6.Żywienie.doc

(49 KB) Pobierz

6. Żywienie

Ćwiczenie 1.

Przyporządkuj produkty żywnościowe do poszczególnych kategorii. Uzupełnij tabelę dodat­kowymi nazwami produktów, które znasz.

 

beef

cucumbers

lamb

peppers

rhubarb

broccoli

duck

lemon

pineapple

salmon

carp

grapes

mushrooms

plums

tuna

carrots

herring

pears

pork -

turkey

chicken

 

 

 

veal

Ćwiczenie 2.

Odpowiedz na pytania.

1. What do you usually have for breakfast?

2. Have you ever eaten brunch, i.e. breakfast and lunch combined? What did you have?

3. What do you eat as snacks? Are they crisps, nuts, or something else?

4. What time do you eat the main meal of the day, i.e. dinner? What do you most often have? If your dinner is in the afternoon or evening, what do you have for lunch at midday?

5. Do you usually have tea in the afternoon? British people often eat bread and butter with jam or cakes. What do you have for tea?

6. What time do you have supper? Is it very late in the evening?

Ćwiczenie 3.

Przyporządkuj produkty żywnościowe do odpowiednich rodzajów śniadania, zwykle serwo­wanych w brytyjskich i irlandzkich hotelach.

bacon and eggs              coffee              jam

bread              fried mushrooms              jam or marmalade

bread rolls              fried sausages              milk

butter              fried tomatoes              tea with milk or coffee

cereals              fruit juice              toast

Ćwiczenie 4.

Dopasuj odpowiednie produkty do podanych rodzajów opakowań.

beer, biscuits, chocolate, chocolates, flour, ketchup, milk, soup, strawberry jam, cat food

1.    a box of                            6.              a bar of             

2.    a bowl of                            7.              a can of             

3.    a carton of                            8.              a bag of             

4.    a bottle of                            9.              a packet of             

5.    a jar of                            10.              a tin of             


Ćwiczenie 5.

Przyporządkuj podanym czynnościom odpowiednie produkty żywnościowe, cucumbers, soup, eggs, meat, oranges, a piece of cake

1. chop                            4.  scramble             

2. cut                            5. slice              

3. peel                            6.  stir             

Ćwiczenie 6.

Przyporządkuj podane sposoby przyrządzania potraw do nazw produktów żywnościowych. Niektóre mogą być przygotowywane na wiele sposobów.

fish, sausages, potatoes, bread, tomatoes

1.  bake                            4.  grill              

2.  boil                             5.  roast              

3.  fry             

Ćwiczenie 7.

Opisz jedną, przygotowaną kiedyś przez siebie potrawę. Powiedz, jakie produkty były Ci po­trzebne i jak ją przygotowałeś/przygotowałaś.

Ćwiczenie 8.

Dopasuj nazwy dań do odpowiednich miejsc w menu.  s

Chicken curry              Greek salad              Mineral water (sparkling or still)

Chocolate cake              Herbal tea              Onion soup

Dover sole              Lamb casserole              Strawberries with whipped cream

Garlic mushrooms              Lemon sorbet              Wine

Ćwiczenie 9.

Wykorzystując menu z ćwiczenia nr 8, przygotuj w parze z partnerem scenkę w restauracji między kelnerem i klientem. Dokonaj zamówienia wybranych przez siebie dań, używając poniższych zwrotów.

Are you ready to order?              What would you recommend?

I'll have...              I recommend...

What will you have for the main course?              Will you have anything to drink?
And how about a dessert?

Ćwiczenie 10.

Zapoznaj się z poleceniami i w parze z partnerem odegraj poniższe sytuacje.

Person A: a customer

Person B: a restaurant employee (a waiter, etc.)

1.  Call a restaurant and book a table for two for 6 o'clock tomorrow.

2.  You want to celebrate your birthday in a special way. You have a temporary job and so you have got some money for the occasion. Call a restaurant and ask if you could reserve a table for eight people for Saturday. Ask what they can serve as a set menu. Make sure you take care of your vegetarian friends as well.

3.  You are in a restaurant. Your dish has arrived late and it's cold. And it is not something you ordered. You would like to complain to the waiter about the dish you have been served.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin