Buritto po polsku.doc

(32 KB) Pobierz
Buritto po polsku

Buritto po polsku

·         1 Sos cygański

·         Majonez Dekoracyjny

·         2 piersi kurczaka

·         1 opakowanie mrożonki meksykańskiej

·         1 puszka groszku

·         1 puszka kukurydzy

·         1 puszka fasoli

·         3 jajka

·         musztarda

·         mąka

·         mleko

Sposób przyrządzania

Pierś kurczaka pokroić w cieniutkie paski i podsmażyć na patelni na oleju, zagotować w garnku wodę i wrzucić mrożonkę, po kilku minutach dodać odcedzone konserwy, pokrojoną w paseczki paprykę, przygotowany wg opisu na opakowaniu sos cygański i podsmażone kawałki kurczaka. Z jajek, mleka i mąki zrobić naleśniki przyprawiając ostrymi przyprawami. Farsz gotować w garnku, mieszając aż powstanie paćka i dodać przyprawy, może być trochę musztardy i majonezu. Naleśnik ułożyć na talerzu, posmarować od wewnątrz majonezem, włożyć łyżkę lub dwie farszu, zawinąć naleśnik, na wierzch ketchup i ozdóbka np. liść natki.

Gulasz

·         2 kostki Rosołu królewskiego podwójnie drobiowego

·         1 kg wołowiny

·         2 cebule (duże)

·         3 ząbki czosnku

·         2 papryki czerwone

·         2 pomidory duże

·         1 kg ziemniaków

·         1 łyżeczka chilli

·         1 łyżeczka papryki mielonej

·         1 łyżeczka kminku

Sposób przyrządzania

Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na smalcu. Mięso pokroić w kostkę i dodać do cebuli, posypać mieloną papryką, kminkiem, dodać kostki rosołowe, wlać 1,5 szklanki wody i dusić około 40 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w paski paprykę, przekrojone na ćwiartki pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki) i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Całość posypać chilli i dusić razem aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Smacznego.

 

 

Boeuf Strogonov

·         Sos pomidorowy

·         1 łyżeczka Jarzynki

·         500 g pieczarek

·         500 g polędwicy wołowej

·         2 łyżki oleju

Sposób przyrządzania

Polędwicę pokroić na długie, cienkie paski. Obsmażyć na gorącym oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić, dodać do polędwicy. Doprawić Jarzynką. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Sos pomidorowy przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, połączyć z mięsem i pieczarkami. Zagotować. Podawać z kładzionymi kluskami lub pieczywem. Pieczarki można zastąpić boczniakami.

Bigos cygański

·         POMYSŁ NA Kotlety Mielone

·         2 kostki Kogutka drobiowo-warzywnego

·         500 g mięsa mielonego z indyka

·         1 słoik papryki konserwowej

·         6 ogórków konserwowych

·         2 cebule

·         300 g pieczarek

·         3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Sposób przyrządzania

Do mięsa mielonego dodać POMYSŁ NA... przygotowany wg przepisu z opakowania. Wymieszać, formować malutkie kuleczki. Wrzucać do wrzącego bulionu, gotować 10 min. Pieczarki pokroić w talarki, obgotować w wodzie. Cebulę pokroić w talarki, zeszklić na oleju, dodać pokrojoną paprykę i pokrojone ogórki, chwilę podsmażyć. Następnie dodać do gotującego się mięska, wymieszać, odcedzone pieczarki także dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Przyprawy do smaku: pieprz, chili, ziele ang., majeranek. Smakuje z chlebem, ryżem, makaronem, na ciepło i na zimno.

Bigos myśliwski

·         2 Kostki Mięsne WINIARY

·         1 kg kapusty kiszonej

·         50 g grzybów suszonych

·         1 kg mięsa z łopatki wieprzowej

·         2 duże cebule

·         400 g kiełbasy

·         2 łyżki koncentratu pomidorowego

·         10 śliwek suszonych

·         5 ziaren jałowca

·         1 łyżeczka majeranku

·         1 łyżeczka kminku

·         pieprz

Sposób przyrządzania

Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku. Zalać wodą i gotować do miękkości. Grzyby namoczyć, ugotować. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć, następnie dodać pokrojoną cebulę, jałowiec i Kostki Mięsne. Podlać szklanka wody i dusić do miękkości. Grzyby pokroić w paseczki, wodę zachować do bigosu. Do kapusty dodać mięso, pokrojoną kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i koncentrat pomidorowy. Doprawić majerankiem i pieprzem. Kminek zaparzyć wrzącą wodą i przecedzić do bigosu.

Bitki wołowe z pieczarkami

·         1 Kostka mięsna

·         400 g wołowiny zrazowej

·         2 łyżki masła

·         2 łyżki oleju

·         2 łyżki mąki

·         5 pieczarek

·         1 cebula

·         pieprz

Sposób przyrządzania

Kostkę Mięsną rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Mięso pokroić na 4 plastry i cienko rozbić, oprószyć pieprzem i mąką. Rozgrzać masło i olej. Bitki smażyć na rumiano z obu stron. Cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Dodać do mięsa, podsmażyć. Podlać bulionem z Kostki Mięsnej i dusić na małym ogniu około 50-60 minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin