CHLEBEK DUKANA lekko modyfikowanyna blaszkę podłużną 30cm na 12cm3 łyżki do zupy otrąb pszennych6 łyżek do zupy otrąb owsianych1 opak.(135 g) serka homogenizowanego 0%1/2 paczki drożdży 1/2 szkl. mleka2 całe jajka3-4 łyżki mąki kukurydzianejkilka kropli aromatu śmietankowegoOtręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Mleko lekko zagrzać, rozpuścić drożdże, odstawić do wyrośnięcia (dla lepszego wyrośnięcia drożdży można dodać odrobinę cukru).Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać ciasto. Mąka kukurydziana stanowi zagęstnik, ja dodałam 4 łyżki i konsystencja była jak ciasto na lane kluski.Przelać ciasto do formy (ja wysmarowałam blaszkę odrobiną margaryny i obsypałam mąką kukurydzianą -po upieczeniu wyszło z blaszki bez problemu, ale można blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 230-250 st.C przez 25 minut. Nie wiem dlaczego słabo wyrasta (może otręby nie rosną), ale jest bardzo smaczny. Myślę, że dziennie można zjeść 1/3 tego chlebka -wyjdzie 3 łyżki otrąb i trochę więcej jak 1 łyżka m. kukurydzianej.
CHLEBEK KUKURYDZIANY175 g mąki kukurydzianej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka150 ml chudego jogurtuw przepisie jest jeszcze 1 łyżeczka miodu i oleju. Ja nie dałam i też jest smaczny i urósł.Mieszamy składniki, żeby wyszło miękkie ciasto. Przekładamy do formy lekko posmarowanej tłuszczem(ja mam tylko okrągłą) i pieczemy w 200st, około 15 minut. Trzeba kontrolować bo może dla zrumienienia wymagać odrobinę dłużej.
BUŁKI KUKURYDZIANE4 sztuki3-4 łyżki mąki kukurydzianej,1 jajko2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka otrąbpół serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego (tyle ile trzeba do wyrobienia ciasta)kilka słodzików- 5-6-7aromat lub ziołaWszystkie składniki wymieszać i odstawić na 5 minut. Przełożyć do pojemniczków. Wstawić do mikrofali na 5 minut.Refleksja: bułeczki wychodzą bardzo smaczne, może trochę za słodkie jak na kanapki, więc można dodać mniej słodzika.
CHLEB TOSTOWY DUKANA Z OTRĘBAMI OWSIANYMIczyste proteiny (PP)Proporcje na 1 osobę:1 łyżka do zupy otrąb zbożowych2 łyżki do zupy otrąb owsianych1 łyżka do zupy serka homogenizowanego 0%1 płaska łyżeczka do kawy proszku do pieczenia1 całe jajkokilka kropli dowolnego aromatuOtręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (nie ma potrzeby, aby ciasto stało do wyrośnięcia). Przełożyć ciasto do dowolnej formy. Piec w mikrofalówce przez 4 minuty. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia. Chleb można pokroić w kromki, które następnie wkładamy do tostera, aby chlebek był bardziej chrupki. Nie ma potrzeby solenia.
GOFRY
1 szklanka mąki kukurydzianej3 jajka1 szklanka wodysłodzik
Żółtka odzielic, dodac wody i zmiksowac,powoli dodając mąkę. Białka ubić ze słodzikiem na sztywna pianę.Wymieszac wyszystko razem i do gofrownicy.
6 łyżek otrąb1 jajkoproszek do pieczeniaewentualnie szczypta soliWymieszałam 6 łyżek otrąb z 1 jajkiem i odrobiną proszku do pieczenia (mniej niż 1/4 łyżeczki) wstawiłam cienko rozsmarowane na papierze do pieczenia, na 4 minuty do mikrofali (900). Jestem zaskoczona efektem. Mamy znów odmianę, a najważniejsze, ze zanim się kawa ugotuje to 2 kromeczki gotowe.Uwaga, jeśli za długo potrzymacie może się spalić, pisze to, a po domu rozchodzi się swąd, druga porcja na próbę bez jajka tylko z równą ilością wody ( ile łyżek otrąb, tyle wody) po 5 minutach sczerniała
CHLEBEK / CIASTO NA PIZZĘ / NALEŚNIK3 jajka200g chudego twaroguŻółtka wymieszać z twarogiem, dodać zioła wg uznania.Białka ubić na sztywno.Wszystko połączyć razem.Rozsmarować na blaszce od piekarnika na PAPIERZE DO PIECZENIA (na czymkolwiek innym przywiera) placek o grubości ok. 0,5 cm.Piec 20 min. w 200-220 stopniach.
CHLEBEK AGUNIPorcja na 4 dni:
8 łyżek otrąb owsianych4 łyżki otrąb pszennych2 jaja1/3 opakowania drożdżysól, kieliszek mlekaOtręby mieszam razem i solę, wbijam jaja. W kieliszku w mikrofali podgrzewam mleko, w miseczce mieszam drożdże z mlekiem. Później wszystko mieszam razem. Chlebek wykładam do foremki o wymiarach 16x6x5, wyłożonej papierem do pieczenia. Czekam ok 10 minut aż zacznie rosnąć. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temp. 220 stopni (w moim piekarniku, bo każdy inaczej grzeje!!!!). Najpierw zapiekam sam dół 30 minut, później włączam górną grzałkę do tego i też minimum pół godziny. Sprawdzam patyczkiem czy już jest suchy w środku. Jeśli góra jest już mocno rumiana, trzeba chlebek nakryć papierem. Po upieczeniu wyjąć od razu z pieca i formy, co by na maxa odparował. A ha i jakieś ostatnie 5-7 minut piekę na termoobiegu.Chlebek jest pyszny, świetnie wyrasta i się nie kruszy.
CHLEB Z OTRĄB FILONESY4 jaja, białka ubijamy na sztywniaka, 8 łyżek otrąb owsianych, 4 łyżki otrąb pszennych, chudy twaróg 300g, pół op. suchych drożdży ,2 łyżki mąki kukurydzianej,szczypta soli, trochę kminku i parę kropel aromatu śmietankowego.Wszystko mieszam długo aż do pulchnej masy (w ten sposób też drożdże mają czas na wyrośnięcie) i na koniec dodaję pianę z białek. Piekę 50 minut na 180 C termoobieg,wychodzi wspaniały, wyrośnięty i nie jest mokry. Dla jednej osoby wystarczy na cztery dni, czyli po trzy kromki dziennie. Foremka 25x10.
DANIA MĄCZNE
CIASTO NALEŚNIKOWE DUKANA (na 10 naleśników) wersja na słono250 gr mąki kukurydzianej 4 jaja1/2 litra odtłuszczonego mleka1 szczypta soliRobimy, jak normalne naleśniki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roztartego ręczniczkiem papierowym.Można je serwować z szynką, łososiem wędzonym etc. Ja sobie przybrałam naleśnik podsmażoną na patelni szynką drobiową, zrolowałam i zjadłam z sosikiem serowymUWAGA!!! Można zjeść wyłącznie 2 naleśniki dziennie, ale wówczas nie można już zjeść ciasteczek (placuszków) owsianych.
(PSEUDO) MAKARON / KLUSKIskładniki jak na placek DukanaPo wymieszaniu serka, jogurtu, jajka i otrąb, odczekać trochę żeby "wióry" naciągnęły. Wchlapać na rozgrzana patelnie, zmniejszyć ogień, a nawet wyłączyć kuchenkę i odczekać aż się usmaży/udusi (pod przykryciem może stać godzinami) potem pokroić w paseczki jak makaron i tu włączyć wyobraźnie.Użyłam tego dziwactwa na "spaghetti" Bolognese, "kluski" do rosołu, pomidorowej i grzybowej (pokrojone jak łazanki).
KLUSKI LANE (kładzione)
Spróbowałam - rewelacja. Prawie jak prawdziwe kluchy. No może bardziej, jak w chińskiej zupie, ale jeśli wychodzą takie super kluchy, to dam radę skończyć dietę.
Porcja na 1 talerz:- jajko- 2-3 łyżki skrobi kukurydzianej- trochę zmielonych otrębów pszennych i owsianych- ewentualnie odrobina chudego mlekaWstawiamy lekko osoloną wodę, by się zagotowała. Mieszamy wszystkie składniki. Jeśli ktoś życzy sobie drobniejsze kluseczki, dodaje trochę mleka. Jeśli mają być twardsze i większe - nie dajemy mleka.Wymieszane ciasto kładziemy delikatnie łyżką na wrzącą wodę.Po minucie - dwóch odcedzamy na drobnym sitku. Przelewamy zimną wodą.Dodałam to do postnej zupy grzybowej - pycha.Można dodawać do innych zup lub rosołku z piersi, można jeść z mlekiem lub sosem.
MAKARON400g mąki kukurydzianej;
2-3 jaj;
sól
Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać rozmieszane jaja i stopniowo mieszać z mąką, zgarniając ją z boków, dodać sól. Zagnieść lśniące, gładkie, gęste ciasto (jeśli jest zbyt suche dodać trochę wody, jeśli zbyt miękkie trochę mąki). Podzielić na 3 równe części i każdą z nich ponownie zagnieść, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 30 min. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto, lekko przesuszyć, po czym kroić ostrym nożem, radełkiem lub maszynką do makaronu.
NAJLENIWSZE LENIWEok. 500g serka homogenizowanego6 kopiastych łyżek mąki kukurydzianej2 jaja, sólsłodzik i kakao odtłuszczoneWymieszać serek z mąką i jajkami. Nabierać łyżką niewielkie kluseczki i wrzucać a osolony wrzątek, kiedy woda ponownie zawrze zamieszać i pogotować jeszcze ok. 2-3 min., odcedzić. Podawać posypane słodzikiem i kakao.
BLINKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I MIĘSEM2 placki dukanowskie4 jajka3 łyżki otreb owsianych1 łyżka maki kukurydzianej1 łyżeczka sody szczypta soli
Białka ubijam na sztywno, dodaje pozostałe składniki. Wszystko łączę razem. Piekę na dużej teflonowej patelni (jak naleśnik tylko troszkę grubszy)farsz:mięso mielone (kto jakie ma - piers kuraka itp.), 2 cebulki, kapusta kiszona
Mięso smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu, dodajemy pokrojoną cebulę, przyprawy. Na blinka usmażonego układamy kiszoną kapustę, gotowy farsz z mięsa, zawijamy w rulon.
PIZZAMąka kukurydziana (w zależności od ilości porcji, 50g na osobę dietującą, więcej dla reszty współjedzących) ja zastosowałam 500g i wyszło 7 kawałkówDrożdże piekarskie, kostka na 0,5-1kg (tak na nich jest napisane)Mleko 0,5% 0,5 szkl.4 udka z kurczaka wędzone1 pomidor1 papryka czerwona1 papryka żółta10 pieczarekprzyprawa do pizzy (ja stosuję Prymat)koncentrat pomidorowyPół szklanki mleka lekko podgrzać, dodać pół łyżeczki cukru (dla drożdży), wkruszyć drożdże, dobrze wymieszać, dać im wyrosnąć (ja wstawiam na 10sek. do mikrofalówki i już są). Mąkę wysypać do miski, dodać drożdże, wyrabiać uzupełniając letnią, gotowaną wodą, aby ciasto było spoiste, ale ani suche ani rzadkie (ogólnie się kruszy, nie jest ciągnące jak na mące pszennej). Odstawić do wyrośnięcia (trochę urośnie).Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach, paprykę pokroić w małe kosteczki, kurczaka obrać ze skóry i kości, również pokroić w drobną kostkę.Wszystkie te składniki zmieszać ze sobą w misce.Ciasto rozgnieść cienko na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać dość obficie przyprawą, rozrzucić zawartość miski, na górę kłaść plasterki pomidora i ponownie posypać przyprawą. Piec w 190st.C przez ok 20-30 min, choć najlepiej doglądać, bo ten czas to tak orientacyjnie tylko.
PIZZA GRUBIKSA
Ciasto:
8 łyżek zmielonych otrębów,
trzy łyżki mąki kukurydzianej,
rozrobione drożdze (2 łyżeczki) z mlekiem,
jedno całe jajo.
Zagniatasz na ciasto, czekasz na wyrosnięcie(albo i nie, bo i tak za bardzo nie wyrosnie). Wykladasz na lekko zaoliwioną blaszkę.Następnie: smarujesz delikatnie koncentratem pomidorowym. Ja wybieram Pudliszki, ma najmniej cukru.Nakładasz co tam chcesz: my ostatnio robiliśmy ze smażonym cyckiem kuraka, pieczarkami, cebulką, pomidorem i świeżym oregano.Następnie: albo kulka zottarelli light, albo tłustszy niestety ser tarty linessa z lidla.Pieczesz 15 min w nagrzanym na maxa piecu.
ZAPIEKANE NALEŚNIKI:3 jajka250ml odtluszczonego mleka2 łyżki mąki kukurydzianej1 łyżka skrobi kukurydzianej (mazeiny) - kupilam w sklepie zielarsko-medycznym, jeśli nie ma mozna poprosic żeby sprowadzili.4 łyżki wody, sól do smakuTrochę (pół łyżeczki) parafiny do ciasta i parę kropel do smażenia
Farsz:1 paczka szynki z kurczaka (lub innej chudej odtluszczonej)zielona pietruszka i szczypiorek1 łyżka odtłuszczonego sera żółtego lub topionego kremowego
pieprz i 1 łyżkę twarozku lub jogurtu (do połączenia farszu)
zalewa:200 ml o,5 % mlekapieprz, sól do smakutrochę szczypiorku1 łyżeczka skrobi kukurydzianej1 łyżka sera żółtego odtłuszczonegoZrobić naleśniki (uwaga ciasto jest dosyć rzadkie i tak ma być, wychodzą normalne naleśniki). Ciasto przed wlaniem na patelnię zawsze zamieszać.Szynkę pokroić w kosteczkę, dodać ser, posiekaną zieleninę, doprawić do smaku i wymieszać z jogurtem lub twarożkiem (ja wymieszałam pół łyżeczki twarożku i pół jogurtu). Farsz układać na naleśnikach, te składać w kopertę i układać w formie zapiekankowej. Zalać naleśniki zalewą (wymieszać wszystkie składniki) i piec 20 min. w nagrzanym piekarniku.
NABIAŁ
SAŁATKA PIECZARKOWO - JAJECZNA3 jaja - ugotowane na twardo30 dag pieczarek - ugotowane do miękkości w osolonej wodzie,sałata lodowaczerwona paprykasosy knorr - czosnkowy i cebulowo ziołowy - zrobione wg przepisu na opakowaniu (z tym, że zamiast majonezu używamy jogurt naturalny, a zamiast oleju parafinę)
SAŁATKA JAJECZNA- jajka na twardo- podduszone pieczarki pokrojone w talarki małe- natka posiekana- sos ( jogurt naturalny przyprawy do smaku)
PASTA TWAROGOWO - JAJECZNA*25dkg twarogu chudego*4-5 jajek ugotowanych na twardo*1 pęczek rzodkiewek*1 pęczek szczypioru*jogurt naturalny*sól,pieprzSer rozgnieść widelcem,jajka pokroić w kostkę.Rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach,szczypiorek drobno posiekać.Wszystko wymieszać,doprawić do smaku.Na koniec dodać jogurt ,tyle aby powstała jednolita masa.
PASTA JAJECZNO RZODKIEWKOWA10 jaj, 2 pęczki rzodkiewek, pęczek szczypiorku, sól, pieprz, słodka paprika, protomajonezJaja ugotować na twardo pokroić w drobna kostkę, umyte rzodkiewki również w drobna kosteczkę lub zetrzeć na grubej tarce (ze startych trzeba odlać sok który puszczą), posiekać szczypiorek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, dodać dwie czubate łyżki protomajonezu i wymieszać. Odstawić na chwilkę do lodówki dla przegryzienia się smaku - pychota!!
JAJKA FASZEROWANEczerwone4 jajka1 łyżeczka protomajonezu1 czerwona paprika, sól , pieprzJajka ugotować, przekroić, wyjąć żółtka. Paprykę po wyjęciu gniazda nasiennego upiec(ok 20 min. w temp. 180), zmiksować i połączyć z żółtkami, majonezem i przyprawami.Nadziewać połówki jajek( szprycą)
jajka zielone5 jajek, pół opakowania mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 10 dkg sera białego( w oryginalnym przepisie pleśniowy lub bryndza), sól, pieprzJajka ugotować , przekroić na pół, wyjąć żółtka. Szpinak odparować na patelni, dodać przeciśnięty czosnek, ser, można też trochę protomajonezu.Zółtka rozetrzeć lub zetrzeć na drobnych oczkach tarki, wymieszać ze szpinakiem, przyprawić solą i pieprzem, napełnić połówki jaj.jajka żółte4-5 jajek, marchewka (ugotowana i zmiksowana), łyżeczka musztardy, łyżeczka protomajonezu, troszkę serka homo, sól, pieprzPodobnie jak w poprzednich przepisach na kolorowe jajka, gotujemy je, przekrawamy wyjmujemy żółtka i ze wszystkich składników robimy nadzienie.
JAJA FASZEROWANE PIECZARKAMI Jaja ugotować przekroić na pół,wyjąć żółtka,pieczarki ugotować,zmielić na drobno,żółtka rozdrobić,połączyć z pieczarkami i solą,pieprzem,troszkę jogurtu naturalnego troszkę usmażonej cebulki (też drobnej),nafaszerować białka,można polać protomajonezem
JAJA FASZEROWANE TWAROGIEM6 jajek3 łyżki twarożku1 ogórek konserwowy3 łyżki protomajonezumusztardaUgotowane jajka obrać,przekroić na pół,wyjąć żółtka rozetrzeć je z posiekanym drobnoogórkiem i twarożkiem.Dodać musztardę, majonez, sól ew.pieprz. Napełnić masą połówki jajek i połączyć po dwie( skleić masą twarożkową).
JAJKA FASZEROWANE mojej Babci10 jaj1 jajko surowenieduża łyżka oleju (5g)pęczek cieniutkiego szczypiorkuzmielone otręby pszenne lub owsiane (w oryginalnym przepisie bułka tarta)sól, pieprz do smakuJaja ugotować na twardo i wystudzić. Ostrym nożem przekroić jajka wzdłuż i ostrożnie wyjąć zółtko i białko ze skorupek. Jajka posiekać dość drobno długim nożem. Posiekane jajka przełożyć do miski. Wrzucić do masy poszatkowany pęczek cieniutkiego szczypiorku. Wbić jedno surowe jajko i porządnie masę wyrobić drewnianą łyżką. Doprawić do smaku. Na końcu wlać niedużą łyżkę oleju (5g), ponownie wyrobić masę. Tak przygotowaną masą wypełniamy skorupki od jajek. Wypełnione połówki jajek obtaczamy w zmielonych otrębach i smażymy na patelni posmarowanej olejem na małym ogniu do momentu aż otręby nabiorą złotego koloru.Można je jeść na gorąco, ale pyszne są również na zimno. PS. Po konsumpcji stwierdzam, że te obtoczone w otrębach owsianych zmielonych są duuuużo lepsze
JAJKA Z TUŃCZYKIEM
4 jajkapół puszki tuńczykaprotomajoneztroszkę chrzanunatka pietruszkisól, pieprzI znowu gotujemy jajka, przekrawamy, wyjmujemy żółtka, osączonego tuńczyka wymieszać ze wszystkimi składnikami (pietruszkę posiekać), napełnić połówki jajek, można udekorować zieleniną albo plasterkami rzodkiewki.
JAJKA W KOSZULKACH Z JOGURTEM CZOSNKOWYM
2 jajka150 g jogurtu naturalnego1 duży ząbek czosnku1 łyżeczka mielonej słodkiej paprykimała szczypta pieprzu krajeńskiego1 łyżka octu winnegosólpieprzCzosnek rozgnieść ze szczyptą soli i wymieszać z jogurtem i szczyptą pieprzu krajeńskiego, doprawić delikatnie do smaku solą oraz pieprzem, wylać na talerzyk. Do 2 litrów osolonej wody dodać łyżkę octu i wbić jajka. Gotować przez 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową i położyć na jogurcie. Posypać mieloną słodką.
JAJKA W GALARECIE ...
us100