Diagnostyka_chorob_alergicznych.pdf

(123 KB) Pobierz
(Microsoft Word - Diagnostyka chor\363b alergicznych _2_.doc)
Diagnostyka chorób alergicznych to :
testy skórne punktowe (testy prick) i testy Ļ ródskórne, badanie st ħŇ enia IgE w surowicy, testy
płatkowe i alergeny kontaktowe, test prowokacji nosowej (TPN), diety eliminacyjne i
prowokacja pokarmami.
Testy skórne punktowe (testy prick) i testy Ļ ródskórne
W ostatnich 25 - 30 latach, w krajach rozwini ħ tych zwi ħ ksza si ħ cz ħ sto Ļę schorze ı
alergicznych. Cz ħ sto Ļę chorób alergicznych u dzieci wynosi ok. 25 - 30%, w tym atopowe
zapalenie skóry wyst ħ puje u ok. 10 - 20%, astma u 7 - 10%, a alergiczny nie Ň yt nosa i
spojówek u 15 - 20%. U niemowl Ģ t głównymi dolegliwo Ļ ciami o prawdopodobnie
alergicznym podło Ň u s Ģ : atopowe zapalenie skóry, objawy ze strony przewodu pokarmowego
oraz nawracaj Ģ ce Ļ wisty wydechowe. Z kolei astma oskrzelowa i alergiczny nie Ň yt nosa i
spojówek staj Ģ si ħ dominuj Ģ cym problemem w pó Ņ niejszym okresie dzieci ı stwa.
Niepo ŇĢ dane reakcje na pokarmy, zwłaszcza na białko mleka krowiego i jaja kurzego
wyst ħ puj Ģ najcz ħĻ ciej w pierwszym roku Ň ycia, podczas gdy uczulenie na alergeny wziewne
na ogół pojawia si ħ Ņ niej.
Podstawowym badaniem, które wykonujemy w przypadku podejrzenia chorób
alergicznych s Ģ testy skórne punktowe (prick). S Ģ one najstarsz Ģ i nadal najbardziej skuteczn Ģ
metod Ģ wykrywania alergii. Za objawy alergii odpowiedzialne s Ģ przeciwciała IgE. Je Ň eli do
organizmu uczulonego człowieka dostanie si ħ alergen np. pyłek traw, to wi ĢŇ e si ħ on z
przeciwciałami IgE na powierzchni komórki tucznej. To poł Ģ czenie powoduje, Ň e komórka
tuczna wyrzuca ze swojego wn ħ trza mediatory reakcji alergicznej. Niektóre z tych
mediatorów np. histamina s Ģ zawarte w ziarnisto Ļ ciach komórki tucznej - inne komórka
zaczyna produkowa ę : prostoglandyny i leukotrieny. Histamina, leukotrieny i prostoglandyny
powoduj Ģ duszno Ļę , Ļ wiszcz Ģ cy oddech i kaszel, je Ň eli reakcja alergiczna przebiega w
oskrzelach, katar, kichanie, je Ň eli reakcja przebiega w błonie Ļ luzowej nosa oraz b Ģ bel i
zaczerwienienie skóry, je Ň eli reakcja przebiega w skórze. Proces wyrzutu mediatorów reakcji
alergicznej, czyli degranulacja komórki tucznej jest przedstawiony na rysunku poni Ň ej.
Testy wykonuje si ħ szybko i bezbole Ļ nie . Ocena wyniku testu punktowego jest
dokładniejsza, je Ň eli jest on wykonywany dwukrotnie. W praktyce terminy: test prick i test
punktowy u Ň ywa si ħ zamiennie.
W przypadku, gdy dany alergen jest poszukiwanym przez lekarza czynnikiem
uczulaj Ģ cym w miejscu nakłucia powstaje b Ģ bel i rumie ı . Reakcj ħ powstał Ģ w wyniku
testowania alergenem porównujemy zawsze do reakcji powstałej w wyniku testowania
histamin Ģ i tzw. kontrol Ģ ujemn Ģ . Wykonanie nakłucia przez kropl ħ roztworu histaminy
powoduje u ka Ň dego człowieka powstanie b Ģ bla i rumienia. Dodatni wynik testu prick w
przypadku osób, które nie maj Ģ Ň adnych objawów alergicznych jest uwa Ň any za dowód na
wyst ħ powanie alergii utajonej . Test prick z danym alergenem np. alergenem pyłków traw ma
du ŇĢ warto Ļę diagnostyczn Ģ tylko wówczas, gdy ma odpowiedni Ģ wielko Ļę ( Ļ rednica b Ģ bla
powy Ň ej 3 mm) i gdy u pacjenta wyst ħ puj Ģ objawy kliniczne np. katar, kichanie przy
styczno Ļ ci z alergenem pyłków traw. Dodatni wynik testu z alergenem pyłku traw u osoby,
która nie ma Ň adnych objawów klinicznych w sezonie pylenia traw, wskazuje na 10-krotnie
wi ħ ksze ryzyko wyst Ģ pienia klinicznie jawnej alergii na pyłki traw w przyszło Ļ ci. Badania
przeprowadzone w ró Ň nych regionach wykazały, Ň e w danej grupie wiekowej u ok. 25%
badanych stwierdza si ħ dodatni wynik testów skórnych, ale tylko u ok. 10 - 15% wyst ħ puj Ģ
objawy kliniczne wskazuj Ģ ce na zwi Ģ zek z uczuleniem. Im wi ħ ksza jest reakcja skóry (im
wi ħ ksza Ļ rednica b Ģ bla), tym wi ħ ksze prawdopodobie ı stwo wyst ħ powania objawów
alergicznych. Dodatnie wyniki testów skórnych s Ģ bardzo wiarygodne w okre Ļ leniu do
alergenów wziewnych (roztocza kurzu domowego, pyłki ro Ļ lin, sier Ļę zwierz Ģ t, zarodniki
grzybów ple Ļ niowych) odpowiedzialnych za wyst Ģ pienie objawów klinicznych. W przypadku
alergenów pokarmowych wynik testów skórnych nie zawsze rozstrzyga czy dany alergen
726037754.002.png
wywołuje objawy alergii. Z tego wzgl ħ du interpretacja wyników testów skórnych z
alergenami pokarmowymi powinna by ę zawsze ostro Ň na. Jedynie niewielka cz ħĻę chorych z
dodatnimi wynikami testów na dany pokarm reaguje wyst Ģ pieniem objawów klinicznych
podczas jego spo Ň ywania.
W Ļ ród pacjentów, a nawet niektórych lekarzy szeroko rozpowszechniony jest pogl Ģ d,
Ň e testy skórne powinny by ę wykonywane u starszych dzieci ( tj. od 3-go lub 5-go roku
Ň ycia). Zakres testów alergicznych b ħ dzie w du Ň ej mierze zale Ň ał od wieku dziecka, wywiadu
rodzinnego i charakteru zmian z uwzgl ħ dnieniem ich zmienno Ļ ci sezonowej i dziennej.
Niemowl ħ ta, u których wyst ħ puje uczulenie na białka mleka krowiego lub jaja kurzego oraz
alergeny wziewne, wykazuj Ģ zwi ħ kszone ryzyko rozwoju chorób alergicznych w
Ņ niejszych okresach Ň ycia. Wczesna identyfikacja dzieci z alergi Ģ pokarmow Ģ i atopowym
zapaleniem skóry mo Ň e stanowi ę podstaw ħ prewencji rozwoju astmy. U małych dzieci z
atopowym zapaleniem skóry, u których wykryto uczulenie na roztocza kurzu domowego i
pyłki traw podawanie profilaktyczne leku antyhistaminowego (cetyryzyny) mo Ň e ogranicza ę
wyst ħ powanie Ļ wiszcz Ģ cego oddechu w wieku pó Ņ niejszym.
Za pomoc Ģ testów skórnych wykrywamy alergi ħ I typu tj. zale Ň n Ģ od przeciwciał IgE.
Do schorze ı IgE - zale Ň nych zaliczamy alergiczny nie Ň yt nosa i spojówek, astm ħ oskrzelow Ģ ,
atopowe zapalenie skóry i pokrzywk ħ . Do wykonania testów skórnych punktowych powinny
by ę stosowane standaryzowane ekstrakty. W ocenie alergii pokarmowej mog Ģ by ę pomocne
Ļ wie Ň e produkty pokarmowe i wykonanie testu metod Ģ „prick by prick” – za pomoc Ģ igły lub
no Ň yka nakłuwamy dany produkt – najcz ħĻ ciej owoc lub warzywo, a nast ħ pnie skór ħ . Ta
metoda jest szczególnie przydatna przy ocenie tzw. reakcji krzy Ň owych. U niektórych
pacjentów uczulonych na pyłki ro Ļ lin objawy alergii – najcz ħĻ ciej Ļ wi Ģ d lub pieczenie w
obr ħ bie jamy ustnej po spo Ň yciu niektórych surowych owoców i warzyw. Alergeny
wyst ħ puj Ģ ce w tych produktach s Ģ podobne do alergenów pyłków ro Ļ lin, ale s Ģ bardzo
nietrwałe, dlatego inaktywuj Ģ si ħ one podczas gotowania i w czasie standaryzacji roztworu
testowego.
Uczuleniowe reakcje krzy Ň owe: (problem ten jest omówiony dokładniej w artykule
„Pyłkowica” )
Pyłki
brzozy:
seler, marchew, ziemniaki, Ļ liwki, wi Ļ nie, pomidory, jabłka, gruszka,
brzoskwinie, kiwi, czere Ļ nia, orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały
Pyłki
traw:
pomidory, orzeszki ziemne, soja, pszenica, melon, arbuz, kiwi, marchew, seler,
groch, buraki, jabłka, brzoskwinie, Ļ liwki, wi Ļ nie
Pyłki
bylicy:
seler, jabłka, marchew, pietruszka, szczypiorek, banan, melon, zioła (tak Ň e
wiatropylne) rumianek, przyprawy
Panel u Ň ywanych alergenów w testowaniu b ħ dzie uzale Ň niony od wieku dziecka, osobniczego
wywiadu i mo Ň e by ę Ň ny w zale Ň no Ļ ci od poło Ň enia geograficznego.
Schorzenie /
objawy
Jakie wykona ę testy w danym wieku?
Poni Ň ej 3 - 4 roku Ň ycia
Powy Ň ej 3 - 4 roku Ň ycia
Atopowe
zapalenie skóry
(AZS)
Produkty pokarmowe (dla
okre Ļ lenia zwi Ģ zku AZS z
alergi Ģ pokarmow Ģ ):
Produkty pokarmowe (ci ħŇ kie
utrzymuj Ģ ce si ħ objawy AZS w
celu okre Ļ lenia zwi Ģ zku z alergi Ģ
726037754.003.png
pokarmow Ģ ):
mleko krowie
białka jaja kurzego
mleko krowie
orzeszki ziemne
białka jaja kurzego
pszenica, orzechy, ryby,
itp.
orzeszki ziemne
pszenica, orzechy, ryby, itp.
Alergeny wziewne (dla
okre Ļ lenia ryzyka atopii):
Alergeny wziewne dla okre Ļ lenia
zwi Ģ zku z AZS:
roztocze kurzu domowego
roztocze kurzu domowego
kot, pies oraz inne
zwierz ħ ta z sier Ļ ci Ģ
kot, pies oraz inne zwierz ħ ta z
sier Ļ ci Ģ
pyłki ro Ļ lin
Poni Ň ej i powy Ň ej 3 - 4 roku Ň ycia
Obecno Ļę
wydzieliny w
obr ħ bie nosa lub
jego blokada stale
lub okresowo i /
lub Ļ wist
wydechowy lub
utrzymuj Ģ cy si ħ
kaszel
Dla rozpoznania swoistego uczulenia:
roztocze kurzu domowego, kot, pies oraz inne zwierz ħ ta z sier Ļ ci Ģ , pyłki
ro Ļ lin oraz istotne alergeny pokarmowe: mleko i jajo kurze, zwłaszcza u
małych dzieci
Dzieci powy Ň ej 3 – 4 roku Ň ycia choruj Ģ ce na astm ħ i alergiczny nie Ň yt nosa zawsze
powinny mie ę wykonane testy z podejrzewanymi alergenami. Testy w kierunku uczulenia na
jady owadów błonkoskrzydłych (osa, pszczoła) powinny by ę wykonywane w przypadku
ci ħŇ kich reakcji alergicznych (duszno Ļę spowodowana skurczem krtani i/lub oskrzeli, spadek
ci Ļ nienia t ħ tniczego, utrata przytomno Ļ ci). W przypadku ci ħŇ kich reakcji alergicznych po
u ŇĢ dleniu wskazane jest przeprowadzenie immunoterapii swoistej (odczulania) i identyfikacja
jadu owada ma w takich przypadkach zasadnicze znaczenie. Wyniki testów prick podaje si ħ
zwykle w milimetrach. Dodatkowo mo Ň na posłu Ň y ę si ħ skal Ģ plusow Ģ .
Nale Ň y pami ħ ta ę , Ň e na 7 - 14 dni przed wykonaniem testów skórnych nale Ň y odstawi ę
leki antyalergiczne (przeciwhistaminowe)
W Europie i w Polsce wykonuje si ħ zwykle testy prick (punktowe), a w Stanach
Zjednoczonych wykonuje si ħ cz ħ sto testy Ļ ródskórne. Test Ļ ródskórny polega na
wstrzykni ħ ciu w warstw ħ powierzchown Ģ skóry za pomoc Ģ strzykawki wodnego roztworu
alergenowego, uzyskuj Ģ c tym samym p ħ cherzyk Ļ ródskórny o Ļ rednicy 3 mm. Ogólnie si ħ
przyjmuje, Ň e test jest ujemny, gdy b Ģ bel i rumie ı maj Ģ Ļ rednic ħ mniejsz Ģ ni Ň 5 mm. W
zwi Ģ zku z dost ħ pno Ļ ci Ģ odpowiednio wystandaryzowanych wyci Ģ gów alergenowych testy
Ļ ródskórne nie maj Ģ klinicznej przewagi nad testami punktowymi. Testy Ļ ródskórne s Ģ bardzo
czułe, ich swoisto Ļę mo Ň e by ę ograniczona reakcj Ģ wywołan Ģ podra Ň nieniem - w praktyce
oznacza to, Ň e daj Ģ wi ħ cej wyników fałszywie dodatnich. W naszej poradni testy Ļ ródskórne
726037754.004.png 726037754.005.png 726037754.001.png
wykonujemy z niektórymi lekami (np. Ļ rodki znieczulenia miejscowego, insulina) oraz z
jadami owadów błonkoskrzydłych.
Badanie st ħŇ enia IgE w surowicy
Testy skórne punktowe wykrywaj Ģ po Ļ rednio obecno Ļę przeciwciał IgE
opłaszczonych na powierzchni komórek tucznych. Wyst ħ powanie takich przeciwciał mo Ň emy
równie Ň stwierdzi ę bezpo Ļ rednio badaj Ģ c surowic ħ na ich obecno Ļę . U pacjenta uczulonego
mo Ň emy wykry ę obecno Ļę przeciwciał skierowanych przeciw roztoczom, pyłkom, czy
zarodnikom grzybów ple Ļ niowych. Badanie swoistych IgE (skierowanych przeciwko
okre Ļ lonym alergenom) powinno by ę uzale Ň nione od wywiadu chorobowego. Dla celów
diagnostycznych wykonuje si ħ równie Ň poziom IgE całkowitego. U dzieci prawidłowe
warto Ļ ci st ħŇ e ı całkowitego IgE zwi ħ kszaj Ģ si ħ wraz z wiekiem do okresu dojrzewania i
wówczas osi Ģ gaj Ģ warto Ļ ci spotykane u dorosłych.
Podwy Ň szenie poziomu IgE całkowitego nie zawsze towarzyszy chorobom
alergicznym. Wzrost całkowitego st ħŇ enia IgE obserwowano w chorobach bakteryjnych,
grzybiczych, nowotworowych, paso Ň ytniczych, autoimmunologicznych, zespołach
niedoborach odporno Ļ ci. Nadmierna produkcja IgE mo Ň e dotyczy ę równie Ň osób bez
istotnych objawów chorobowych, co nie zwalnia nas z dalszej obserwacji tych chorych i
Ļ ledzenia objawów w pó Ņ niejszym okresie – mo Ň e by ę to zapowied Ņ wyst Ģ pienia chorób
alergicznych w przyszło Ļ ci. Wzrost st ħŇ enia IgE całkowitego mo Ň e by ę te Ň wynikiem
ekspozycji na dym tytoniowy. Z drugiej strony prawidłowe warto Ļ ci całkowitego IgE nie
wykluczaj Ģ obecno Ļ ci alergii . Nie mo Ň na na podstawie st ħŇ enia całkowitego IgE rozpoznawa ę
lub wyklucza ę alergii, co niestety jest zjawiskiem nagminnym.
Testy płatkowe i alergeny kontaktowe
Testy płatkowe słu ŇĢ do diagnostyki alergicznego wyprysku kontaktowego.
Wa Ň niejsze alergeny kontaktowe
1.
Nikiel (siarczan niklawy)
ń ródła uczulenia:
bi Ň uteria, przedmioty metalowe (zegarki, instrumenty medyczne, oprawki okularów,
guziki metalowe, sprz ħ t gospodarstwa domowego), bilon, stal nierdzewna, proszki do
prania, k Ģ piele galwanizerskie, pierwsze porcje wody z kranu.
Nikiel zawarty jest równie Ň w po Ň ywieniu i mo Ň e uczula ę po zjedzeniu tych
pokarmów, które go zawieraj Ģ :
ro Ļ liny str Ģ czkowe, orzechy, czekolada, kakao, niektóre ryby i owoce morza, piwo,
wino (zwłaszcza czerwone), Ň ywno Ļę konserwowana w metalowych opakowaniach.
Wchłanianie niklu z pokarmem lub wod Ģ mo Ň e zaostrza ę ju Ň istniej Ģ ce zmiany
wypryskowe, powodowa ę potnic ħ r Ģ k lub wysiewy uogólnionych zmian skórnych.
Gotowanie pokarmu w niskim pH w metalowych naczyniach zwi ħ ksza zawarto Ļę
alergenu.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin