Jajeczniki.txt

(0 KB) Pobierz
Jajeczniki
 
Skladniki: 
Jaja 6 szt.
Maka pszenna 5 lyzeczek
Smalec 15 dag
Boczek wedzony 10 dag
Mleko 10 lyzeczek
Sol do smaku.
 
Przepis:
Jaja umyc.Oddzielic bialka od zoltek.Do zoltek wlac mleko i roztrzepujac energicznie trzepaczka dosypywac przesiana make oraz sol do smaku.Bialka ubic na sztywna piane,polaczyc z roztrzepanymi zoltkami,mlekiem i maka. Calosc dokladnie wymieszac.Na duzej patelni roztopic smalec i gdy bedzie dobrze rozgrzany,klasc na nim niewielkie,grube placuszki.Smazyc z obu stron.Usmazone jajeczniki polac wytopionymi skwarkami z pokrojonego w drobna kostke boczku wedzonego.Spozywac n a goraco z pieczywem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin