Niebiański przysmak.doc

(346 KB) Pobierz
Niebiański przysmak

Niebiański przysmak

 

Ciasto:

·         30 dkg mąki

·         20dkg masła

·         2 żółtka

·         0,5 szklanki cukru pudru

·         2 łyżki kwaśnej śmietany

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na blachę o wymiarach 35x20 cm. Piec osobno w temp. 180°C przez ok. 20min. 

Masa jabłkowa:

·         1 kg jabłek

·         1 szklanka cukru

·         1 galaretka (np. agrestowa)

Jabłka obrać, pokroić na małe kawałeczki. Do garnka z grubym dnem wlać odrobinę wody, wsypać jabłka i cukier. Gotować aż jabłka się rozpadną i wtedy wsypać galaretkę. Wymieszać tylko do polączenia składników. Nie gotować!

       

Masa orzechowa:

·         20 dkg orzechów laskowych mielonych

·         1 szklanka śmietanki 30%

·         2 jajka

·         1 szklanka cukru

·         250g masła

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Śmietankę zagotować. Do gotującej się śmietanki wlać masę jajeczną, wymieszać i wsypać orzechy. Gotować ok. 3 min. Wystudzić.  Miękkie masło utrzeć i dodawać po łyżce masy orzechowej.

Polewa:

·         2 łyżki masła

·         4 łyżki cukru

·         3 łyżki kakao

·         5 łyżek słodkiej śmietanki

Masło roztopić, dodać cukier i kakao. Jak masa się połączy dodać śmietankę i krótko zagotować. Ostudzić.

Wykonanie:

Na wystudzony blat ciasta wyłożyć masę jabłkową. Odstawić w chłodne miejsce żeby stężała. Na wierzch wyłożyć masę orzechową i przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin