Dodatki do żywności.doc

(431 KB) Pobierz

 

Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w czasie produkcji, przetwarzania, preparowania, traktowania, pakowania, paczkowania, transportu i przechowywania spowoduje zamierzone lub spodziewane rezultaty w środku spożywczym albo w półproduktach będących jego komponentami. Substancje dodatkowe mogą stać się bezpośrednio lub pośrednio składnikami żywności lub w inny sposób oddziaływać na jej cechy charakterystyczne. Definicja nie obejmuje substancji dodawanych w celu zachowania lub poprawienia wartości odżywczej.


Substancjami dodatkowymi nie są następujące składniki: 

1) substancje przeznaczone do wód do picia, mineralizowanych i innych, 
2) produkty zawierające pektynę i pochodzące z wysuszonego miąższu jabłek lub wysuszonych wytłoków z jabłek lub skórek owoców cytrusowych albo ich mieszaniny, otrzymane przez działanie rozcieńczonym kwasem, po którym następuje częściowa neutralizacja solami sodową i potasową ("pektyna płynna"), 
3) baza gumy do żucia, 
4) białe lub żółte dekstryny, prażona lub dekstrynizowana skrobia, skrobia modyfikowana działaniem kwasów bądź zasad, skrobia bielona, fizycznie modyfikowana skrobia i skrobia traktowana enzymami amylolitycznymi, 
5) chlorek amonu, 
6) plazma krwi, żelatyna spożywcza, hydrolizaty białkowe oraz ich sole, białka mleka i gluten, 
7) aminokwasy oraz ich sole inne niż kwas glutaminowy, glicyna, cysteina i cystyna oraz ich sole i które nie spełniają funkcji dodatków, 
8) kazeina i kazeiniany, białczany, 
9) inulina.

 

Numer

Nazwa

Dodatkowe informacje

E 100

Kurkumina

barwnik

E 101

(i) Ryboflawina

barwnik

(ii) Ryboflawiny-5'-fosforan

E 102

Tartrazyna

barwnik

E 104

Żółcień chinolinowa

barwnik

E 110

Żółcień pomarańczowa S

barwnik

E 120

Koszenila,

barwnik

Kwas karminowy

E 122

Azorubina

barwnik

E 123

Amarant

barwnik

E 124

Czerwień koszenilowa

barwnik

E 127

Erytrozyna

barwnik

E 128

Czerwień 2G

barwnik

E 129

Czerwień Allura AC

barwnik

E 131

Błękit patentowy V

barwnik

E 132

Indygotyna

barwnik

E 133

Błękit brylantowy FCF

barwnik

E 140

Chlorofile i chlorofiliny

barwnik

(i) Chlorofile

(ii) Chlorofiliny

E 141

Chlorofili i chlorofilin kompleksy miedziowe

barwnik

(i) Chlorofili kompleksy miedziowe

(ii) Chlorofilin kompleksy miedziowe

E 142

Zieleń S

barwnik

E 150a

Karmel

barwnik

E 150b

Karmel siarczynowy

barwnik

E 150c

Karmel amoniakalny

barwnik

E 150d

Karmel amoniakalno-siarczynowy

barwnik

E 151

Czerń brylantowa PN

barwnik

E 153

Węgiel roślinny

barwnik

E 154

Brąz FK

barwnik

E 155

Brąz HT

barwnik

E 160a

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin