Schemat postępowania w cukrzycy Hipoglikemia.pdf
(
928 KB
)
Pobierz
Hipoglikemia
Hipoglikemia
Schemat postępowania w cukrzycy
Hipoglikemia
Post
powanie w przypadku
stwierdzenia niskiego
poziomu glukozy we krwi,
czyli hipoglikemii
Epizod obni
enia poziomu cukru we krwi za-
zwyczaj łatwo jest opanowa
, zwłaszcza na sa-
mym pocz
tku. Je
li jednak nie podejmie si
szybko wła
ciwych kroków, stan ten mo
e si
p
b
i
s
u
p
c
pacjenta lub nawet wyst
pienie napadu drga-
wek. Takie obni
enie poziomu glukozy mo
e
stanowi
zagro
enie dla
ycia. Warto zatem
porozmawia
z lekarzem/ piel
gniark
edu-
a
Kiedy poziom cukru (glukozy) we krwi spa-
da poni
ej 55 mg/dl (3 mmol/l), stwierdza si
nadmierne obni
enie poziomu glukozy we krwi,
czyli hipoglikemi
.
k
a
c
y
j
n
n
a
t
e
m
a
t
s
p
o
s
o
b
ó
w
p
o
s
t
p
o
w
a
n
i
w przypadku nadmiernego obni
enia poziomu
cukru we krwi. W wi
kszo
ci przypadków hi-
poglikemii mo
na unikn
. Wiedza na temat
tego, kiedy i w jaki sposób działaj
leki prze-
ciwcukrzycowe (tabletki lub insulina), mo
e
przyczyni
si
do zmniejszenia ryzyka wyst
-
pienia hipoglikemii.
*Zalecenia PTD 2009. Zalecenia Kliniczne dotycz
ce post
powania u chorych na cukrzyc
,
2009, opracowane przez PTD, Medycyna po Dyplomie, 04 2009, Supl. nr 02/09.
Hipoglikemia
Różnica między
hipoglikemią
a hiperglikemią
Przyczyny hipoglikemii
Niektóre przyczyny nadmiernego obniżenia
poziomu cukru we krwi to:
•
przyjęcie wyższej niż zwykle dawki leków
Można łatwo zrozumieć tę różnicę, pamięta-
jąc, że „hipo-” oznacza „poniżej normy lub zbyt
niski”, a „hiper-” oznacza „powyżej normy lub
zbyt wysoki” poziom. Tak więc hipoglikemia
to zbyt niski poziom cukru, a hiperglikemia
to zbyt wysoki poziom cukru we krwi.
przeciwcukrzycowych (pochodnych
sulfonylomocznika, metforminy);
zbyt duża dawka insuliny w stosunku
•
do spożytych węglowodanów (cukrów);
zjedzenie mniejszej porcji posiłku niż zwykle
•
lub pominięcie albo niedokończenie posiłku
czy przekąski;
intensywniejszy niż zwykle wysiłek izyczny;
•
•
spożycie alkoholu;
•
zjedzenie posiłku w nieodpowiednim
czasie w stosunku do pory przyjęcia leków
przeciwcukrzycowych lub insuliny;
narażenie na skrajne różnice temperatur, na
•
przykład przebywanie w bardzo niskiej lub
bardzo wysokiej temperaturze
otoczenia; nawet gorąca kąpiel lub pobyt
w saunie może u niektórych osób chorych na
cukrzycę spowodować obniżenie
poziomu cukru we krwi.
Hipoglikemia
Jak się czuje osoba
z hipoglikemią
Objawy te mogą pojawić się bardzo szybko
i mogą mieć postać:
•
uczucia roztrzęsienia;
•
potów;
•
uczucia zmęczenia;
•
uczucia głodu;
•
przyspieszenia akcji serca;
•
odczuwania drętwienia lub mrowienia
w okolicy ust lub warg;
•
niewyraźnego widzenia i bólu głowy;
•
zniecierpliwienia lub dezorientacji;
•
bełkotliwej mowy.
Kiedy poziomu cukru ulega zbytniemu obni-
żeniu, większość osób odczuwa nieprzyjemne
objawy izyczne i psychiczne.
Objawy obniżenia poziomu cukru we krwi
mogą też wcale się nie pojawić. Nawet gdy
chory nie odczuwa żadnych objawów spośród
tych opisanych powyżej, konieczne jest nie-
zwłoczne podjęcie odpowiednich kroków, jeśli
wynik oznaczania poziomu glukozy we krwi
wynosi mniej niż 55 mg/dl (3 mmol/l). Zawsze
należy powiedzieć lekarzowi lub pielęgniarce
o wystąpieniu takiego epizodu.
Hipoglikemia
Co należy zrobić
w przypadku stwierdzenia
nadmienego obniżenia
poziomu cukru we krwi?
Po stwierdzeniu objawów obniżenia poziomu
cukru we krwi należy możliwie najszybciej:
1.
Oznaczyć poziom glukozy we krwi.
2.
Jeśli wynik
jest niższy niż 55 mg/dl (3 mmol/l)
(lub niższy od wartości określonej przez le-
karza prowadzącego), należy
natychmiast coś
wypić lub zjeść.
Należy spożyć coś, co zawiera
cukier powodujący szybkie podwyższenie po-
ziomu glukozy we krwi, na przykład:
Hipoglikemia nie ustąpi sama, należy więc
natychmiast podjąć odpowiednie kroki. Istotne
jest jak najwcześniejsze rozpoznanie objawów.
•
pół szklanki (100 ml) cola-coli albo innego
słodkiego napoju (nie dietetycznego
czy bezcukrowego) lub soku;
•
szklankę herbaty osłodzoną
3-4 łyżeczkami cukru;
•
sześć lub siedem twardych cukierków
(nie bezcukrowych);
•
jedną łyżkę stołową cukru lub miodu;
•
trzy torebki cukru, takie jak podaje się
w restauracji.
Plik z chomika:
sylvia112
Inne pliki z tego folderu:
Kowal-Gierczak Barbara - Cukrzyca, Skrypt Dla Wydziału Pielęgniarskiego (1997).pdf
(16629 KB)
Steven Catherine - Jak Poradzić Sobie z Cukrzycą (2000).pdf
(92398 KB)
Heltzel Paul - Cukrzyca (I, 2004)(1).pdf
(146624 KB)
Jarosz Mirosław, Dzieniszewski Jan - Cukrzyca (I, 2007).pdf
(23638 KB)
Heltzel Paul - Cukrzyca (I, 2004).pdf
(146624 KB)
Inne foldery tego chomika:
► !!!Kręgosłup- ćwiczenia- Tablice!!!
Alergologia i Pulmonologia
Anatomia
Anestezjologia
Badania laboratoryjne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin