Projektowanie technologiczne wd.6 26.11.09r
Akty prawne:
Rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 29 marca 2006. W sprawie wymagań jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym będzie prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego.
Projekt technologiczny zakładu w którym ma być prowadzona działalności w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego skalda się z:
· Części opisowej
· części graficznej
Rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju Wsi (Dz. U. nr 89, poz. 858*
Cześć opisowa – określenie rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które będą produkowane w zakładzie opis typowej zdolności produkcyjnej i ilości zmian produkcyjnych na dobę.
Szczegółowy opis procesów technologicznych w zakładzie.
Wykaz maszyn i urządzeń, instalacji oraz narzędzi przeznaczonych do produkcji.
Wykaz pomieszczeń z uwzględnieniem ich przeznaczenia, powierzchni, wymaganej wysokości oraz sposobu wykończenia posadzek, ścian i sufitów.
Wyszczególnienie wymaganych parametrów fizycznych w poszczególnych pomieszczeniach zakładu, w kotnych jest to konieczne ze względu na technologię i bezpieczeństwo produkcji, w tym temperatury, wilgotności, wielokrotności wymiany powietrze w pomieszczeniach zakładu, z także natężenia światła w miejscach prowadzenia badania i kontroli.
Określenie systemu dostawy i dystrybucji wody, ze szczególnym uwzględnieniem jej zużycia.
Określenie wymagań technologicznych dotyczących instalacji elektrycznej, gazowej z uwzględnieniem wymagań dotyczących parametrów technicznych dla zainstalowania urządzeń.
Określenie wymagań dotyczących wentylacji o mikroklimatu w poszczególnych pomieszczeniach lub obszarach zakład, w tym dotyczących temperatury, wilgotności powietrza, kierunku i prędkości przepływu powietrza lub ilości wymian w jednostce czasu.
Opis sposobu magazynowania zużytych opakowań, a także odpadów i ścieków oraz ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nie przeznaczonych do spożycia przez ludzi
Opis sposobu czyszczenia, odkażania, dezynfekcji i deratyzacji
Cześć graficzna – plany w skali 1:50 lub za zgodą powiatowego lekarza weterynarii w skali 1: 100 lub 1:200 z wyłączeniem planu zagospodarowania terenu wykonanego w skali 1:500
Plany winny przedstawiać:
· zagospodarowanie terenu zakładu wraz z jego otoczeniem, z wyszczególnieniem źródeł zanieczyszczeń, z zaznaczeniem:
o kierunku wiatrów przeważającego w roku
o zewnętrznych dróg komunalnych,
o skupisk roślinnych, zbiorników wodnych, miejsc magazynowania lub unieszkodliwiana odpadów, oczyszczania ścieków oraz miejsc gromadzenia, przechowywania, przetwarzania lub usuwania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, nie przeznaczonych do spożycia przez ludzi,
o obiektów znajdujących się na terenie zakładu, w szczególności ogrodzeń, bram, wjazdów i wyjazdów, magazynów, zbiorników na odpady, placów manewrowych, przetwarzania lub usuwania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nie przeznaczonych do spożycia przez ludzi.
· Rzuty poziomów kondygnacji z zaznaczeniem pomieszczeń, w tym dróg technologicznych i transportu wewnętrznego do przyjęcia surowców do wysyłki produktów z wyróżnieniem stref zakładu o różnym stopniu zanieczyszczenia mikrobiologicznego.
· Miejsca, w którym odbywają się poszczególne etapy produkcji, stanowiska pracy, lokalizację maszyn, instalacji i urządzeń produkcyjnych, od przyjęcia surowców do wysyłki produktów.
· Układ dróg:
o Przemieszczania się osób zatrudnionych przy produkcji do stanowisk pracy i opuszczających stanowiska pracy,
o Dostaw surowców, dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu oraz opakowań,
o Usuwania zużytych opakowań i opadów, ścieków, a także ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nie mającego przeznaczani do spożycia przez ludzi z uwzględnieniem dróg znajdujących się poza pomieszczeniami produkcyjnymi.
· Układ instalacji wodociągowej, z podziałem na dystrybucję wody zimne, gorącej oraz zmieszanej, z ponumerowanymi punktami poboru wody w kolejności od studni zakładowej lub miejsca, w którym woda została doprowadzona do zakładu, oraz układu instalacji wodociągowych – w przypadku stosowania wody nieprzeznaczonej do spożycia przez ludzi do celów przeciwpożarowych i technicznych.
· Miejsca, w których na terenie zakładu są umieszczone zabezpieczenia stosowane przeciwko szkodnikom,
· Kierunki przepływu powietrza pomiędzy pomieszczeniami produkcyjnymi zakładu – w przypadku zakładów w których występują strefy o zróżnicowanym stopniu zanieczyszczenia mikrobiologicznego.
· Parametry fizyczne w poszczególnych pomieszczeniach zakładu, w których jest to konieczne ze względu na technologię i bezpieczeństwo produkcji, w tym temperaturę, wilgotność, wielokrotność wymiany powietrza w pomieszczeniach zakładu oraz natężenia światła w miejscach prowadzenia badania i kontroli.
wnozcik2007