Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w czasie produkcji, przetwarzania, preparowania, traktowania, pakowania, paczkowania, transportu i przechowywania spowoduje zamierzone lub spodziewane rezultaty w środku spożywczym albo w półproduktach będących jego komponentami. Substancje dodatkowe mogą stać się bezpośrednio lub pośrednio składnikami żywności lub w inny sposób oddziaływać na jej cechy charakterystyczne. Definicja nie obejmuje substancji dodawanych w celu zachowania lub poprawienia wartości odżywczej.
Substancjami dodatkowymi nie są następujące składniki: 1) substancje przeznaczone do wód do picia, mineralizowanych i innych, 2) produkty zawierające pektynę i pochodzące z wysuszonego miąższu jabłek lub wysuszonych wytłoków z jabłek lub skórek owoców cytrusowych albo ich mieszaniny, otrzymane przez działanie rozcieńczonym kwasem, po którym następuje częściowa neutralizacja solami sodową i potasową ("pektyna płynna"), 3) baza gumy do żucia, 4) białe lub żółte dekstryny, prażona lub dekstrynizowana skrobia, skrobia modyfikowana działaniem kwasów bądź zasad, skrobia bielona, fizycznie modyfikowana skrobia i skrobia traktowana enzymami amylolitycznymi, 5) chlorek amonu, 6) plazma krwi, żelatyna spożywcza, hydrolizaty białkowe oraz ich sole, białka mleka i gluten, 7) aminokwasy oraz ich sole inne niż kwas glutaminowy, glicyna, cysteina i cystyna oraz ich sole i które nie spełniają funkcji dodatków, 8) kazeina i kazeiniany, białczany, 9) inulina.
Numer
Nazwa
Dodatkowe informacje
E 100
Kurkumina
barwnik
E 101
(i) Ryboflawina
(ii) Ryboflawiny-5'-fosforan
E 102
Tartrazyna
E 104
Żółcień chinolinowa
E 110
Żółcień pomarańczowa S
E 120
Koszenila,
Kwas karminowy
E 122
Azorubina
E 123
Amarant
E 124
Czerwień koszenilowa
E 127
Erytrozyna
E 128
Czerwień 2G
E 129
Czerwień Allura AC
E 131
Błękit patentowy V
E 132
Indygotyna
E 133
Błękit brylantowy FCF
E 140
Chlorofile i chlorofiliny
(i) Chlorofile
(ii) Chlorofiliny
E 141
Chlorofili i chlorofilin kompleksy miedziowe
(i) Chlorofili kompleksy miedziowe
(ii) Chlorofilin kompleksy miedziowe
E 142
Zieleń S
E 150a
Karmel
E 150b
Karmel siarczynowy
E 150c
Karmel amoniakalny
E 150d
Karmel amoniakalno-siarczynowy
E 151
Czerń brylantowa PN
E 153
Węgiel roślinny
E 154
Brąz FK
E 155
Brąz HT
E 160a
JOHNNY_WALKER75