kluski gotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Kluski wymieszać z masłem i makiem. Wyłożyć na ogrzany półmisek
ligne noel


Wigilijny śledź

Solone filety śledziowe moczymy w wodzie i kroimy na kawałki długości ok. 3 cm. Układamy w naczyniu i zalewamy zalewą octową (przepis poniżej).

Po kilkunastu minutach część śledzi można przełożyć do zalewy z oleju. Drobno pokrojoną cebulę (może być przelana wrząkiem) odkładamy na około 1,5- 2 godzin przed podaniem.

Zalewa octowa:

Ocet mieszamy z wodą w takiej proporcji, żeby był kwaskowaty - wg gustu. Roztwór o stężeniu najczęściejokoło 1,5 proc. gotujemy z zielem angielskim i listkiem laurowym przez ok. 15 minut. Wkładamy śledzie do wystudzonej zalewy
ligne noel


Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

·         2 szklanki mąki

·         jajko

·         łyżka oleju

·         30 dag kiszonej kapusty

·         30 dag słodkiej kapusty

·         cebula

·         15 dag suszonych grzybów

·         2 łyżeczki masła

·         sól

·         pieprz

Kapustę słodką drobno kroimy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut. Osobno gotujemy kiszoną kapustę, o około 10 minut dłużej. Grzyby moczymy w mleku przez 30-40 minut, następnie płuczemy w wodzie i w niewielkiej jej ilości gotujemy około pół godziny. Oba rodzaje  kapusty i grzyby studzimy i odsączamy z wody. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i szklimy na maśle.

Kapustę, grzyby i cebulę przepuszczamy przez maszynkę lub szatkujemy w robocie kuchennym. Mieszamy wszystko razem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto:

Mąkę wysypujemy na stolnicę i polewmy połową szklanki wody. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Dodajemy oliwę i gnieciemy masę jeszcze raz. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na środek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Jak się ciasto nie klei, należy krawędzie zwilżyć mokrym palcem. Gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wrzątku.

ligne noel


Kapusta z grochem

Składniki:

·         20 dag niełuskanego grochu

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin