desery.doc

(1572 KB) Pobierz

CIASTO KRUCHE NA MAZUREK

60 dag mąki, 40 dag masła i margaryny po połowie, 20 dag cukru pudru, 4 żółtka.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Do mąki dodać schłodzony tłuszcz i posiekać nożem, tak, aby nie było wyczuwalnych grudek tłuszczu. Dodać cukier puder, wymieszać wszystko i dopiero dodać surowe żółtka, wymieszać nożem, wyrobić. Ciasto zrobić na kilka godzin wcześniej przed pieczeniem mazurka. Odłożyć do lodówki w przykrytej miseczce.

MAZUREK

Ciasto: 50 dag mąki, po 25 dag cukru pudru i margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, 4 żółtka, 2 łyżki kakao, torebka cukru waniliowego. Do przełożenia: 4 białka, 20 dag cukru pudru, około 15 dag posiekanych orzechów włoskich i migdałów, marmolada lub dżem. Polewa: łyżka margaryny, 8 łyżek cukru, 4 łyżki wody, 2 łyżki kakao

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Zagnieść kruche ciasto, podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao. Z białek ubić sztywną pianę i pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na wysmarowanej blasze ułożyć jedną część białego ciasta, posmarować je cienko marmoladą lub dżemem, wyłożyć połowę piany, posypać orzechami i migdałami. Na warstwę piany zetrzeć na tarce o dużych otworach ciemne ciasto, wyłożyć na nie resztę piany, po czym zetrzeć białe ciasto. Mazurek piec około 35-40 min. Na ostudzony wylać polewę (robi się ją rozpuszczając na wolnym ogniu podane składniki) i dowolnie udekorować.

MAZUREK "DZIEŃ I NOC"

25 dag mąki, 15 dag cukru, 7 dag tłuszczu, 2 dag kakao, jajko, szklanka mleka, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy. LUKIER: 2 białka, 10 dag cukru pudru, szczypta kwasku cytrynowego (lub nieco soku cytrynowego) do smaku, trochę cukru waniliowego.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Ucierać w makutrze (lub miksować) tłuszcz, dodając jajko, cukier i połowę mleka. Do masy dodać mąkę wy­mieszaną z proszkiem do pieczenia i resztę mleka, ucierać na jednolitą masę. Połowę ciasta wylać na wysma­rowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką blachę. Do pozostałego ciasta wsypać kakao, wymieszać dokładnie i wylać ciasto kakaowe na ciasto białe. Piec w niezbyt gorącym piekarniku (ok.180°C). Białka utrzeć z cukrem pudrem, dodając do smaku kwasek cytrynowy i cukier waniliowy. Gdy ciasto przestygnie, posmarować je lu­krem.

MAZUREK ZE ŚLIWEK

30 dag suszonych śliwek, ½ kg cukru, 8 dag mielonych orzechów, cytryna (sok + obtarta skórka lub trochę soku cytrynowego i aromatu cytrynowego), wafle.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Śliwki umyć, sparzyć wrzątkiem, pokrajać w cienkie paseczki, odrzucając pestki. Z cukru i szklanki wody ugotować syrop i do gotującego wrzucić śliwki, orzechy, sok cytrynowy i obdartą skórkę z cytryny. Smażyć wolno, mieszając do gęstości  (próbować w czasie smażenia, aby nie przesmażyć). Lekko przestudzoną masę wyłożyć między wafle, przycisnąć. Przed podaniem krajać w paski.

MAZUREK ZE ŚLIWEK

5 jajek, cukru i mąki tyle ile ważą jajka (ok. 25 dag), płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 15 dag margaryny, 20 dag suszonych śliwek.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Śliwki namoczyć, a gdy tylko trochę napęcznieją oddzielić od pestki i pokrajać na drobną kostkę. Utrzeć żółtka z cukrem. Z białek ubić sztywną pianę, dodając na końcu łyżkę cukru. Wymieszać żółtka z mąką i pianę, a następ­nie wlać do ciasta gorący tłuszcz i oprószone mąką pokrajane śliwki, wymieszać. Wyłożyć ciasto cienką war­stwą na natłuszczoną i wysypaną tartą bułką blachę. Upiec. Posypać cukrem pudrem.

MAZUREK ŚLIWKOWO-ORZECHOWY

Wafel, niepełna szklanka mąki, 5 jaj, 3/4 szklanki cukru, po 15 dag suszonych śliwek i orzechów, 10 dag marmoladek owocowych

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Dno blachy średniej wielkości wyłożyć odpowiednio przyciętym waflem. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i dwiema łyżkami wody, z białek ubić sztywną pianę. Kilka połówek orzechów odłożyć, pozostałe posiekać. Marmoladki oraz lekko namoczone śliwki drobno pokroić, dołożyć do posiekanych orzechów. Wymieszać z mąką, utartymi żółtkami i pianą z białek. Wyłożyć ciasto na wafel, wyrównać je nożem, wstawić do dość mocno nagrzanego piekarnika. Upieczone polać lukrem lub polewą (np. czekoladową) i ozdobić bakaliami.

MAZUREK Z KRUSZONKĄ

37 dag mąki, 15 dag masła roślinnego, 2 żółtka, 12 dag miałkiego cukru, trochę mleka, 2/3 opakowania proszku do pieczenia, 30 dag marmolady.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Masło z mąką posiekać, wsypać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką, posma­rować marmoladą. Drugą połowę ciasta zetrzeć na grubej, jarzynowej tarce, przesuwając ją w czasie tarcia nad plackiem, tak aby cała kruszonka równomiernie przykryła placek.

MAZUREK ZAGNIATANY BEZ CUKRU

25 dag mąki, 12 dag masła roślinnego, 2 surowe żółtka, trochę śmietany, szczypta soli, 4 dag rodzynków, 4 dag orzechów, 1 dag cukru, tłuszcz do wysmarowania.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Ciasto zrobić poprzedniego dnia wieczorem. Mąkę przesiekać z masłem, dodać żółtka, trochę śmietany. Szybko zagnieść ciasto i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia sparzyć rodzynki, orzechy posiekać. Wymieszać razem rodzynki i orzechy i cukier. Na wysmarowaną wysypaną tartą bułką blachę wyłożyć rozwałkowane dość grubo ciasto, wyrównać brzegi, posmarować całą powierzchnię rozbitym białkiem, posypać równą warstwą rodzynkami i orzechami z cukrem, ponakłuwać widelcem i upiec.

MAZUREK BEZ CUKRU

25 dag mąki, 12 dag masła, 2 surowe żółtka, trochę śmietany, 5 dag orzechów i migdałów, trochę cukru, białka do posmarowania, cukier puder do posypania.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Mąkę należy posiekać z masłem dodając trochę śmietany. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki, aby skruszało. Następnego dnia sparzyć rodzynki i migdały, a orzechy posiekać. Bakalie wymieszać z cukrem. Na wysmarowaną i wysypaną tartą bułką blachę wyłożyć rozwałkowane dość grubo ciasto, wyrównać brzegi posmarować całą powierzchnię rozmieszanym jajkiem. Na ciasto wysypać uprzednio wymieszane z cukrem bakalie ponakłuwać widelcem i upiec.

MAZUREK Z JABŁKAMI

25 dag mąki, 10 dag margaryny (lub oleju), 6 dag cukru, łyżka śmietany, pół łyżeczki octu, zapach (waniliowy), ½ kg jabłek, cukier do smaku, zapach.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na ½ godziny. Na wysmarowanej tłusz­czem i wysypanej tartą bułką blasze piec cienki placek, z podwyższonymi brzegami. Kiedy rumiany-wyjąć i ostudzić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, krajać w kawałki, włożyć do rondla, podlać wodą i dusić, kiedy zaczną się rozgotowywać-dodać cukru do smaku. Na końcu dodać zapach. Dusić aż do otrzymania jed­nolitej masy. Wówczas wyłożyć gorącą masę na ciasto i pozostawić do zastygnięcia.

MAZUREK MORELOWY

Ciasto: 25 dag mąki, 15 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, otarta skórka z cytryny, żółtko, Masa: ¾ słoika gęstego dżemu morelowego, 10 dag zmielonych migdałów, trochę smażonej skórki pomarańczowej.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Z podanych składników przygotować ciasto, nie wyrabiając zbyt długo, wstawić na godzinę do lodówki. Na­stępnie oddzielić z ciasta 1/3 część, resztę pokrajać w plastry grubości ½ cm, ułożyć podłużny placek, zgniata­jąc palcami miejsca złączenia. Z reszty ciasta taczać wałeczki średnicy 1 cm, ułożyć wokoło, smarując brzeg białkiem, naciąć wierzch wałeczka w ukośną kratkę, posmarować białkiem i podpiec w gorącym piekarniku przez 5-7 min. Dżem morelowy wymieszać ze zmielonymi migdałami, rozłożyć na podpieczonym kruchym placku posypać drobniutko pokrajaną skórką pomarańczową, wstawić do niezbyt gorącego piekarnika i podsu­szyć.

MAZUREK CYTRYNOWY

szk. mąki ziemniaczanej, 20 dag cukru pudru, 6 jaj, cytryna, masło.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Z cytryny otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok wymieszać ze skórką i cukrem. Ucierać, dodając kolejno żółtka i po łyżce mąki na jednolitą masę. Domieszać pianę z białek. Masę ułożyć na papierze pergaminowym posmarowa­nym masłem. Piec na blasze do zrumienienia w umiarkowanie nagrzanym piekarniku.

MAZUREK CYTRYNOWY

Ciasto: 2 szklanki mąki, 20 dag margaryny, pół szklanki cukru, 2 żółtka, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka spirytusu lub octu, 2 łyżki śmietany. Polewa cytrynowa: 3 białka, półtorej szklanki cukru pudru, sok z połowy cytryny; rodzynki, migdały i dowolne owoce kandyzowane do dekoracji

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Z podstawowych składników szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 min do lodówki. Prostokątną blachę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto równą warstwą, nakłuć widelcem i upiec na złoty kolor. Białka długo ucierać z cukrem, a gdy masa stanie się gęsta i lśniąca, dodać sok z cytryny. Polać ciasto polewą i dowolnie udekorować.

MAZUREK DROŻDŻOWY

szk. mleka, szk. żółtek, szk. białek, 4-5 dag drożdży, trochę soli, szk. cukru, szk. masła topionego, mąka, ro­dzynki, cynamon, masło.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mleko, trochę mąki, drożdże i sól, wymieszać, dodać ubite na sztywną pianę białka i dobrze wymieszać. Dodać tyle mąki aby ciasto nie było gęstsze niż na bułki i stopione sklarowane ma­sło. Ubijać ciasto dotąd, aż będzie odstawać od rąk. Pozostawić w cieple, aby podeszło. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować na grubość ok. 1 cm na posmarowany masłem papier pergaminowy i ułożyć na blasze. Posmaro­wać rozmąconym jajkiem, posypać cukrem z rodzynkami i mielonym cynamonem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku.

MAZUREK CYGAŃSKI

Wafel do wyłożenia blachy, 4 – 5 jajek, 15 – 20 dag cukru, 15 – 12 dag mąki, po 5 dag rodzynek, skórki pomarańczowej, orzechów, migdałów. Biały lukier.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Wyłożyć dno blachy waflem, jeżeli jeden nie pokrywa całego dna, dołożyć kawałek drugiego wafla na styk, nie na zakładkę. Wybić jajka, oddzielając żółtka. Żółtka utrzeć z cukrem, pozostawiając odrobinę cukru do piany. Ubić pianę z białek, a gdy już ubita, dodać cukier. Częścią mąki obsypać pokrajane bakalie, resztę wymieszać z żółtkami, dodać bakalie, pianę i wymieszać. Wyłożyć ciasto na blachę z waflem i upiec. Po upieczeniu lekko ciepłe ciasto oblać cukrem.

MAZUREK CYGAŃSKI

Biszkopt: 8 jaj, po 8 łyżek mąki (krupczatki) i cukru, szczypta proszku do pieczenia. Ciasto makowe: 15 dag masła, 25 dag cukru, 2 łyżki miodu, 6 jaj, 30 dag maku, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, esencja migdałowa, po łyżeczce sody, cynamonu i kakao. Krem: 25 dag masła, 3 jaja, 4 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, kieliszek spirytusu, cukier waniliowy

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Ubić białka. Gdy piana będzie sztywna, dodać cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wylać ciasto do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, upiec. Masło przeznaczone na ciasto makowe utrzeć z cukrem, miodem i żółtkami, dodać wypłukany i 2-3-krotnie zmielony mak, mąkę, cynamon, sodę, kakao, zapach migdałowy i wymieszać z dobrze ubitą pianą z białek. Ciasto upiec w foremce - takiej samej, jak biszkopt - wyłożonej pergaminem. Utrzeć masło przeznaczone na krem, dodawać po łyżce jaja ubite z cukrem na parze, kakao (wcześniej rozprowadzone w odrobinie wrzącego mleka), cukier waniliowy i spirytus. Biszkopt przekroić na dwie części. Na pierwszej ułożyć połowę kremu, potem ciasto makowe, znów warstwę kremu i drugą część biszkoptu. Całość obłożyć kremem i dowolnie udekorować.

MAZUREK MIODOWY

35 dag mąki, 8 dag miodu, ¾ szk. cukru, 6 dag margaryny, jajko, ½ szk. mleka, łyżeczka sody, słoik powideł. Polewa czekoladowa: ¼ szk. mleka, szk. cukru, 4 dag masła, 2-3 łyżki kakao, kilka kropli aromatu rumowego.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Stopić miód z cukrem, margaryną i mlekiem, przestudzić, dodać jajko i wszystko roztrzepać widelcem. Prze­studzoną masę zarobić ciasto z mąki i sody, odłożyć na pół godziny, a następnie przedzielić na połowę, rozwał­kować dwa jednakowe placki, przenieść na blachę, upiec. Posmarować zimny, dość twardy placek powidłami, przykryć drugim plackiem i przycisnąć deseczką. Polewa: zagotować mleko z cukrem, aż całkowicie się rozpu­ści, zestawić z ognia, dodać kakao i masło, razem utrzeć. Gorącą polewę wylać na mazurek i szybko ułożyć dekorację.

MAZUREK MIODOWY

23 dag maki, 5 dag masła, jajko, łyżka miodu, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, 18 dag cukru pudru, szczypta sody. Do przełożenia: ok. 40 dag dżemu lub marmolady. Polewa: 3 łyżki mleka, szk. cukru, ½ kostki masła, ½ ta­bliczki twardej czekolady.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Cukier puder przesiać i wymieszać z mąką, dodać jajko. Śmietanę, sodę, rozgrzany lecz wychłodzony miód, zagnieść ciasto gęstości ciasta pierogowego, podzielić na 2 części, rozwałkować cienkie placki i upiec. Placki twarde po wystudzeniu posmarować dżemem, złożyć. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia, ogrzać nie dopuszczając do zagotowania, aż same się połączą. Płynną polewą polać ciasto i na ciepłej kłaść dekorację.

MAZUREK MIODOWY

Ciasto: 60 dag mąki, 15 dag cukru, 25 dag miodu naturalnego lub sztucznego, 4 jaja, 5 dag smalcu, łyżeczka sody, aromat rumowy, tłuszcz do smarowania blaszek. Masa: 30 dag masła lub masła roślinnego, 2 żółtka, 15 dag cukru pudru, cytryna lub sok cytrynowy, 5-10 dag zmielonych lub posiekanych orzechów. Lukier: 2 białka, 25 dag cukru pudru, łyżeczka soku cytrynowego lub 6-proc. octu, łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżka soku z marchwi lub owoców o dość intensywnej barwie (albo dowolny barwnik spożywczy)

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Miód podgrzać, dodać smalec, całość rozpuścić, a potem lekko przestudzić. Jaja utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, wymieszać z utartymi jajami, miodem, sodą i aromatem. Wyrobić ciasto i pozostawić na 12 godz. w lodówce. Następnie rozwałkować i uformować dwa prostokątne placki, rozłożyć je na natłuszczonych jednakowych blachach, upiec na złoty kolor w temperaturze ok. 190°C, po czym przestudzić. Masło utrzeć na puch. Nadal ucierając, powoli dodawać cukier i żółtka. Gdy masa będzie puszysta, wymieszać ją z sokiem cytrynowym i orzechami; połowę rozsmarować na jednym placku, przykryć drugim i równomiernie pokryć go pozostałą masą. Zrobić lukier: przesiany cukier puder ucierać z białkami. Do pulchnej, gładkiej i lśniącej masy wlać, nadal ucierając, sok cytrynowy lub ocet, wsypać mąkę ziemniaczaną oraz dodać barwnik. Gotowym lukrem fantazyjnie ozdobić mazurek, posypać orzechami. Z podanych składników wychodzi duża blacha ciasta, które można podzielić na 2 mazurki.

MAZUREK POMARAŃCZOWY

30 dag mąki, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka. Masa: szk. cukru, 5 łyżek wody, 30 dag jabłek (szara reneta), pomarańcza (ok. 25 dag), kilka orzechów lub migdałów.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Mąkę posiekać z dobrze schłodzonym tłuszczem, tak, aby nie było wyczuwalnych grudek tłuszczu, wsypać przesiany cukier puder, dodać żółtka jaj i nożem wymieszać ciasto, a rękami je tylko zlepić. Ciasto schłodzić w zamrażalniku, a następnie rozwałkować w kształcie prostokąta, obciąć brzegi i skrawki ciasta odłożyć, a roz­wałkowany placek przenieść na lekko posypaną mąką blachę. Ze skrawków ciasta zrobić wałeczki, posmarować brzegi placka białkiem i przylepić wałeczki, wstawić do upieczenia do mocno nagrzanego piekarnika. Umyte jabłka z minimalnym dodatkiem wody rozparować, gorące przetrzeć przez sito. Dobrze wyszorowaną pomarań­czę zetrzeć na drobnej tarce. Cukier z wodą zagotować, dodać startą pomarańczę i przecier jabłeczny, gotować do chwili, aż masa stanie się szklista i gęsta. Gorącą masę wyłożyć na upieczone zimne ciasto, wyrównać po­wierzchnię i posypać posiekanymi orzechami lub migdałami.

MAZUREK POMARAŃCZOWY

Ciasto: półtorej szklanki mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, jajo, pół kostki masła roślinnego (125 g), szczypta soli. Masa: 2 duże pomarańcze, cytryna, półtorej szklanki cukru

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Ciasto zagnieść, dobrze wyrobić, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2-3 godz. Blachę wysmarować tłuszczem i uformować na niej placek grubości około pół centymetra. Ciasto upiec w temperaturze 200°C. Przygotować masę pomarańczową. Pomarańcze i cytrynę dokładnie wyszorować szczoteczką i pokroić (ze skórką) na cienkie plastry. Zalać plastry przegotowaną zimną wodą, tak aby były zakryte, i odstawić na 12 godz. Następnie przelać je do garnka i gotować ok. 1 godz. Wsypać do masy cukier i gotować - mieszając - na małym ogniu tak długo, aż masa stanie się klarowna. Kiedy wystygnie, posmarować nią ciasto.

MAZUREK MAKOWY

25 dag maku, 6 jajek dużych lub 8 małych, 25 dag cukru, łyżka miodu, 3 łyżki tartej bułki, łyżka soku z cy­tryny, olejek migdałowy lub rumowy, 10 dag orzechów włoskich. Polewa: 6 dag masła, 5 dag cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Mak wsypać do sporej ilości wody, mieszając zagotować, wystudzić, wylać na sito i dokładnie osączyć z wody. Mak zemleć trzykrotnie w maszynce. Wysmarować normalnej wielkości blachę masłem, wysypać tartą bułką. Żółtka jajek utrzeć z cukrem, dodać mak, ubitą pianę z białek i część posiekanych orzechów i tartą bułkę. Masę po wymieszaniu wyłożyć na przygotowaną blachę, wstawić do upieczenia do niezbyt mocno nagrzanego pie­karnika. Upieczone wyjąć z pieca i przestudzić. Masło, cukier, kakao i mleko ogrzewać tak długo, aby składniki połączyły się ze sobą lecz nie zagotowały. Gorącą polewą oblać ciasto i posypać resztą posiekanych orzechów.

MAZUREK MAKOWY

Po 25 dag mąki, cukru i masła, 2 szklanki maku, 2 jaja, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, łyżeczka proszku do pieczenia, po ćwierć płaskiej łyżeczki sproszkowanych przypraw: cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Mak zalać wrzątkiem, osączyć, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa. Masło utrzeć na puch. Jaja ubić z cukrem na parze, ostudzić. Dobrze ochłodzoną masę jajeczną dodawać stopniowo do masła na przemian z makiem i mąką z proszkiem, cały czas mieszając. Zagnieść ciasto, ułożyć równą warstwą w prostokątnej formie, posypać orzechami. Piec w średnio gorącym piekarniku. Ostudzony mazurek można polać polewą i ozdobić owocami kandyzowanymi.

MAZUREK MAKOWO-KOKOSOWY

Ciasto: 10 białek, szklanka cukru, pół kostki margaryny, szklanka mąki, szklanka maku, pół małego opakowania proszku do pieczenia. Masa: 2 szklanki mleka, kostka masła, 3 łyżki krupczatki, 8 łyżek wiórków kokosowych, żółtko, szklanka cukru pudru

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^Białka ubić na sztywną pianę i dalej ubijając wsypać cukier. Wymieszać z dodawanymi po trochu: rozpuszczoną i ostudzoną margaryną, mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wypłukanym suchym makiem. Piec 30-40 min. Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, mąkę i wymieszać. Drugą zagotować i wlać do niej mleko z mąką i...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin