Miły Gościu .....
Słyszysz jak wiatr życzenia niesie?Hula po polach i szumi w lesie,Jak stuka w okna, wchodzi w kominyI obserwuje dziecięce miny?Jeśli to słyszysz, to zamknij oczy,Niech świat z dzieciństwa znów w życie wkroczy.
Poczuj makowca zapach wspaniały.Zobacz za oknem, świat cały biały.Już karp się smaży, kompot gotuje,Mróz znów na szybach kwiaty maluje,A ty radosny z iskierką w oku,Szukasz Gwiazdora, czekasz do zmroku.
Teraz, choć wiosen trochę przybyło,To wiatr ten sam, szumi nam miło.Ja razem z wiatrem ślę Ci życzenia,Niech Ci się spełnią wszelkie marzenia,A pierwsza gwiazda świecąc o zmrokuNiesie Ci radość w tym Nowym Roku.
Najserdeczniejsze życzenia: Cudownych Świąt Bożego Narodzenia, Rodzinnego ciepła i wielkiej radości, Pod żywą choinką zaś dużo prezentów,A w Waszych pięknych duszach wiele sentymentów.
Nastrojowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz samych szczęśliwych zdarzeń w nadchodzącym Nowym Roku życzy....
Lśni dokoła choinkowy blask,niebo pełne śniegu, niebo pełne gwiazd.Niech Święta radością wypełnią Wasz dom.A Nowy 20085 Rok blasku doda Waszym dniom.
Niebo atłasem zasłane Gwiazdkami obsypane Zima mroźna, bielutka Choinka zielona, malutka Bombki śmieszne, kolorowe Dzieci wesołe, zdrowe Stół jadłem zastawiony Pięknie siankiem wyścielony Matka i ojciec kolędę śpiewa Za oknem szumią stare drzewa Pod drzewkiem Mikołaj Święty Dzieciom rozdaje prezenty Nikt w ten wieczór nie zaśnie Święta, Wilia już właśnie
Tradycyjnie jak co rokusypią się życzenia wokół,większość życzy świąt obfitychi prezentów znakomitych,a ja życzę, moi mili,byście święta te spędzilitak jak każdy sobie marzy.Może cicho bez hałasuidąc na spacer gdzieś do lasu,może w gronie swoich bliskichjedząc karpia z jednej miski,może gdzieś tam w ciepłym krajuczując się jak Adam w raju,może lepiąc gdzieś bałwana,jeśli śniegu napada.
W Wigilijną Noc,gdy śniegu napada moc,niech Mikołaj święty przyniesie ci wymarzone prezenty, a Nowy Rok same wspaniałości, przede wszystkim morze prawdziwej miłości...
Śniegu po nerki, udanej pasterki,prezentów moc, sexu co noc, smacznego bigosu, gwiazdki z kosmosu oraz tyle radości ile karp ma ości. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia życzy ...
Niech się życiew szczęście splata,dziś, jutro, w Nowy Roki po wszystkie lata.
Lśni dookoła choinkowy blask,niebo pełne śniegu, niebo pełne gwiazd.Niech święta radością wypełnią Wasz dom.A Nowy Rok blasku doda Waszym dniom.
http://www.magia-zimowych-swiat.pl.tl/Dania-wigilijne.htm
Barszcz czerwony, wigilijny
- grzyby suszone;- włoszczyzna (bez kapusty);- 3 buraki;- ½ l. kwas buraczany lub Barszcz koncentrat np. Krakus;- przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, cukier, ocet winny)Namoczyć grzyby i ugotować – pozostawić wywar. Buraki razem z włoszczyzną pokroić i ugotować, następnie przecedzić. Połączyć z wywarem z grzybów, dodać kwas buraczany w proporcji ½ l kwasu na 1½ l wywaru. Całość podgrzać, ale nie gotować. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem winnymWigilijne uszkaSkładnikiCiasto1 szklanka mąki1 jajkoFarsz2 cebulegarść suszonych grzybów1 łyżka masłaPrzyprawy: sól, pieprzCiasto1. Zagnieć ciasto z mąki, jajka i letniej wodyFarsz1. Namocz grzyby, ugotuj je w tej wodzie odcedź i posiekaj2. Obierz cebule, posiekaj i podsmarz na maśle3. Wymieszaj wszystko i dopraw do smakuUszka1. Rozwałkuj cienko ciasto na powierzchni posypanej mąką2. Potnij na kwadraciki 3. Na każdym nałóż małą łyżeczką farsz i zagnij po przekątnej4. Starannie zlep końce a potem przeciwległe brzegi - najlepiej wyobrazić sobie, jak takie uszko powinno wyglądać i to zrobić 5. Uszka gotować we wrzącej osolonej wodzie.Jeżeli gotujemy wcześniej niż podajemy i uszka ostygną - warto położyć je na sitko i przelać wrzątkiem.Podawaj z barszczem, Im więcej uszek w talerzu tym lepiej dla biesiadników Kompot z suszu
Składniki:0,5 kg suszonych owoców (gruskzi, śliwki, jabłka) - może być kupna mieszanka2 litry wody5 gożdzików1 mały cynamon lub 2 łyżeczki z proszkucukier
1. Owoce opłukać, zalać wodą i odstawić na min. godzinę2. Gotuj w tej samej wodzie około godzinę3. Zdejmij z ognia, dodaj cynamon, goździki, cukier, (+ ewentualnie sok z cytryny).Podawać mocno schłodzony do wierzerzy lub deseruKarp smażonySkładniki:1,5 kg karpia1 szklanka bułki tartej2 jaja3 łyżki mąki1 łyżka masła1 łyżka olejusól1. Karpia oczyścić, pokroić w dzwoniki, posolić2. Obtoczyć w mące, jajkach i bułce3. Usmażyć na maśle i oleju4. Wstawić do gorącego piekarnika i chwilę piec.Podawać na ciepło lub następnego dnia na zimno, z plasterkami cytryny do pokropienia ryby.KutiaSkładniki:
· 20 dag łuskanej pszenicy
· 15 dag maku
· 1/4 l miodu
· 1/4 l śmietany
· bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, figi, daktyle, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe
Pszenicę przebrać, opłukać i gotować tak, jak ryż na sypko. Mak sparzyć wrzącą wodą, osączyć i dwukrotnie zmielić maszynką. Orzechy, migdały, figi, daktyle i skórkę pomarańczową pokroić na drobną kosteczkę. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać miód i słodką śmietanęRyba po grecku
Składniki:kg filetów z dorsza5 średnich marchwi lub 4 duże4 średnie cebule2 duże korzenie pietruszki 1 selersok z 1/2 cytryny2 małe koncentraty pomidorowe w puszeczkacholejmąkabulion kostkaocet winnynatka pietruszki
Przyprawy: sól, pieprz, cukier, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiegoSos1. Obierz warzywa, posiekaj na grubej tarce. 2. Cebulę posiekaj dosyć drobno i zeszklij na patelni na łyżce oleju.3. Dodaj koncentrat i starte warzywa, przyprawy, pół łyżeczki cukru4. Rozrób w szklance bulion i wlej do warzyw - powinienieś uzyskać konsystencję sosu5. Duś pod przykryciem ok. 30 minut. Dodaj łyżeczkę octu winnego do smaku.Filety1. Filety obtocz w mące2. Zarumień na oleju 3. Skrop sosem cytrynowymRybę przełóż do naczynia z warzywami, duś 10 minut.Najlepiej do podania w półmisku przekładać rybę i warzywa. Można podawać do białego pieczywa, sałatek, surówek, bigosu.Wyśmienicie smakuje i na ciepło i na zimnoKapusta z grzybami
Składniki:
· 3/4 kg kiszonej kapusty
· garść suszonych grzybów
· 1 cebula
· masło
· mąka
· cukier
· suszone śliwki
Pokrojoną kiszoną kapustę wkładamy do garnka, dodajemy suszone grzyby wcześniej namoczone w gorącej wodzie. Gotujemy. Gdy grzyby będą miękkie, wyjąć kapustę i poszatkować po raz kolejny. Cebulę szklimy na łyżce masła, smażymy z 1 łyżką mąki.
Mieszamy z kapustą. Dodajemy pokrojone grzyby. Do smaku doprawiamy cukrem i kminkiem. Można dodać kilka suszonych śliwek bez pestek, namoczonych, ugotowanych i pokrojonych. Dusić wszystko jeszcze kilka godzin.
Podawać na gorąco.Kluski z makiemMasa makowa:
· 25 dag maku
· cukier lub miód
· wanilia
· skórka cytrynowa
Ciasto:
· 30-35 dag mąki
· sól
· 1 jajko
· 3/4 szklanki wody
· 3 dag masła
Mak sparzyć i odcedzić przez gęste sito. Zmielić bardzo drobno w maszynce. Dodać cukier lub miód, wanilię, skórkę cytrynową i ewentualnie rodzynki.
Zagnieść twarde ciasto, rozwałkować, lekko przesuszyć, podsypać mąką, pokroić kluski. Kluski gotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Kluski wymieszać z masłem i makiem. Wyłożyć na ogrzany półmisekWigilijny śledź
Solone filety śledziowe moczymy w wodzie i kroimy na kawałki długości ok. 3 cm. Układamy w naczyniu i zalewamy zalewą octową (przepis poniżej).
Po kilkunastu minutach część śledzi można przełożyć do zalewy z oleju. Drobno pokrojoną cebulę (może być przelana wrząkiem) odkładamy na około 1,5- 2 godzin przed podaniem.
Zalewa octowa:
Ocet mieszamy z wodą w takiej proporcji, żeby był kwaskowaty - wg gustu. Roztwór o stężeniu najczęściejokoło 1,5 proc. gotujemy z zielem angielskim i listkiem laurowym przez ok. 15 minut. Wkładamy śledzie do wystudzonej zalewyPierogi z kapustą i grzybamiSkładniki:
· 2 szklanki mąki
· jajko
· łyżka oleju
· 30 dag kiszonej kapusty
· 30 dag słodkiej kapusty
· cebula
· 15 dag suszonych grzybów
· 2 łyżeczki masła
· pieprz
Kapustę słodką drobno kroimy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut. Osobno gotujemy kiszoną kapustę, o około 10 minut dłużej. Grzyby moczymy w mleku przez 30-40 minut, następnie płuczemy w wodzie i w niewielkiej jej ilości gotujemy około pół godziny. Oba rodzaje kapusty i grzyby studzimy i odsączamy z wody. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i szklimy na maśle.
Kapustę, grzyby i cebulę przepuszczamy przez maszynkę lub szatkujemy w robocie kuchennym. Mieszamy wszystko razem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mąkę wysypujemy na stolnicę i polewmy połową szklanki wody. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Dodajemy oliwę i gnieciemy masę jeszcze raz. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na środek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Jak się ciasto nie klei, należy krawędzie zwilżyć mokrym palcem. Gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wrzątku.Kapusta z grochemSkładniki:
· 20 dag niełuskanego grochu
...
amelk4