INSTRUKCJA BHP NA STANOWISKU OBSŁUGI AUTOMATYCZNEJ.doc

(40 KB) Pobierz
The page cannot be displayed because the request range was not satisfiable.J9 2!bjbjr*
l@@@8xmCCCCCCCC#D CF:C!Cg'CjCC	B;C@V@y?fC=C0mC:@}Fyd}FCINSTRUKCJA BHP 
NA STANOWISKU OBSAUGI AUTOMATYCZNEJ 
GAROWNI I FORMIERKI KOMBI

1. Garownik i formierka stanowi elementy linii technologicznej produkcji pieczywa. Przed rozpoczciem produkcji nale|y sprawdzi czy wszystkie maszyny zostaBy prawidBowo ustawione w celu zapewnienia wBa[ciwej pracy blokad bezpieczeDstwa.
2. Garownik, czyli komora rozrostu sBu|y do odpowiedniego przygotowania ciasta przed wypiekiem. WBa[ciwie wyregulowane urzdzenie z automatycznie ustawianymi parametrami procesu, nie wymaga manualnych operacji obsBugowych- W formierce nastpuje nadanie po|danego ksztaBtu ciastu przed wypiekiem. U|ywanie urzdzeD niezgodnie z przeznaczeniem jest zabronione.
3. Przed wBczeniem urzdzeD trzeba sprawdzi stan techniczny podBczenia zasilania elektrycznego oraz prawidBowo[ zamontowania metalowych osBon cz[ci mechanicznych. Uruchamia urzdzenia mo|e wyBcznie pracownik upowa|niony przez przeBo|onego.
4. Czyszczenie maszyn oraz wszelkie czynno[ci konserwacyjne , naprawcze i regulacyjne dokonywane by mog tylko po odBczeniu jej od zasilania elektrycznego. W trakcie pracy formierki mo|na wyjtkowo ustawia niektre parametry poprzez zmian poBo|enia regulacji pByty dociskowej, bocznej prowadnicy oraz odlegBo[ci waBkowania. Czyszczenie i konserwacje dokonywane by powinny wedBug zaleceD producenta zawartych w podrczniku u|ytkownika
5. Zabronione jest eksploatowanie maszyn ze zdemontowanymi osBonami cz[ci mechanicznych, jak te| usuwanie mechanizmw zabezpieczajcych lub zmiana ich funkcji.
6. W przypadku samoczynnego wyBczenia si urzdzeD ich ponowne zaBczenie mo|e nastpi po ustaleniu i usuniciu przyczyny tego faktu. W razie stwierdzenia nieprawidBowo[ci w pracy urzdzeD nale|y je bezzwBocznie zatrzyma poprzez wci[nicie przycisku STOP lub wyBcznika awaryjnego-
7. Czyszczenie ta[my formierki podczas pracy urzdzenia jest zabronione. Mo|e by to wykonywane tylko po odBczeniu formierki. Formierka musi by tak|e wyBczona je[li prowadnice boczne s przestawiane poza szeroko[ ta[my przeno[nika.
8. Eksploatacja urzdzenia powinna by prowadzona wedBug wskazwek producenta zawartych w podrczniku u|ytkownika, zwBaszcza je|eli dojdzie do zakleszczenia ciasta w urzdzeniach lub upadek ciasta w niewBa[ciwe miejsce. W obu tych przypadkach podjecie dziaBaD jest uzale|nione od uprzedniego wyBczenia zasilania.
9. Niedopuszczalne jest pozostawianie wBczonych urzdzeD bez nadzoru- Po zakoDczeniu pracy nale|y odBczy dopByw prdu do urzdzeD.
10. O wszelkich usterkach i nieprawidBowo[ciach w pracy urzdzenia nale|y bezzwBocznie powiadomi przeBo|onego.
11. Wszelkie operacje zaBczania lub wyBczania urzdzeD dokonywa wolno wyBcznie suchymi rkami.
12. Wszelkie zanieczyszczenia posadzki, powstajce w procesie pracy, a mogce spowodowa po[lizgnicie, nale|y niezwBocznie usun.
13. Po zakoDczeniu pracy nale|y uporzdkowa i sprztn stanowisko pracy, a zwBaszcza wyczy[ci urzdzenia.
14. Do obsBugi urzdzenia mo|e by dopuszczona osoba uprzednio przeszkolona z dziedziny bezpieczeDstwa i higieny pracy na stanowisku pracy oraz posiadajca aktualne orzeczenie lekarskie stwierdzajce brak przeciwwskazaD do pracy na tym stanowisku.
15. Pracownik mo|e by dopuszczony do pracy przy maszynie tylko w wymaganej odzie|y roboczej i obuwiu roboczym oraz [rodkach ochrony indywidualnej. Podczas pracy zabrania si noszenia luznej odzie|y lub bi|uterii.
16. ObsBuga urzdzeD powierzona by mo|e tylko tym pracownikom, ktrzy zaznajomieni zostali z konstrukcj maszyn oraz z zasadami ich konserwacji i obsBugi.
17. W razie wtpliwo[ci dotyczcych zachowania warunkw bhp przy wykonywaniu poleconych czynno[ci nale|y si zwrci do przeBo|onego o ich wyja[nienie.
















 ~N	R	<@&,rv~^d$*,2
!!!!!!"!$!(!*!0!2!	jUCJaJ5CJaJCJaJ5CJaJ5CJ aJ CJ aJ 5CJ(aJ(1 j~N	<&r~^$,
!!!!...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin