Boczek pieczony znakomity.doc

(20 KB) Pobierz
Boczek pieczony znakomity

Boczek pieczony znakomity

 

·         1 kg boczku surowego (kawałek w kształcie kwadratu)

·         olej

·         1 łyżka Przyprawy do Mięsa Wieprzowego

·         1 średnia cebula

·         folia do żywności

·         2 łyżki soli

·         ¼ papryki czerwonej

·         nici do sznurowania

Cebulę pokroić w plastry. Boczek natrzeć solą, wierzch obłożyć cebulą, zawinąć w folię do żywności i odstawić na 3 dni do lodówki. Boczek wyjąć z folii i zdjąć cebulę. Boczek opłukać pod bieżąca wodą i natrzeć od środka Przyprawą do Mięsa Wieprzowego. Na środku, na całej długości, ułożyć cebulę i pokrojoną w centymetrowe paski paprykę. Złożyć na pół i zasznurować. Posmarować olejem, ułożyć w brytfance, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C. Po 40 minutach odkryć. Piec jeszcze przez ok. 1 godz. w temp 180° C, co 10 minut polewając sosem z pieczenia.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin