Projektowanie technologiczne wd.6 26.11.09r.docx

(16 KB) Pobierz

Projektowanie technologiczne wd.6  26.11.09r

Akty prawne:

Rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z 29 marca 2006. W sprawie wymagań jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym będzie prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego.

Projekt technologiczny zakładu w którym ma być prowadzona działalności w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego skalda się z:

·         Części opisowej

·         części  graficznej

Rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju Wsi (Dz. U. nr 89, poz. 858*

Cześć opisowa – określenie rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które będą produkowane w zakładzie opis typowej zdolności produkcyjnej i ilości zmian produkcyjnych na dobę.

Szczegółowy opis procesów technologicznych w zakładzie.

Wykaz maszyn i urządzeń, instalacji oraz narzędzi przeznaczonych do produkcji.

Wykaz pomieszczeń z uwzględnieniem ich przeznaczenia, powierzchni, wymaganej wysokości oraz sposobu wykończenia posadzek, ścian i sufitów.

Wyszczególnienie wymaganych parametrów fizycznych w poszczególnych pomieszczeniach zakładu, w kotnych jest to konieczne ze względu na technologię i bezpieczeństwo  produkcji, w tym temperatury, wilgotności, wielokrotności wymiany powietrze w pomieszczeniach zakładu, z także natężenia światła w miejscach prowadzenia badania i kontroli.

Określenie systemu dostawy i dystrybucji wody, ze szczególnym uwzględnieniem jej zużycia.

Określenie wymagań technologicznych dotyczących instalacji elektrycznej, gazowej z uwzględnieniem wymagań dotyczących parametrów technicznych dla zainstalowania urządzeń.

Określenie wymagań dotyczących wentylacji o mikroklimatu w poszczególnych pomieszczeniach lub obszarach zakład, w tym dotyczących  temperatury, wilgotności powietrza, kierunku i prędkości przepływu powietrza lub ilości wymian w jednostce czasu.

Opis sposobu magazynowania zużytych opakowań, a także odpadów i ścieków oraz ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nie przeznaczonych do spożycia przez ludzi

Opis sposobu czyszczenia, odkażania, dezynfekcji i deratyzacji

Cześć graficzna – plany w skali 1:50 lub za zgodą powiatowego lekarza weterynarii w skali 1: 100 lub 1:200 z wyłączeniem planu zagospodarowania terenu wykonanego w skali 1:500

Plany winny przedstawiać:

·         zagospodarowanie terenu zakładu wraz z jego otoczeniem, z wyszczególnieniem źródeł zanieczyszczeń, z zaznaczeniem:

o        kierunku wiatrów przeważającego w roku

o        zewnętrznych dróg komunalnych,

o        skupisk roślinnych, zbiorników wodnych, miejsc magazynowania lub unieszkodliwiana odpadów, oczyszczania ścieków oraz miejsc gromadzenia, przechowywania, przetwarzania lub usuwania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, nie przeznaczonych do spożycia przez ludzi,

o        obiektów znajdujących się na terenie zakładu, w szczególności ogrodzeń, bram, wjazdów i wyjazdów, magazynów, zbiorników na odpady, placów manewrowych, przetwarzania lub usuwania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nie przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

·         Rzuty poziomów kondygnacji z zaznaczeniem pomieszczeń, w tym dróg technologicznych i transportu wewnętrznego do przyjęcia surowców do wysyłki produktów z wyróżnieniem stref zakładu o różnym stopniu zanieczyszczenia mikrobiologicznego.

·         Miejsca, w którym odbywają się poszczególne etapy produkcji, stanowiska pracy, lokalizację maszyn, instalacji i urządzeń produkcyjnych, od przyjęcia surowców do wysyłki produktów.

·         Układ dróg:

o        Przemieszczania się osób zatrudnionych przy produkcji do stanowisk pracy i opuszczających stanowiska pracy,

o        Dostaw surowców, dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu oraz opakowań,

o        Usuwania zużytych opakowań i opadów, ścieków, a także ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nie mającego przeznaczani do spożycia przez ludzi z uwzględnieniem dróg znajdujących się poza pomieszczeniami produkcyjnymi.

·         Układ instalacji wodociągowej, z podziałem na dystrybucję wody zimne, gorącej oraz zmieszanej, z ponumerowanymi punktami poboru wody w kolejności od studni zakładowej lub miejsca, w którym woda została doprowadzona do zakładu, oraz układu instalacji wodociągowych – w przypadku stosowania wody nieprzeznaczonej do spożycia przez ludzi do celów przeciwpożarowych i technicznych.

·         Miejsca, w których na terenie zakładu są umieszczone zabezpieczenia stosowane przeciwko szkodnikom,

·         Kierunki przepływu powietrza pomiędzy pomieszczeniami produkcyjnymi zakładu – w przypadku zakładów w których występują strefy o zróżnicowanym stopniu zanieczyszczenia mikrobiologicznego.

·         Parametry fizyczne w poszczególnych pomieszczeniach zakładu, w których jest to konieczne ze względu na technologię i bezpieczeństwo produkcji, w tym temperaturę, wilgotność, wielokrotność wymiany powietrza w pomieszczeniach zakładu oraz natężenia światła w miejscach prowadzenia badania i kontroli.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin