2012-06 Przebudźcie się! — czerwiec 2012.pdf
(
7176 KB
)
Pobierz
!"#2
CZERWIEC 2012
CZY TWOJA
˙
ZYWNO
´
S
´
C
NAPRAWD JEST
BEZPIECZNA?
PONADTO:
CZY ZMARLI
MOG POMAGA
´
C
˙
ZYWYM?
STRONA 10
˙
zywno
´
s
´
c jest bezpieczna?
!"#2
PRZECITNY NAKŁAD:
41 042 000
UKAZUJE SI W
84
JZYKACH
CZY TWOJA
˙
ZYWNO
´
S
´
C
NAPRAWD JEST
BEZPIECZNA?
3
Czy twoja
1. Kupuj rozwa
˙
znie
4
2. Dbaj o czysto
´
s
´
c
5
6
3. Starannie przygotowuj
i przechowuj
˙
zywno
´
s
´
c
4. Jedzc poza domem, bd
´
z czujny
7
Wkr
´
otce zdrowa
˙
zywno
´
s
´
cdlawszystkich!
8
Znalazłem prawdziw miło
´
s
´
c i spok
´
oj ducha
10
Biblijny punkt widzenia:
Czy zmarli mog pomaga
´
c
19
˙
zywym?
22
Batik — niezwykła indonezyjska tkanina
12
Biblia — Ksiga dokładnych proroctw
(cz
´
s
´
c2)
24
EURO 2012 — historyczne chwile
26
Jadalne owady — niezapomniany posiłek
´
swiat
15
Młodzi ludzie pytaj:
Czy to tylko przyja
´
z
´
n—czy co
´
swicej?
(cz
´
s
´
c1)
28
Obserwujemy
Od naszych Czytelnik
´
ow
29
Do om
´
owienia w rodzinie
30
18
Czy to nie zostało zaprojektowane?
Muszla morskiego
´
slimaka
Pomogła walczy
´
c ze złym nawykiem
32
˙
ZYWNO
´
S
´
C JEST BEZPIECZNA?
CZY TWOJA
„Miso z 6 kr
´
ow karmionych
radioaktywn słom trafiło
do sprzeda
˙
zy w 9 prefekturach”
(
„Bakteria
E. coli
powodem zamknicia
szkoły w Niemczech”
(AGENCJA REUTERA, NIEMCY).
„Kiełki podejrzane
o wywołanie epidemii
salmonelli w piciu
stanach”
(
USA TODAY
).
THEMAINICHI DAILY NEWS
, JAPONIA).
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
P
OWY
˙
ZSZE doniesienia ukazały si w cigu dw
´
och tygodni
minionego roku. Jak oceniaj badacze, rokrocznie w kra-
jach rozwinitych około 30 procent ludzi zapada na choroby
KTO JEST
ZAGRO
˙
ZONY?
wywołane przez
˙
zywno
´
s
´
c.
Jak takie informacje wpływaj na ciebie? Hoi, kt
´
ory miesz-
Do ludzi szczeg
´
olnie nara
˙
zo-
nych na choroby wywołane
przez
˙
zywno
´
s
´
c nale
˙
z:
˘
dzieci poni
˙
zej pitego roku
˙
zycia
˘
kobiety w ci
˙
zy
˘
ludzie powy
˙
zej 70 roku
˙
zycia
˘
osoby majce osłabiony
układ odporno
´
sciowy.
Je
´
sli do jednej z tych grup
zaliczasz si ty sam lub kto
´
s
zdomownik
´
ow, zwracaj wy-
jtkow uwag na jedzenie,
kt
´
ore przygotowujesz, podajesz
ispo
˙
zywasz.
´
Zr
´
odło: New South Wales Food Authority,
Australia.
ka w Hongkongu, m
´
owi: „Niepokoj mnie, a nawet złoszcz.
Mam dwoje dzieci, wic przejmuj si tym, jak i gdzie wytwa-
rzane jest to, co jedz”.
W krajach biedniejszych choroby przenoszone przez
˙
zyw-
no
´
s
´
c i wod co roku zabijaj miliony ofiar, gł
´
ownie dzieci. Bo-
la, mieszkanka Nigerii, zauwa
˙
za: „Na tutejszych targowiskach
produkty
˙
zywno
´
sciowe s nara
˙
zone na działanie kurzu, much,
deszczu i wiatru. Gdy czytam lub słysz o chorobach spowo-
dowanych przez
˙
zywno
´
s
´
c, jestem przera
˙
zona. Chc chroni
´
c
swoj rodzin”.
Czy rzeczywi
´
scie mo
˙
zna uchroni
´
c rodzin przed niebez-
piecznym jedzeniem? Kanadyjska Agencja Inspekcji
˙
Zywno
´
s-
ci informuje: „Je
´
sli gro
´
zna dla zdrowia
˙
zywno
´
s
´
ctrafiadoskle-
p
´
ow, prasa nadaje temu rozgłos. I całkiem słusznie. Jednak
szkodliwe dla zdrowia po
˙
zywienie, mogce doprowadzi
´
cdo
r
´
o
˙
znych schorze
´
n, nieraz serwujemy sobie sami — wskutek te-
go,corobimylubczegonierobimywkuchni”.
Jak mo
˙
zesz ustrzec rodzin od takich chor
´
ob? Om
´
owimy
cztery sposoby na to, by nasze jedzenie było bezpieczniejsze.
3
go w tym samym dniu. To, czego od razu nie
wykorzystam, zamra
˙
zam”.
˘
Przygldaj si
˙
zywno
´
sci
Czy sk
´
orka nie jest naruszona? Czy miso
nie ma dziwnego zapachu? Zwr
´
o
´
c uwag na
opakowanie produktu. Je
´
sli jest uszkodzone,
mogły do
´
srodka przenikn
´
cgro
´
zne bakterie.
Chung Fai z Hongkongu, kt
´
ory zaopatruje
si w supermarkecie, przypomina: „Zawsze
trzeba te
˙
z na opakowaniu sprawdzi
´
ctermin
1. KUPUJ ROZWA
˙
ZNIE
przydatno
´
sci do spo
˙
zycia”. Dlaczego? Specja-
li
´
sci ostrzegaj,
˙
ze nawet je
´
sli przeterminowa-
ny produkt dobrze wyglda, pachnie i smaku-
je, mo
˙
ze zaszkodzi
´
c.
˘
Bezpiecznie transportuj
Torby lub plastikowe pojemniki wielokrot-
J
E
´
SLI sam nie produkujesz
˙
zywno
´
sci, to
prawdopodobnie zaopatrujesz si w ni na
nego u
˙
zytku, w kt
´
orych przynosisz zakupy,
czsto myj ciepł wod z detergentem. Do
targu lub w sklepie. Jak wic wybiera
´
cikupo-
wa
´
c zdrowe jedzenie?
˘
Planuj kolejno
´
s
´
c zakup
´
ow
„Zakupy zacznij od artykuł
´
ow, kt
´
ore nie
psuj si zbyt szybko” — zaleca australijska ra-
osobnych pojemnik
´
ow lub toreb wkładaj mi-
so i ryby, by nie stykały si z innymi artyku-
łami.
Loredana i Enrico z Włoch robi zakupy
da zajmujca si bezpiecze
´
nstwem
˙
zywno
´
sci.
„Produkty przechowywane w chłodziarkach
blisko miejsca zamieszkania. M
´
owi: „Dzi-
ki temu unikamy przewo
˙
zenia
˙
zywno
´
sci na
izamra
˙
zarkach nabywaj w ostatniej kolejno
´
s-
znaczn odległo
´
s
´
c oraz ryzyka,
˙
ze si popsu-
ci”. R
´
ownie
˙
zco
´
s ciepłego do jedzenia kupuj
je”. Je
´
sli powr
´
ot do domu zajmie wicej ni
˙
z
tu
˙
z przed powrotem do domu.
˘
Wybieraj
´
swie
˙
ze produkty
Wmiarmo
˙
zliwo
´
sci kupuj
p
´
oł godziny, produkty schłodzone lub zamro-
˙
zone wł
´
o
˙
z do torby termoizolacyjnej lub w in-
ny spos
´
ob zapewnij im nisk temperatur.
W nastpnym artykule podpowiemy, jak ob-
´
swie
˙
z
˙
zyw-
no
´
s
´
c. Ruth z Nigerii, majca dwoje dzieci,
chodzi
´
csiz
˙
zywno
´
sci po przyj
´
sciu do domu.
m
´
owi:„Zwyklenatargidbardzowcze
´
snie,
kiedy wszystko jest naj
´
swie
˙
zsze”. Elizabeth
zMeksykutak
˙
ze robi zakupy na targowisku:
UCZ DZIECI:
„Swoim dzieciom powtarzam,
„Tam sama mog wybra
´
c
´
swie
˙
ze owoce i wa-
rzywa. Miso kupuj tylko z uboju dokonane-
Zobacz artykuł „Spos
´
ob 1: Od
˙
zywiaj si racjonalnie”, za-
mieszczony w
Przebud zcie si!
zmarca2011roku.
˙
zeby przed kupnem paczkowanego jedzenia,
na przykład przeksek, sprawdzały termin
przydatno
´
sci do spo
˙
zycia” (Ruth, Nigeria)
.
CZASOPISMO TO MA SŁU
˙
ZY
´
C
po
˙
zytkowi
całej rodziny. Wskazuje, jak mo
˙
zna si
upora
´
c z dzisiejszymi problemami. Podaje wiadomo
´
sci, opo-
wiada o ludziach z innych kraj
´
ow, zajmuje si zagadnieniami
religijnymi i naukowymi. Ale nie tylko to: Nie poprzestajc
na powierzchownej ocenie, pokazuje głbsze znaczenie wsp
´
oł-
czesnych wydarze
´
n, przy czym zawsze zachowuje neutralno
´
s
´
c
wobec spraw politycznych i nie uwa
˙
za
˙
zadnej rasy za lepsz
od innych. Co najwa
˙
zniejsze, czasopismo to umacnia zaufanie
do obietnicy naszego Stw
´
orcy,
˙
ze obecny niegodziwy i pełen
bezprawia system rzeczy zostanie zastpiony przez nowy
Czasopismo to nie jest na sprzeda
˙
z. Publikowanie Przebud zcie si! wchodzi w zakres
og
´
olno
´
swiatowej biblijnej działalno
´
sci edukacyjnej, wspieranej dobrowolnymi datkami.
Je
˙
zeli nie zaznaczono inaczej, wersety biblijne s przytaczane z Pisma
!"#2
Switego w Prze-
kładzie Nowego Swiata (N S).
Wydawca: Stra
˙
znica — Towarzystwo Biblijne i Traktatowe, Zarejestrowany Zwizek Wy-
znania
´
Swiadk
´
ow Jehowy w Polsce (ISSN 1234-1169).
Awake! is published monthly by Watchtower Bible and Tract Society of New York Inc.,
25 Columbia Heights, Brooklyn, New York 11201-2483, U.S.A. (incorporated in the
United States of America) and in the United Kingdom by Watch Tower Bible and Tract
Society of Britain, The Ridgeway, London NW7 1RN (Registered in England as a Charity).
4
2012 Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania. Wszelkie prawa za-
strze
˙
zone.
´
swiat,
Printed in United Kingdom
wkt
´
orym zapanuje pok
´
oj i bezpiecze
´
nstwo.
June 2012, Vol. 93, No. 6
Monthly
POLISH
Dlatego czsto wymieniaj zmywaki, a blaty
kuchenne myj gorc wod ze
´
srodkiem czysz-
czcym lub dezynfekujcym. Oczywi
´
scie nie
zawsze jest to łatwe. Bola mieszka w domu bez
bie
˙
zcej wody. „To bardzo utrudnia
˙
zycie” —
˙
załujemy wody i mydła,
przyznaje. „Ale nie
dziki czemu zawsze mo
˙
zemy zadba
´
coczys-
to
´
s
´
c w kuchni i całym domu”.
˘
Myj produkty spo
˙
zywcze
Zanim dany towar trafi do sprzeda
˙
zy, mo-
˙
ze mie
´
c kontakt z brudn wod, kałem, suro-
wymi produktami lub ze zwierztami. Nawet
je
´
sli zamierzasz obra
´
cowocelubwarzywa,sta-
2. DBAJ O CZYSTO
´
S
´
C
rannie je opłucz, by usun
´
cgro
´
zne bakterie.
Wymaga to czasu. Daiane, matka z Brazylii,
wyja
´
snia: „Gdy przygotowuj warzywa na sa-
łatk, unikam po
´
spiechu,
˙
zeby wszystko do-
kładnie umy
´
c”.
˘
Oddziel surowe miso
Aby nie dopu
´
sci
´
c do rozprzestrzeniania si
bakterii, szczelnie zamykaj lub dokładnie opa-
C
HIRURG w trosce o dobro pacjent
´
ow my-
je rce, sterylizuje narzdzia i dba o czys-
to
´
s
´
c sali operacyjnej. Podobnie ty mo
˙
zesz
chroni
´
c rodzin, utrzymujc w czysto
´
sci sie-
kowuj surowe miso, w tym dr
´
ob, a tak
˙
ze ryby
i owoce morza i oddzielaj je od innych artyku-
bie, kuchni i po
˙
zywienie.
˘
Myj rce
Według kanadyjskiej Agencji Zdrowia Pub-
ł
´
ow
˙
zywno
´
sciowych. Do krojenia tych produk-
t
´
ow u
˙
zywaj osobnego no
˙
za i osobnej deski,
kt
´
ore dokładnie myj gorc wod z detergen-
licznego „za po
´
srednictwem rk przenosi si
tem — zar
´
owno przed u
˙
zyciem, jak i po nim.
Je
´
sli ju
˙
zzadbałe
´
soczysto
´
s
´
c rk, narzdzi
jakie
´
s 80 procent najczstszych chor
´
ob zaka
´
z-
nych, takich jak przezibienie czy grypa”. Dla-
tego przed jedzeniem i przygotowaniem posił-
ku oraz po skorzystaniu z toalety dokładnie
myj rce wod i mydłem.
˘
Dbaj o czysto
´
s
´
c kuchni
Pewne badania ujawniły,
˙
ze najczystszym
miejscem w domu zazwyczaj jest toaleta, na-
tomiast „najwicej bakterii kałowych znalezio-
oraz produkt
´
ow, mo
˙
zesz zabra
´
csidobez-
piecznego przygotowania posiłku. Jak to zro-
bi
´
c?
UCZ DZIECI:
„Swoje dzieci uczymy,
˙
ze przed jedzeniem nale
˙
zy my
´
c rce,
a to, co spadło na podłog, trzeba opłuka
´
c
no na gbkach i zmywakach u
˙
zywanych w
kuchni”.
lub wyrzuci
´
c” (Hoi, Hongkong).
OBLI
˙
ZSZE INFORMACJE LUB W SPRAWIE BEZPŁATNEGO DOMOWEGO STUDIUM BIB-
LII MO
˙
ZNA PISA
´
CDO
´
SWIADK
´
OW JEHOWY POD ODPOWIEDNIM Z PODANYCH ADRES
´
OW.
(Pełn ich list podano na stronie www.watchtower.org/address). Francja: BP 625, F-27406
Louviers Cedex. Grecja: Kifisias 77, GR 151 24 Marousi. Hiszpania: Apartado 132, 28850 Torrej
´
on
de Ardoz (Madrid). Holandia: Noordbargerstraat 77, NL-7812 AA Emmen. Niemcy: 65617 Selters.
Norwegia: Gaupeveien 24, NO-1914 Ytre Enebakk. Polska: ul. Warszawska 14, 05-830 Nadarzyn.
Rosja: PO Box 182, 190000 St. Petersburg. Słowacja: PO Box 2, 830 04 Bratislava 34. Ukraina:
PO Box 955, 79491 Lviv-Briukhovychi. USA: 25 Columbia Heights, Brooklyn, NY 11201-2483.
Wielka Brytania: The Ridgeway, London NW7 1RN. Włochy: Via della Bufalotta 1281, I-00138
Roma RM.
JZYKI:
afrikaans, alba
´
nski, amharski, angielski
,arabski,birma
´
nski, bislama, buł-
garski, cebua
´
nski, chi
´
nski tradycyjny
(nagrania w dialekcie mandary
´
nskim), chi
´
nski
uproszczony, chitonga, chorwacki, cibemba, czeski
,czewa,du
´
nski
,esto
´
nski, ewe,
fid
˙
zyjski, fi
´
nski
,grecki,gruzi
´
nski, gud
˙
zaracki, hebrajski, hiligajno, hin-
, francuski
di, hiszpa
´
nski
, ibo, iloka
´
nski, indonezyjski, islandzki, japo
´
nski
, joruba, kannada,
khosa, kirgiski, korea
´
nski
, lingala, litewski, lozi, łotewski, macedo
´
nski, malaja-
lam, malgaski, malta
´
nski, niderlandzki
, niemiecki
, norweski
,ormia
´
nski, pedi,
pend
˙
zabski, polski
,rumu
´
nski, rundi,
rwandyjski, samoa
´
nski, serbski, słowacki, słowe
´
nski, soto, suahili, syngaleski, szona,
szwedzki
, tagalski
, tajski, tamilski, tok-pisin, tonga
´
nski, tsonga, tswana, turec-
ki,twi,ukrai
´
nski, urdu, wgierski, wietnamski, włoski
, zuluski.
, rarotonga
´
nski, rosyjski
,portugalski
Przebud
´
zcie si! czerwiec 2012
5
r
´
ownie
˙
znaCD
na CD w formacie MP3
na www.jw.org
Plik z chomika:
szczebiotka82
Inne pliki z tego folderu:
2012-06 Przebudźcie się! — czerwiec 2012.mp3.zip
(28827 KB)
2012-06-15 Strażnica (wydanie do studium) — 15 czerwca 2012 Duży druk 1.pdf
(145 KB)
2012-06-15 Strażnica (wydanie do studium) — 15 czerwca 2012 Duży druk 2.pdf
(145 KB)
2012-06 Strażnica (wydanie do studium) — 15 czerwca 2012.pdf
(5665 KB)
2012-06-01 Strażnica (wydanie do rozpowszechniania) — 1 czerwca 2012.pdf
(3267 KB)
Inne foldery tego chomika:
2012-01
2012-01x
2012-02
2012-03
2012-04
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin