Sos grecki.doc

(20 KB) Pobierz
Sos grecki

Sos grecki

 

 

Składniki:

·       100 ml oleju

·       45 dag marchwi

·       15 dag pietruszki

·       30 dag selera

·       20 dag cebuli

·       12 dag koncentratu pomidorowego

·       1 dag soli

·       2 dag cukru

·       1 g papryki mielonej

·       1 g ziela angielskiego

·       5 g liści laurowych

·       2 dag musztardy

 

 

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce (na dużych oczkach).

Rozgrzać olej, włożyć warzywa i przyprawy, podsmażyć.

Przy końcu smażenia, gdy się lekko zrumienią, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, razem podsmażyć.

Następnie warzywa przełożyć z patelni do rondelka, skropić gorącą wodą, dodać sól i cukier do smaku i ugotować do miękkości.

Miękkie warzywa wymieszać z musztardą i dodać tylko tyle gotowanej wody, aby sos nieznacznie podpływał.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin