Pizza z pieczarkami bazylią i szpinakiem
Ciasto na pizzę
Składniki:
• 40 dag mąki
• 3 dag żywych drożdży lub suszonych wg przepisu producenta
• 1 łyżeczka cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżki oliwy
• ok. 1,5 szklanki letniej wody
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i część wody, łyżkę mąki, wymieszać, odstawić do czasu aż zaczną się mnożyć. W odpowiednio dużej misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze. Ciasto to smakuje najlepiej jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce.
Sos do pizzy
• 2 – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• 2 łyżki przegotowanej wody
• 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz
• 2-3 łyżki posiekanych, ulubionych ziół
Koncentrat pomidorowy lub jeśli ktoś woli odpowiednią ilość obranych ze skórki, drobno pokrojonych i zmiksowanych świeżych pomidorów wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekane drobno zioła. Odstawić na około 15 minut aby sos „dojrzał”.
Wierzch pizzy
• kilkanaście listków bazylii
• kilkanaście listków młodego szpinaku
• 25 dkg pokrojonych w plastry kapeluszy pieczarek
• oliwa
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone w grube plastry pieczarki, smażyć aż odparuje wytwarzający się sos, przyprawić solą i pieprzem, wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć obsmażone plastry grzybów, listki szpinaku i bazylii, a na nich plastry sera. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.
stachowiak671