Pizza z sardynkami i pomidorami.rtf

(3 KB) Pobierz

Pizza z sardynkami i pomidorami

 

Sos:

• 1 łyżeczka masła

• 1 cebulka

• 1 ząbek czosnku

• 1 puszka krojonych pomidorów

½ kostki bulionu warzywnego

• 1 łyżeczka oregano

• 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

• 1 łyżeczka ketchupu

• sproszkowany czosnek

• sól, mąka ziemniaczana

 

 

Sposób wykonania:

Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów.

Uwaga! Sos powinien być bardzo gęsty.

 

Ciasto:

• 100 g ml ciepłego mleka

• 200 g mąki

½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )

• 1 łyżeczka cukru

• 1 łyżeczka soli

• 3 łyżki oleju z oliwek

• 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

 

Sposób wykonania:

Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).

Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 minut

 

Filing:

• 1 puszka sardynek w sosie własnym

• 3 pokrojone w plastry pomidory

• 2 pokrojone w kostkę i zeszklone na maśle cebule

• 2 posiekane ząbki czosnku

• 2 łyżki kukurydzy konserwowej

• 15 dkg tartego sera

• 2 łyżki posiekanego koperku

½ szklanki pokrojonego w kostkę ananasa - alternatywnie

 

Sposób przyrządzenia:

Sardynki obsączyć z zalewy, pokruszyć w palcach. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, posypać tartym serem, posypać koperkiem. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin