Ciasto czarno-białe
Składniki na ciasto czarne:
· 2 szkl. mąki
· 2 łyżki kakao
· 0,5 szkl. oleju
· 0,5 szkl. cukru
· duży kubek jogurtu naturalnego (400 ml)
· łyżeczka proszku do pieczenia
· łyżeczka sody
· 1 łyżka cukru z wanilią
· 6 łyżek rumu lub koniaku do nasączenia ciasta
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić mikserem tak, aby nie było grudek. Ciasto wylać na prostokątną formę ( 20x30 cm), wyłożoną pergaminem. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 st) przez 30-35 min. (do suchego patyczka)
Składniki na warstwę białą:
· 400-500 ml śmietanki kremówki (30%)
· 2 białe czekolady
· 3 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklanki wody)
· wiórki kokosowe
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem. Ubijając dalej wlewać powoli ostudzoną czekoladę i ostudzoną żelatynę. (Nie ubijać zbyt długo, ponieważ mogą zrobić się grudki).Ciasto nasączyć alkoholem, na wierzch wyłożyć równomiernie masę białą, oprószyć wiórkami. Włożyć do lodówki na min. 12 godzin
evunia_s