OBIADY_dofinasowanie.pdf
(
75 KB
)
Pobierz
www.sgk.gofin.pl
Strona 1 z 2
Ubezpieczenia i Prawo Pracy
nr
22
z dnia 2009-11-10
nr kolejny 256
Posiłki dla pracowników sfinansowane przez pracodawcę a składki ZUS i zaliczka na
podatek dochodowy
1) Zakład pracy zobowiązany jest do zapewnienia pracownikom posiłków profilaktycznych. Ze względów
organizacyjnych, nie ma jednak moŜliwości wydawania tych posiłków i dlatego pracownicy otrzymują talony
obiadowe. Czy od wartości tych talonów naleŜy naliczyć składki ZUS i pobrać zaliczkę na podatek
dochodowy?
Nie. Wartość talonów uprawniających do otrzymania posiłków profilaktycznych jest wolna od składek na ubezpieczenia społeczne
i ubezpieczenie zdrowotne, a takŜe od podatku dochodowego.
Pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciąŜliwych, pracodawca jest obowiązany zapewnić nieodpłatnie odpowiednie
posiłki i napoje, jeŜeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych (art. 232 K.p.). Rodzaje tych posiłków i napojów, a takŜe
wymagania, jakie powinny spełniać zostały określone w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie
profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. nr 60, poz. 279), dalej rozporządzeniu z dnia 28 maja 1996 r.
JeŜeli pracodawca nie ma moŜliwości wydawania posiłków profilaktycznych ze względu na rodzaj wykonywanej przez
pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, moŜe zapewnić w czasie pracy:
korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych,
przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.
Tak wynika z § 2 ust. 2 ww. rozporządzenia z dnia 28 maja 1996 r.
Wartość posiłków przygotowanych przez pracowników z produktów dostarczonych przez pracodawcę, jak teŜ wartość talonów (bonów
czy kuponów), na podstawie których pracownik korzysta z posiłków profilaktycznych w punktach gastronomicznych, zwolniona jest
z oskładkowania - na podstawie § 2 ust. 1 pkt 6 rozporządzenia składkowego.
Stosownie do art. 21 ust. 1 pkt 11 i 11b ustawy o pdof, wartość tych świadczeń korzysta równieŜ ze zwolnienia od podatku
dochodowego.
Przykład
Pracodawca ma obowiązek - wynikający z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy - zapewnić pracownikom posiłki
profilaktyczne. W związku z tym, Ŝe nie ma moŜliwości wydawania tych posiłków, zawarł umowę z firmą gastronomiczną, która będzie
je przygotowywać. Pracodawca pokrywa koszt posiłków, a pracownikom wydaje talony, na podstawie których otrzymują posiłki.
Wartość talonów zwolniona jest ze składek ZUS i podatku dochodowego.
W przypadku, gdyby pracodawca w zamian za zapewnienie posiłków wypłacił pracownikom ekwiwalent pienięŜny, jego wartość
stanowiłaby podstawę wymiaru składek ZUS i podatku dochodowego. Jak bowiem wynika z treści § 8 rozporządzenia z dnia 28 maja
1996 r., pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pienięŜny za posiłki i napoje.
2) Pracodawca finansuje pracownikom obiady. Czy wartość tego świadczenia korzysta ze zwolnienia
z oskładkowania i opodatkowania? Nadmieniam, Ŝe przepisy o bhp nie nakładają na pracodawcę obowiązku
zapewnienia pracownikom posiłków.
Wartość świadczenia w postaci bezpłatnych posiłków zapewnianych pracownikom przez pracodawcę jest wyłączona z podstawy
wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne pod warunkiem, Ŝe:
pracownicy nie mają prawa do ekwiwalentu pienięŜnego z tego tytułu oraz
jego wysokość nie przekracza miesięcznie kwoty 190 zł.
Takie rozstrzygnięcie wynika z § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia składkowego.
Koszt tych posiłków ponoszonych przez pracodawcę stanowi dla pracowników przychód ze stosunku pracy. Przepisy podatkowe nie
przewidują zwolnienia od podatku takiego rodzaju świadczenia, a tym samym naleŜy je opodatkować.
http://www.sgk.gofin.pl/10,114833.html
2010-02-22
www.sgk.gofin.pl
Strona 2 z 2
Przykład
Pracodawca w zakładowym bufecie wykupił pracownikom obiady. Miesięczny koszt posiłku dla pracownika wynosi 210 zł. Pracodawca
w podstawie wymiaru składek ZUS uwzględni wartość tego świadczenia w kwocie 20 zł, tj. nadwyŜkę ponad 190 zł. Natomiast
w podstawie opodatkowania uwzględni kwotę 210 zł.
http://www.sgk.gofin.pl/10,114833.html
2010-02-22
Plik z chomika:
aunsylvieux
Inne pliki z tego folderu:
Wyżywienie pracowników(1).pdf
(4375 KB)
odszkodowanie a podatek - eGospodarka.pl - drukuj artykuł.pdf
(60 KB)
KONKURS_nagroda dla pracownika_inerpretacja.pdf
(784 KB)
Regulamin wynagrodzeń.doc
(834 KB)
badania lekarskie.pdf
(59 KB)
Inne foldery tego chomika:
PIP
Poradniki
Przepisy prawne
Stosunek pracy
Szkolenia
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin