Diagnostyka_chorob_alergicznych.pdf
(
123 KB
)
Pobierz
(Microsoft Word - Diagnostyka chor\363b alergicznych _2_.doc)
Diagnostyka chorób alergicznych to :
testy skórne punktowe (testy prick) i testy
Ļ
ródskórne, badanie st
ħŇ
enia IgE w surowicy, testy
płatkowe i alergeny kontaktowe, test prowokacji nosowej (TPN), diety eliminacyjne i
prowokacja pokarmami.
Testy skórne punktowe (testy prick) i testy
Ļ
ródskórne
W ostatnich 25 - 30 latach, w krajach rozwini
ħ
tych zwi
ħ
ksza si
ħ
cz
ħ
sto
Ļę
schorze
ı
alergicznych. Cz
ħ
sto
Ļę
chorób alergicznych u dzieci wynosi ok. 25 - 30%, w tym atopowe
zapalenie skóry wyst
ħ
puje u ok. 10 - 20%, astma u 7 - 10%, a alergiczny nie
Ň
yt nosa i
spojówek u 15 - 20%. U niemowl
Ģ
t głównymi dolegliwo
Ļ
ciami o prawdopodobnie
alergicznym podło
Ň
u s
Ģ
: atopowe zapalenie skóry, objawy ze strony przewodu pokarmowego
oraz nawracaj
Ģ
ce
Ļ
wisty wydechowe. Z kolei astma oskrzelowa i alergiczny nie
Ň
yt nosa i
spojówek staj
Ģ
si
ħ
dominuj
Ģ
cym problemem w pó
Ņ
niejszym okresie dzieci
ı
stwa.
Niepo
ŇĢ
dane reakcje na pokarmy, zwłaszcza na białko mleka krowiego i jaja kurzego
wyst
ħ
puj
Ģ
najcz
ħĻ
ciej w pierwszym roku
Ň
ycia, podczas gdy uczulenie na alergeny wziewne
na ogół pojawia si
ħ
pó
Ņ
niej.
Podstawowym badaniem, które wykonujemy w przypadku podejrzenia chorób
alergicznych s
Ģ
testy skórne punktowe (prick). S
Ģ
one najstarsz
Ģ
i nadal najbardziej skuteczn
Ģ
metod
Ģ
wykrywania alergii. Za objawy alergii odpowiedzialne s
Ģ
przeciwciała IgE. Je
Ň
eli do
organizmu uczulonego człowieka dostanie si
ħ
alergen np. pyłek traw, to wi
ĢŇ
e si
ħ
on z
przeciwciałami IgE na powierzchni komórki tucznej. To poł
Ģ
czenie powoduje,
Ň
e komórka
tuczna wyrzuca ze swojego wn
ħ
trza mediatory reakcji alergicznej. Niektóre z tych
mediatorów np. histamina s
Ģ
zawarte w ziarnisto
Ļ
ciach komórki tucznej - inne komórka
zaczyna produkowa
ę
: prostoglandyny i leukotrieny. Histamina, leukotrieny i prostoglandyny
powoduj
Ģ
duszno
Ļę
,
Ļ
wiszcz
Ģ
cy oddech i kaszel, je
Ň
eli reakcja alergiczna przebiega w
oskrzelach, katar, kichanie, je
Ň
eli reakcja przebiega w błonie
Ļ
luzowej nosa oraz b
Ģ
bel i
zaczerwienienie skóry, je
Ň
eli reakcja przebiega w skórze. Proces wyrzutu mediatorów reakcji
alergicznej, czyli degranulacja komórki tucznej jest przedstawiony na rysunku poni
Ň
ej.
Testy wykonuje si
ħ
szybko i bezbole
Ļ
nie
. Ocena wyniku testu punktowego jest
dokładniejsza, je
Ň
eli jest on wykonywany dwukrotnie.
W praktyce terminy: test prick i test
punktowy u
Ň
ywa si
ħ
zamiennie.
W przypadku, gdy dany alergen jest poszukiwanym przez lekarza czynnikiem
uczulaj
Ģ
cym w miejscu nakłucia powstaje b
Ģ
bel i rumie
ı
. Reakcj
ħ
powstał
Ģ
w wyniku
testowania alergenem porównujemy zawsze do reakcji powstałej w wyniku testowania
histamin
Ģ
i tzw. kontrol
Ģ
ujemn
Ģ
. Wykonanie nakłucia przez kropl
ħ
roztworu histaminy
powoduje u ka
Ň
dego człowieka powstanie b
Ģ
bla i rumienia.
Dodatni wynik testu prick w
przypadku osób, które nie maj
Ģ
Ň
adnych objawów alergicznych jest uwa
Ň
any za dowód na
wyst
ħ
powanie
alergii utajonej
. Test prick z danym alergenem np. alergenem pyłków traw ma
du
ŇĢ
warto
Ļę
diagnostyczn
Ģ
tylko wówczas, gdy ma odpowiedni
Ģ
wielko
Ļę
(
Ļ
rednica b
Ģ
bla
powy
Ň
ej 3 mm) i gdy u pacjenta wyst
ħ
puj
Ģ
objawy kliniczne np. katar, kichanie przy
styczno
Ļ
ci z alergenem pyłków traw. Dodatni wynik testu z alergenem pyłku traw u osoby,
która nie ma
Ň
adnych objawów klinicznych w sezonie pylenia traw, wskazuje na 10-krotnie
wi
ħ
ksze ryzyko wyst
Ģ
pienia klinicznie jawnej alergii na pyłki traw w przyszło
Ļ
ci. Badania
przeprowadzone w ró
Ň
nych regionach wykazały,
Ň
e w danej grupie wiekowej u ok. 25%
badanych stwierdza si
ħ
dodatni wynik testów skórnych, ale tylko u ok. 10 - 15% wyst
ħ
puj
Ģ
objawy kliniczne wskazuj
Ģ
ce na zwi
Ģ
zek z uczuleniem. Im wi
ħ
ksza jest reakcja skóry (im
wi
ħ
ksza
Ļ
rednica b
Ģ
bla), tym wi
ħ
ksze prawdopodobie
ı
stwo wyst
ħ
powania objawów
alergicznych. Dodatnie wyniki testów skórnych s
Ģ
bardzo wiarygodne w okre
Ļ
leniu do
alergenów wziewnych (roztocza kurzu domowego, pyłki ro
Ļ
lin, sier
Ļę
zwierz
Ģ
t, zarodniki
grzybów ple
Ļ
niowych) odpowiedzialnych za wyst
Ģ
pienie objawów klinicznych.
W przypadku
alergenów pokarmowych wynik testów skórnych nie zawsze rozstrzyga czy dany alergen
wywołuje objawy alergii.
Z tego wzgl
ħ
du interpretacja wyników testów skórnych z
alergenami pokarmowymi powinna by
ę
zawsze ostro
Ň
na.
Jedynie niewielka cz
ħĻę
chorych z
dodatnimi wynikami testów na dany pokarm reaguje wyst
Ģ
pieniem objawów klinicznych
podczas jego spo
Ň
ywania.
W
Ļ
ród pacjentów, a nawet niektórych lekarzy szeroko rozpowszechniony jest pogl
Ģ
d,
Ň
e testy skórne powinny by
ę
wykonywane u starszych dzieci ( tj. od 3-go lub 5-go roku
Ň
ycia). Zakres testów alergicznych b
ħ
dzie w du
Ň
ej mierze zale
Ň
ał od wieku dziecka, wywiadu
rodzinnego i charakteru zmian z uwzgl
ħ
dnieniem ich zmienno
Ļ
ci sezonowej i dziennej.
Niemowl
ħ
ta, u których wyst
ħ
puje uczulenie na białka mleka krowiego lub jaja kurzego oraz
alergeny wziewne, wykazuj
Ģ
zwi
ħ
kszone ryzyko rozwoju chorób alergicznych w
pó
Ņ
niejszych okresach
Ň
ycia. Wczesna identyfikacja dzieci z alergi
Ģ
pokarmow
Ģ
i atopowym
zapaleniem skóry mo
Ň
e stanowi
ę
podstaw
ħ
prewencji rozwoju astmy. U małych dzieci z
atopowym zapaleniem skóry, u których wykryto uczulenie na roztocza kurzu domowego i
pyłki traw podawanie profilaktyczne leku antyhistaminowego (cetyryzyny) mo
Ň
e ogranicza
ę
wyst
ħ
powanie
Ļ
wiszcz
Ģ
cego oddechu w wieku pó
Ņ
niejszym.
Za pomoc
Ģ
testów skórnych wykrywamy alergi
ħ
I typu tj. zale
Ň
n
Ģ
od przeciwciał IgE.
Do schorze
ı
IgE - zale
Ň
nych zaliczamy alergiczny nie
Ň
yt nosa i spojówek, astm
ħ
oskrzelow
Ģ
,
atopowe zapalenie skóry i pokrzywk
ħ
. Do wykonania testów skórnych punktowych powinny
by
ę
stosowane standaryzowane ekstrakty. W ocenie alergii pokarmowej mog
Ģ
by
ę
pomocne
Ļ
wie
Ň
e produkty pokarmowe i wykonanie testu metod
Ģ
„prick by prick” – za pomoc
Ģ
igły lub
no
Ň
yka nakłuwamy dany produkt – najcz
ħĻ
ciej owoc lub warzywo, a nast
ħ
pnie skór
ħ
. Ta
metoda jest szczególnie przydatna przy ocenie tzw. reakcji krzy
Ň
owych. U niektórych
pacjentów uczulonych na pyłki ro
Ļ
lin objawy alergii – najcz
ħĻ
ciej
Ļ
wi
Ģ
d lub pieczenie w
obr
ħ
bie jamy ustnej po spo
Ň
yciu niektórych surowych owoców i warzyw. Alergeny
wyst
ħ
puj
Ģ
ce w tych produktach s
Ģ
podobne do alergenów pyłków ro
Ļ
lin, ale s
Ģ
bardzo
nietrwałe, dlatego inaktywuj
Ģ
si
ħ
one podczas gotowania i w czasie standaryzacji roztworu
testowego.
Uczuleniowe reakcje krzy
Ň
owe:
(problem ten jest omówiony dokładniej w artykule
„Pyłkowica”
)
Pyłki
brzozy:
seler, marchew, ziemniaki,
Ļ
liwki, wi
Ļ
nie, pomidory, jabłka, gruszka,
brzoskwinie, kiwi, czere
Ļ
nia, orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały
Pyłki
traw:
pomidory, orzeszki ziemne, soja, pszenica, melon, arbuz, kiwi, marchew, seler,
groch, buraki, jabłka, brzoskwinie,
Ļ
liwki, wi
Ļ
nie
Pyłki
bylicy:
seler, jabłka, marchew, pietruszka, szczypiorek, banan, melon, zioła (tak
Ň
e
wiatropylne) rumianek, przyprawy
Panel u
Ň
ywanych alergenów w testowaniu b
ħ
dzie uzale
Ň
niony od wieku dziecka, osobniczego
wywiadu i mo
Ň
e by
ę
ró
Ň
ny w zale
Ň
no
Ļ
ci od poło
Ň
enia geograficznego.
Schorzenie /
objawy
Jakie wykona
ę
testy w danym wieku?
Poni
Ň
ej 3 - 4 roku
Ň
ycia
Powy
Ň
ej 3 - 4 roku
Ň
ycia
Atopowe
zapalenie skóry
(AZS)
Produkty pokarmowe (dla
okre
Ļ
lenia zwi
Ģ
zku AZS z
alergi
Ģ
pokarmow
Ģ
):
Produkty pokarmowe (ci
ħŇ
kie
utrzymuj
Ģ
ce si
ħ
objawy AZS w
celu okre
Ļ
lenia zwi
Ģ
zku z alergi
Ģ
pokarmow
Ģ
):
•
mleko krowie
•
białka jaja kurzego
•
mleko krowie
•
orzeszki ziemne
•
białka jaja kurzego
•
pszenica, orzechy, ryby,
itp.
•
orzeszki ziemne
•
pszenica, orzechy, ryby, itp.
Alergeny wziewne (dla
okre
Ļ
lenia ryzyka atopii):
Alergeny wziewne dla okre
Ļ
lenia
zwi
Ģ
zku z AZS:
•
roztocze kurzu domowego
•
roztocze kurzu domowego
•
kot, pies oraz inne
zwierz
ħ
ta z sier
Ļ
ci
Ģ
•
kot, pies oraz inne zwierz
ħ
ta z
sier
Ļ
ci
Ģ
•
pyłki ro
Ļ
lin
Poni
Ň
ej i powy
Ň
ej 3 - 4 roku
Ň
ycia
Obecno
Ļę
wydzieliny w
obr
ħ
bie nosa lub
jego blokada stale
lub okresowo i /
lub
Ļ
wist
wydechowy lub
utrzymuj
Ģ
cy si
ħ
kaszel
Dla rozpoznania swoistego uczulenia:
roztocze kurzu domowego, kot, pies oraz inne zwierz
ħ
ta z sier
Ļ
ci
Ģ
, pyłki
ro
Ļ
lin oraz istotne alergeny pokarmowe: mleko i jajo kurze, zwłaszcza u
małych dzieci
Dzieci powy
Ň
ej 3 – 4 roku
Ň
ycia choruj
Ģ
ce na astm
ħ
i alergiczny nie
Ň
yt nosa zawsze
powinny mie
ę
wykonane testy z podejrzewanymi alergenami. Testy w kierunku uczulenia na
jady owadów błonkoskrzydłych (osa, pszczoła) powinny by
ę
wykonywane w przypadku
ci
ħŇ
kich reakcji alergicznych (duszno
Ļę
spowodowana skurczem krtani i/lub oskrzeli, spadek
ci
Ļ
nienia t
ħ
tniczego, utrata przytomno
Ļ
ci). W przypadku ci
ħŇ
kich reakcji alergicznych po
u
ŇĢ
dleniu wskazane jest przeprowadzenie immunoterapii swoistej (odczulania) i identyfikacja
jadu owada ma w takich przypadkach zasadnicze znaczenie. Wyniki testów prick podaje si
ħ
zwykle w milimetrach. Dodatkowo mo
Ň
na posłu
Ň
y
ę
si
ħ
skal
Ģ
plusow
Ģ
.
Nale
Ň
y pami
ħ
ta
ę
,
Ň
e na 7 - 14 dni przed wykonaniem testów skórnych nale
Ň
y odstawi
ę
leki antyalergiczne (przeciwhistaminowe)
W Europie i w Polsce wykonuje si
ħ
zwykle testy prick (punktowe), a w Stanach
Zjednoczonych wykonuje si
ħ
cz
ħ
sto testy
Ļ
ródskórne.
Test
Ļ
ródskórny
polega na
wstrzykni
ħ
ciu w warstw
ħ
powierzchown
Ģ
skóry za pomoc
Ģ
strzykawki wodnego roztworu
alergenowego, uzyskuj
Ģ
c tym samym p
ħ
cherzyk
Ļ
ródskórny o
Ļ
rednicy 3 mm. Ogólnie si
ħ
przyjmuje,
Ň
e test jest ujemny, gdy b
Ģ
bel i rumie
ı
maj
Ģ
Ļ
rednic
ħ
mniejsz
Ģ
ni
Ň
5 mm. W
zwi
Ģ
zku z dost
ħ
pno
Ļ
ci
Ģ
odpowiednio wystandaryzowanych wyci
Ģ
gów alergenowych testy
Ļ
ródskórne nie maj
Ģ
klinicznej przewagi nad testami punktowymi. Testy
Ļ
ródskórne s
Ģ
bardzo
czułe, ich swoisto
Ļę
mo
Ň
e by
ę
ograniczona reakcj
Ģ
wywołan
Ģ
podra
Ň
nieniem - w praktyce
oznacza to,
Ň
e daj
Ģ
wi
ħ
cej wyników fałszywie dodatnich. W naszej poradni testy
Ļ
ródskórne
wykonujemy z niektórymi lekami (np.
Ļ
rodki znieczulenia miejscowego, insulina) oraz z
jadami owadów błonkoskrzydłych.
Badanie st
ħŇ
enia IgE w surowicy
Testy skórne punktowe wykrywaj
Ģ
po
Ļ
rednio obecno
Ļę
przeciwciał IgE
opłaszczonych na powierzchni komórek tucznych. Wyst
ħ
powanie takich przeciwciał mo
Ň
emy
równie
Ň
stwierdzi
ę
bezpo
Ļ
rednio badaj
Ģ
c surowic
ħ
na ich obecno
Ļę
. U pacjenta uczulonego
mo
Ň
emy wykry
ę
obecno
Ļę
przeciwciał skierowanych przeciw roztoczom, pyłkom, czy
zarodnikom grzybów ple
Ļ
niowych. Badanie swoistych IgE (skierowanych przeciwko
okre
Ļ
lonym alergenom) powinno by
ę
uzale
Ň
nione od wywiadu chorobowego. Dla celów
diagnostycznych wykonuje si
ħ
równie
Ň
poziom IgE całkowitego. U dzieci prawidłowe
warto
Ļ
ci st
ħŇ
e
ı
całkowitego IgE zwi
ħ
kszaj
Ģ
si
ħ
wraz z wiekiem do okresu dojrzewania i
wówczas osi
Ģ
gaj
Ģ
warto
Ļ
ci spotykane u dorosłych.
Podwy
Ň
szenie poziomu IgE całkowitego nie zawsze towarzyszy chorobom
alergicznym. Wzrost całkowitego st
ħŇ
enia IgE obserwowano w chorobach bakteryjnych,
grzybiczych, nowotworowych, paso
Ň
ytniczych, autoimmunologicznych, zespołach
niedoborach odporno
Ļ
ci. Nadmierna produkcja IgE mo
Ň
e dotyczy
ę
równie
Ň
osób bez
istotnych objawów chorobowych, co nie zwalnia nas z dalszej obserwacji tych chorych i
Ļ
ledzenia objawów w pó
Ņ
niejszym okresie – mo
Ň
e by
ę
to zapowied
Ņ
wyst
Ģ
pienia chorób
alergicznych w przyszło
Ļ
ci. Wzrost st
ħŇ
enia IgE całkowitego mo
Ň
e by
ę
te
Ň
wynikiem
ekspozycji na dym tytoniowy. Z drugiej strony
prawidłowe warto
Ļ
ci całkowitego IgE nie
wykluczaj
Ģ
obecno
Ļ
ci alergii
. Nie mo
Ň
na na podstawie st
ħŇ
enia całkowitego IgE rozpoznawa
ę
lub wyklucza
ę
alergii, co niestety jest zjawiskiem nagminnym.
Testy płatkowe i alergeny kontaktowe
Testy płatkowe słu
ŇĢ
do diagnostyki alergicznego wyprysku kontaktowego.
Wa
Ň
niejsze alergeny kontaktowe
1.
Nikiel (siarczan niklawy)
ń
ródła uczulenia:
bi
Ň
uteria, przedmioty metalowe (zegarki, instrumenty medyczne, oprawki okularów,
guziki metalowe, sprz
ħ
t gospodarstwa domowego), bilon, stal nierdzewna, proszki do
prania, k
Ģ
piele galwanizerskie, pierwsze porcje wody z kranu.
Nikiel zawarty jest równie
Ň
w po
Ň
ywieniu i mo
Ň
e uczula
ę
po zjedzeniu tych
pokarmów, które go zawieraj
Ģ
:
ro
Ļ
liny str
Ģ
czkowe, orzechy, czekolada, kakao, niektóre ryby i owoce morza, piwo,
wino (zwłaszcza czerwone),
Ň
ywno
Ļę
konserwowana w metalowych opakowaniach.
Wchłanianie niklu z pokarmem lub wod
Ģ
mo
Ň
e zaostrza
ę
ju
Ň
istniej
Ģ
ce zmiany
wypryskowe, powodowa
ę
potnic
ħ
r
Ģ
k lub wysiewy uogólnionych zmian skórnych.
Gotowanie pokarmu w niskim pH w metalowych naczyniach zwi
ħ
ksza zawarto
Ļę
alergenu.
Plik z chomika:
Nefra7
Inne pliki z tego folderu:
alergia.pdf
(724 KB)
alergia na leki.docx
(33 KB)
Alergia pokarmowa, jaja kurze.docx
(18 KB)
Alergia pokarmowa, orzechy.docx
(22 KB)
Alergia pokarmowa, ryby.docx
(22 KB)
Inne foldery tego chomika:
EKG
ENCYKLOPEDIA LEKÓW
Podręczniki medyczne
Różne
Spirometria
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin