25 dag ------------ miodu
2 szklanki ------ mąki (niepełne)
25 dag ------------ masy marcepanowej
18 dag ------------ dżemu z czarnej porzeczki
½ kostki --------- masła lub (margaryny)
2 ----------------- jajka
4 czubate łyżki - cukru
4 czubate łyżki - cukru pudru
5 dag ------------ kandyzowanej skórki cytrynowej
2-3 łyżki ----------- rumu
2 czubate łyżki - przyprawy do pierników
2 płaskie łyżki -- proszku do pieczenia
60 dag ------------- polewy czekoladowej
otarta skórka z ½ cytryny kilka kropli olejku migdałowego
Miód z cukrem oraz tłuszczem rozpuścić w rondlu stale mieszając.
Do prawie zastygniętej masy miodowej dodać drobno posiekaną kandyzowaną skórkę cytrynową, jajka, otartą skórkę z cytryny, przyprawę do pierników, zapach migdałowy i rum. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrobić na jednolita masę. Rozsmarować masę na blasze o wymiarach 30x36 cm
Piec 15-20 min. w temperaturze 175°
Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem, rozwałkować na prostokąt 15x36 cm. Rozpuścić w rondlu dżem porzeczkowy i gotować 1-2 minuty mieszając.
Płat piernika przekroić na połowę. Posmarować jedną część lekko przestudzonym dżemem, przykryć warstwą marcepanową. posmarować resztą dżemu, przykryć drugą warstwą piernika. Zawinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na całą noc.
Rozpuścić polewę czekoladową, odstawić do ostygnięcia. Piernik pokroić w kostkę 3x3 cm. Ponownie podgrzać polewę, układać pierniki na widelcu i zanurzać w polewie. Układać na kuchenną kratkę, odstawić do zastygnięcia.
Mosia991