6. Żywienie
Ćwiczenie 1.
Przyporządkuj produkty żywnościowe do poszczególnych kategorii. Uzupełnij tabelę dodatkowymi nazwami produktów, które znasz.
beef
cucumbers
lamb
peppers
rhubarb
broccoli
duck
lemon
pineapple
salmon
carp
grapes
mushrooms
plums
tuna
carrots
herring
pears
pork -
turkey
chicken
veal
Ćwiczenie 2.
Odpowiedz na pytania.
1. What do you usually have for breakfast?
2. Have you ever eaten brunch, i.e. breakfast and lunch combined? What did you have?
3. What do you eat as snacks? Are they crisps, nuts, or something else?
4. What time do you eat the main meal of the day, i.e. dinner? What do you most often have? If your dinner is in the afternoon or evening, what do you have for lunch at midday?
5. Do you usually have tea in the afternoon? British people often eat bread and butter with jam or cakes. What do you have for tea?
6. What time do you have supper? Is it very late in the evening?
Ćwiczenie 3.
Przyporządkuj produkty żywnościowe do odpowiednich rodzajów śniadania, zwykle serwowanych w brytyjskich i irlandzkich hotelach.
bacon and eggs coffee jam
bread fried mushrooms jam or marmalade
bread rolls fried sausages milk
butter fried tomatoes tea with milk or coffee
cereals fruit juice toast
Ćwiczenie 4.
Dopasuj odpowiednie produkty do podanych rodzajów opakowań.
beer, biscuits, chocolate, chocolates, flour, ketchup, milk, soup, strawberry jam, cat food
1. a box of 6. a bar of
2. a bowl of 7. a can of
3. a carton of 8. a bag of
4. a bottle of 9. a packet of
5. a jar of 10. a tin of
Ćwiczenie 5.
Przyporządkuj podanym czynnościom odpowiednie produkty żywnościowe, cucumbers, soup, eggs, meat, oranges, a piece of cake
1. chop 4. scramble
2. cut 5. slice
3. peel 6. stir
Ćwiczenie 6.
Przyporządkuj podane sposoby przyrządzania potraw do nazw produktów żywnościowych. Niektóre mogą być przygotowywane na wiele sposobów.
fish, sausages, potatoes, bread, tomatoes
1. bake 4. grill
2. boil 5. roast
3. fry
Ćwiczenie 7.
Opisz jedną, przygotowaną kiedyś przez siebie potrawę. Powiedz, jakie produkty były Ci potrzebne i jak ją przygotowałeś/przygotowałaś.
Ćwiczenie 8.
Dopasuj nazwy dań do odpowiednich miejsc w menu. s
Chicken curry Greek salad Mineral water (sparkling or still)
Chocolate cake Herbal tea Onion soup
Dover sole Lamb casserole Strawberries with whipped cream
Garlic mushrooms Lemon sorbet Wine
Ćwiczenie 9.
Wykorzystując menu z ćwiczenia nr 8, przygotuj w parze z partnerem scenkę w restauracji między kelnerem i klientem. Dokonaj zamówienia wybranych przez siebie dań, używając poniższych zwrotów.
Are you ready to order? What would you recommend?
I'll have... I recommend...
What will you have for the main course? Will you have anything to drink?And how about a dessert?
Ćwiczenie 10.
Zapoznaj się z poleceniami i w parze z partnerem odegraj poniższe sytuacje.
Person A: a customer
Person B: a restaurant employee (a waiter, etc.)
1. Call a restaurant and book a table for two for 6 o'clock tomorrow.
2. You want to celebrate your birthday in a special way. You have a temporary job and so you have got some money for the occasion. Call a restaurant and ask if you could reserve a table for eight people for Saturday. Ask what they can serve as a set menu. Make sure you take care of your vegetarian friends as well.
3. You are in a restaurant. Your dish has arrived late and it's cold. And it is not something you ordered. You would like to complain to the waiter about the dish you have been served.
rufi6