PĄCZKI LUKSUSOWE.rtf

(1 KB) Pobierz

PĄCZKI LUKSUSOWE

0,75 kg męki zwykłej (nie krupczatki), 20 dug cukru pudru, 15 dug masła, 5 żółtek, 2 jaja, 8 dug drożdży, pół litra mleka, cukier waniliowy, sól, konfitura do nadziewania, olej do smażenia

10 dag mąki zaparzyć wrzącym mlekiem, rozetrzeć, aby nie było grudek, schłodzić i dodać drożdże rozprowadzone w ciepłym mleku, po czym wsypać część mąki, zrobić rozczyn i odstawić, aby urósł. W tym czasie na parze ubić 7 żółtek z cukrem, wlać do wyrośnięte go rozczynu, dodać cukier waniliowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić (co najmniej pół godziny), pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło i pianę ubitą z 2 białek, znów dobrze wyrobić do momentu, aż ciasto zmatowieje i zacznie odstawać od rąk. Ciasto na pączki powinno być bardzo luźne (ilość płynu dodana do mąki zależy od jej suchości i jakości). Po wyrobieniu ciasto odstawić do wyrośnięcia, po czym formować pączki, nadziewając je marmoladą lub konfiturą. Kłaść na desce wy łożonej serwetą i posypanej mąką, ponownie odstawić do wyrośnięcia. Smażyć w gorącym oleju, wyjmować na bibułę, żeby obciekł tłuszcz, gorące posypywać cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin